>

PT30M
PT30M
PT1H
Cannelloni z serem i szpinakiem zdjęcie

Cannelloni z serem i szpinakiem

Wegetariański
Kalorie: 150 kcal w 100g


Cannelloni czyli tradycyjny przepis kuchni, może mieć wiele różnych wariacji. Dzisiaj zaprezentuję Wam wersję z serem i szpinakiem. Przepis ten jest odrobinę czasochłonny ale warto poświeć parę chwil aby przygotować te przepyszne danie.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina

Przygotowanie składników: 30 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 10 sztuk makaronu cannelloni
  • 500 g szpinaku
  • 250 g sera mozzarella (2 kulki)
  • 150 g sera feta
  • 125 g serka koziego do smarowania
  • 30 g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • Oregano
  • Bazylia
  • Pieprz ziołowy
  • Sól 

Zalewa:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 jajka 
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól 
  • Listki bazylii do dekoracji

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek
  • Naczynie żaroodporne
  • Rękaw cukierniczy lub mała łyżeczka
  • Mikser lub widelec

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.38k

Cannelloni z serem i szpinakiem - przepis:

Krok 1
Do wrzącej osolonej wody w garnku dodaj około 5 łyżek oliwy. Dzięki temu makarony się nie posklejają. Następnie dodaj makaron, polecam podzielić go na porcje i gotować po 5 sztuk. Każdą porcję gotuj około 3-4 minuty. Uważaj, żeby makaron nie był zbyt miękki, bo rozleci Ci się podczas gotowania. Podczas wyjmowania makaronu dokładnie odcedź go z nadmiaru wody i połóż go w suchym miejscu.
Krok 2
W zależności czy masz szpinak świeży, czy mrożony. Szpinak świeży dokładnie wypłucz, osusz, drobno posiekaj, a następnie włóż go na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem. Szpinak mrożony od razu bez rozmrażania możesz położyć na rozpuszczone masło na nagrzanej patelni. Szpinak gotuj do miękkości. Gotuj go tak długo, aż cała zawarta w nim woda odparuje i zmniejszy on swoją objętość. Może to zająć około 20 minut. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dodaj ser kozi oraz rozdrobniony za pomocą widelca ser feta,
Krok 3
Dodaj oregano, bazylię, pieprz ziołowy oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj, trzymając jeszcze na ogniu przez około 3 minuty. Następnie odstaw nadzienie do ostygnięcia. W tym czasie możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Ostudzone nadzienie wkładaj do makaronu. Polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego, jeśli go nie masz, użyj małej łyżeczki. Nadziane rurki układaj koło siebie w naczyniu żaroodpornym. 

Uwaga: Przed ugotowaniem, sprawdź ile sztuk cannelloni, zmieści się do Twojego naczynia. Możliwe, że będzie ich potrzebował 8 lub 10 sztuk. 

Krok 4
Gdy już wszystkie rurki będą ułożone w naczyniu, połóż na nie mozzarellę rozerwaną na małe kawałeczki. Całość zalej zalewą. Aby zrobić zalewę, rozbełtaj  3 jajka z 100 ml śmietany 30%. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu cytrynowego. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to za pomocą widelca lub miksera. 
Krok 5
Całość piecz w 200 stopniach z piekarnikiem ustawionym na grzanie góra/dół lub termoobieg przez 25-30 minut. Gotowe danie rozpoznasz po lekko zarumienionym wierzchu i ściętym jajku. Po wyjęciu z piekarnika całość udekoruj świeżymi listkami bazylii.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.38k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Do wrzącej osolonej wody w garnku dodaj około 5 łyżek oliwy. Dzięki temu makarony się nie posklejają. Następnie dodaj makaron, polecam podzielić go na porcje i gotować po 5 sztuk. Każdą porcję gotuj około 3-4 minuty. Uważaj, żeby makaron nie był zbyt miękki, bo rozleci Ci się podczas gotowania. Podczas wyjmowania makaronu dokładnie odcedź go z nadmiaru wody i połóż go w suchym miejscu. 
 Krok 2 W zależności czy masz szpinak świeży, czy mrożony. Szpinak świeży dokładnie wypłucz, osusz, drobno posiekaj, a następnie włóż go na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem. Szpinak mrożony od razu bez rozmrażania możesz położyć na rozpuszczone masło na nagrzanej patelni. Szpinak gotuj do miękkości. Gotuj go tak długo, aż cała zawarta w nim woda odparuje i zmniejszy on swoją objętość. Może to zająć około 20 minut. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dodaj ser kozi oraz rozdrobniony za pomocą widelca ser feta, 
 Krok 3 Dodaj oregano, bazylię, pieprz ziołowy oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj, trzymając jeszcze na ogniu przez około 3 minuty. Następnie odstaw nadzienie do ostygnięcia. W tym czasie możesz zacząć nagrzewać piekarnik. Ostudzone nadzienie wkładaj do makaronu. Polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego, jeśli go nie masz, użyj małej łyżeczki. Nadziane rurki układaj koło siebie w naczyniu żaroodpornym.  
 Uwaga: Przed ugotowaniem, sprawdź ile sztuk cannelloni, zmieści się do Twojego naczynia. Możliwe, że będzie ich potrzebował 8 lub 10 sztuk.  
 Krok 4 Gdy już wszystkie rurki będą ułożone w naczyniu, połóż na nie mozzarellę rozerwaną na małe kawałeczki. Całość zalej zalewą. Aby zrobić zalewę, rozbełtaj  3 jajka z 100 ml śmietany 30%. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu cytrynowego. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to za pomocą widelca lub miksera.  
 Krok 5 Całość piecz w 200 stopniach z piekarnikiem ustawionym na grzanie góra/dół lub termoobieg przez 25-30 minut. Gotowe danie rozpoznasz po lekko zarumienionym wierzchu i ściętym jajku. Po wyjęciu z piekarnika całość udekoruj świeżymi listkami bazylii.  10 sztuk makaronu cannelloni 500 g szpinaku 250 g sera mozzarella (2 kulki) 150 g sera feta 125 g serka koziego do smarowania 30 g masła 5 łyżek oliwy Oregano Bazylia Pieprz ziołowy Sól 100 ml śmietany 30% 3 jajka Pieprz cytrynowy Sól Listki bazylii do dekoracji Garnek Naczynie żaroodporne Rękaw cukierniczy lub mała łyżeczka Mikser lub widelec
10 sztuk makaronu cannelloni 500 g szpinaku 250 g sera mozzarella (2 kulki) 150 g sera feta 125 g serka koziego do smarowania 30 g masła 5 łyżek oliwy Oregano Bazylia Pieprz ziołowy Sól 100 ml śmietany 30% 3 jajka Pieprz cytrynowy Sól Listki bazylii do dekoracji