>

PT5M
PT25M
PT30M
Burger wołowy zdjęcie

Burger wołowy

Szybki przepis
Kalorie: 307 kcal w 100g


Przepis na burgera wołowego domowej roboty podbije serca wszystkich domowników. Burger wykonany własnoręcznie w domu bije na głowę wszystkie dostępne w fast foodach. W tym przepisie na burgera wołowego możesz zmodyfikować listę dodatków wedle własnego uznania.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:30 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

Na kotlety : 
  • 600 g mięsa
  • 3 ząbki czosnku (12g) 
  • Łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
 
Pozostałe: 
  • 4 bułki do burgerów 
  • Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków) 
  • 60g cebuli (1 mała sztuka) 
  • Boczek (8 długich plastrów) 
  • Pomidor 
  • Ser topiony cheddar 
  • 4 małe garście roszpunki 
  • 4 łyżki musztardy 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 4 łyżki majonez 
  • 8 łyżek roztopionego masła 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.34k

Burger wołowy - przepis:

Krok 1 
Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach. Następnie przełóż je do średniej miski i dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Do mięsa dodaj  również obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą rąk. Gotowe mięso podziel na 4 równe części. Z każdej porcji uformuj kotlety, które jeszcze dodatkowo spłaszcz wewnętrzną częścią dłoni.



Krok 2
Kotlety smaż na suchej patelni na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony do ładnego  zarumienienia.  Około minuty przed końcem smażenia nałóż na kotlety ser topiony, a patelnie przykryj pokrywką. Gdy ser już się stopi, możesz ściągnąć kotlety z palnika. 


Krok 3
Na czystej, suchej patelni na średnim ogniu podsmaż boczek do ładnego zarumienienia około 2,5 minuty z każdej strony.

Krok 4
Następnie ponownie wyczyść patelnie. Bułki przetnij na pół. Na dużej patelni umieść 2 łyżki płynnego masła i połóż na nie 2 połówki bułki, tak aby ich środek dotykał patelni. Bułki tostuj do 2 minut do lekkiego zarumienienia. Z pozostałymi bułkami postępuj podobnie, pamiętając o tostowaniu na 2 łyżkach płynnego masła jedną bułkę.



Krok 5
Umytego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 2 plasterki pomidora (Jeśli średnica Twojego pomidora jest duża to spokojnie jeden plasterek wystarczy). Cebulę obierz ze skórki, a następnie potnij również na plasterki. Do burgera możesz użyć zarówno żółtej, jak i czerwonej cebuli. Ja do swojego burgera dodałam oba rodzaje cebul. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 3 plasterki cebuli. 

Krok 6
Przejdźmy teraz do składania naszego hamburgera. Dół stostowanej bułki posmaruj musztardą. Na musztardę układaj kolejno garść roszpunki, kotlet z serem, ketchup, 5 plasterków ogórka, cebulę, pomidor, 2 plasterki boczku oraz górna część stostowanej bułki posmarowana majonezem.


Domowy Burger najlepiej smakuje z frytkami z piekarnika maczanymi w sosie czosnkowym. 

Sos czosnkowy doskonale sprawdzi się również jako zamiennik sosów w burgerze.




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.34k

Tagi

Wieprzowina


Zobacz inne pyszne przepisy

Sposób przygotowywania: Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach. Następnie przełóż je do średniej miski i dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Do mięsa dodaj również obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą rąk. Gotowe mięso podziel na 4 równe części. Z każdej porcji uformuj kotlety, które jeszcze dodatkowo spłaszcz wewnętrzna częścią dłoni. Kotlety smaż na słuchaj patelni na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia . Około minuty przed końcem smażenia nałóż na kotlety ser topiony a patelnie przykryj pokrywka. Gdy ser już się stopi możesz ściągnąć kotlety z palnika. Na czystej, suchej patelni na średnim ogniu podsmaż boczek do ładnego zarumienienia około 2,5 minuty z każdej strony. Następnie ponownie wyczyść patelnie. Bułki przetnij na pół. Na dużej patelni umieść 2 łyżki płynnego masła i połóż na nie 2 połówki bułki, tak aby ich środek dotykał patelni. Bułki tostuj do 2 minut do lekkiego zarumienienia. Z pozostałymi bułkami postępuj podobnie, pamiętając o tostowaniu na 2 łyżkach płynnego masła jedna bułkę . Umytego i osuszonego pomidora pokrój w plasterki. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 2 plasterki pomidora (Jeśli średnica Twojego pomidora jest duża to spokojnie jeden plasterek wystarczy) Cebulę obierz ze skórki a następnie potnij również na plasterki. Do burgera możesz użyć zarówno żółtej jak i czerwonej cebuli. Ja do swojego burgera dodałam oba rodzaje cebul. Do każdego burgera dodaj maksymalnie 3 plasterki cebuli. Przejdźmy teraz do składania naszego hamburgera. Dół stostowanej bułki posmaruj musztardą. Na musztardę układaj kolejno garść roszpunki, kotlet z serem, ketchup, 5 plasterków ogórka, cebulę, pomidor, 2 plasterki boczku oraz górna cześć stostowanej bułki posmarowana majonezem. Domowy Burger najlepiej smakuje z frytkami z piekarnika maczanymi w sosie czosnkowym. Sos czosnkowy doskonale sprawdzi się również jako zamiennik sosów w burgerze. Na kotlety : 600 g mięsa 3 ząbki czosnku (12g) Łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 4 łyżki oliwy z oliwek Pozostałe: 4 bułki do burgerów Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków) 60g cebuli (1 mała sztuka) Boczek (8 długich plastrów) Pomidor Ser topiony cheddar 4 małe garście roszpunki 4 łyżki musztardy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonez 8 łyżek roztopionego masła Patelnia
Na kotlety : 600 g mięsa 3 ząbki czosnku (12g) Łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 łyżeczki papryki wędzonej 4 łyżki oliwy z oliwek Pozostałe: 4 bułki do burgerów Ogórki z sałatki szwedzkiej (około 20 sztuk plasterków) 60g cebuli (1 mała sztuka) Boczek (8 długich plastrów) Pomidor Ser topiony cheddar 4 małe garście roszpunki 4 łyżki musztardy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonez 8 łyżek roztopionego masła