Przepis na burgera wołowego domowej roboty podbije serca wszystkich domowników. Burger wykonany własnoręcznie w domu bije na głowę wszystkie dostępne w fast foodach. W tym przepisie na burgera wołowego możesz zmodyfikować listę dodatków wedle własnego uznania.
Szczegóły
Ilość porcji: 4
Całkowity czas:30 minut
Przygotowanie składników: 5 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
Na kotlety :
600 g mięsa
3 ząbki czosnku (12g)
Łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
4 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe:
4 bułki do burgerów
Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków)
Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach. Następnie przełóż je do średniej miski i dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Do mięsa dodaj również obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą rąk. Gotowe mięso podziel na 4 równe części. Z każdej porcji uformuj kotlety, które jeszcze dodatkowo spłaszcz wewnętrzną częścią dłoni.
Krok 2 Kotlety smaż na suchej patelni na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Około minuty przed końcem smażenia nałóż na kotlety ser topiony, a patelnie przykryj pokrywką. Gdy ser już się stopi, możesz ściągnąć kotlety z palnika.
Krok 3 Na czystej, suchej patelni na średnim ogniu podsmaż boczek do ładnego zarumienienia około 2,5 minuty z każdej strony.
Krok 4
Następnie ponownie wyczyść patelnie. Bułki przetnij na pół. Na dużej patelni umieść 2 łyżki płynnego masła i połóż na nie 2 połówki bułki, tak aby ich środek dotykał patelni. Bułki tostuj do 2 minut do lekkiego zarumienienia. Z pozostałymi bułkami postępuj podobnie, pamiętając o tostowaniu na 2 łyżkach płynnego masła jedną bułkę.
Krok 5
Umytego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 2 plasterki pomidora (Jeśli średnica Twojego pomidora jest duża to spokojnie jeden plasterek wystarczy). Cebulę obierz ze skórki, a następnie potnij również na plasterki. Do burgera możesz użyć zarówno żółtej, jak i czerwonej cebuli. Ja do swojego burgera dodałam oba rodzaje cebul. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 3 plasterki cebuli.
Krok 6
Przejdźmy teraz do składania naszego hamburgera. Dół stostowanej bułki posmaruj musztardą. Na musztardę układaj kolejno garść roszpunki, kotlet z serem, ketchup, 5 plasterków ogórka, cebulę, pomidor, 2 plasterki boczku oraz górna część stostowanej bułki posmarowana majonezem.
Domowy Burger najlepiej smakuje z frytkami z piekarnika maczanymi w sosie czosnkowym.
Sos czosnkowy doskonale sprawdzi się również jako zamiennik sosów w burgerze.
Sposób przygotowywania:
Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach. Następnie przełóż je do średniej miski i dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Do mięsa dodaj również obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą rąk. Gotowe mięso podziel na 4 równe części. Z każdej porcji uformuj kotlety, które jeszcze dodatkowo spłaszcz wewnętrzna częścią dłoni. Kotlety smaż na słuchaj patelni na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia . Około minuty przed końcem smażenia nałóż na kotlety ser topiony a patelnie przykryj pokrywka. Gdy ser już się stopi możesz ściągnąć kotlety z palnika.
Na czystej, suchej patelni na średnim ogniu podsmaż boczek do ładnego zarumienienia około 2,5 minuty z każdej strony.
Następnie ponownie wyczyść patelnie. Bułki przetnij na pół. Na dużej patelni umieść 2 łyżki płynnego masła i połóż na nie 2 połówki bułki, tak aby ich środek dotykał patelni. Bułki tostuj do 2 minut do lekkiego zarumienienia.
Z pozostałymi bułkami postępuj podobnie, pamiętając o tostowaniu na 2 łyżkach płynnego masła jedna bułkę .
Umytego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 2 plasterki pomidora (Jeśli średnica Twojego pomidora jest duża to spokojnie jeden plasterek wystarczy)
Cebulę obierz ze skórki a następnie potnij również na plasterki. Do burgera możesz użyć zarówno żółtej jak i czerwonej cebuli. Ja do swojego burgera dodałam oba rodzaje cebul. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 3 plasterki cebuli.
Przejdźmy teraz do składania naszego hamburgera.
Dół stostowanej bułki posmaruj musztardą. Na musztardę układaj kolejno garść roszpunki, kotlet z serem, ketchup, 5 plasterków ogórka, cebulę, pomidor, 2 plasterki boczku oraz górna cześć stostowanej bułki posmarowana majonezem.
Domowy Burger najlepiej smakuje z frytkami z piekarnika maczanymi w sosie czosnkowym.
Sos czosnkowy doskonale sprawdzi się również jako zamiennik sosów w burgerze.
Na kotlety :
600 g mięsa
3 ząbki czosnku (12g)
Łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
4 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe:
4 bułki do burgerów
Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków)
60g cebuli (1 mała sztuka)
Boczek (8 długich plastrów)
Pomidor
Ser topiony cheddar
4 małe garście roszpunki
4 łyżki musztardy
4 łyżki ketchupu
4 łyżki majonez
8 łyżek roztopionego masła
Patelnia
Na kotlety :
600 g mięsa
3 ząbki czosnku (12g)
Łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
4 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe:
4 bułki do burgerów
Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków)
60g cebuli (1 mała sztuka)
Boczek (8 długich plastrów)
Pomidor
Ser topiony cheddar
4 małe garście roszpunki
4 łyżki musztardy
4 łyżki ketchupu
4 łyżki majonez
8 łyżek roztopionego masła