Przepis na chaczapuri po adżarsku z serem, jest tradycyjną recepturą kuchni gruzińskiej. W kilku krótkich krokach pokaże Ci jak odtworzyć te tradycyjne danie oraz przede wszystkim jak łatwo i poprawnie formować je w kształt charakterystycznej łódeczki.
Krok 1 Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy je ze sobą, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto (Najlepiej robić to w rękawiczkach nitrylowych). Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, uformuj je w kształt kuli, a następnie odłóż spowrotem do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykryj wilgotną bawełnianą ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, obsypujemy je mąką i ponownie wyrabiamy i formujemy w kule. Po czym ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy opuszków palców formujemy z niego koło. Na ciasto kładziemy serek kozi i rozsmarowujemy go po całej powierzchni ciasta. Po czym posypujemy ciasto wiórkami cheddara. Krok 3 Następnie formujemy ciasto w łódkę, tak jak pokazane jest to na zdjęciach. Na naszym chaczapuri kładziemy rozdrobniony ser feta, a następnie mozarellę. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 20 minut aby odpoczęło. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika z opcją pieczenia góra/dół z termoobiegiem. Krok 4 Ja swoje chaczapuri piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki temu zajęło mi to 17 minut. Jeżeli nie masz kamienia możesz piec je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy musisz piec je ok. 25 minut. Po upływie tego czasu gdy chaczapuri będzie już ładnie zarumienione, wyjmij je z piekarnika. Jego środek rozgnieć delikatnie widelcem aby zrobić w nim miejsce i wbij do niego delikatnie jajko. Następnie włóż chaczapuri ponownie do piekarnika i wyjmij je gdy białko jajka się zetnie. Jeżeli wolisz ścięte żółtko, możesz trzymać je jeszcze trochę dłużej. Gotowe chaczapuri posyp szczypiorkiem.
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy je ze sobą, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto (Najlepiej robić to w rękawiczkach nitrylowych). Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, uformuj je w kształt kuli, a następnie odłóż spowrotem do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykryj wilgotną bawełnianą ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, obsypujemy je mąką i ponownie wyrabiamy i formujemy w kule. Po czym ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przy pomocy opuszków palców formujemy z niego koło. Na ciasto kładziemy serek kozi i rozsmarowujemy go po całej powierzchni ciasta. Po czym posypujemy ciasto wiórkami cheddara.
Następnie formujemy ciasto w łódkę, tak jak pokazane jest to na zdjęciach. Na naszym chaczapuri kładziemy rozdrobniony ser feta, a następnie mozarellę. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 20 minut aby odpoczęło. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika z opcją pieczenia góra/dół z termoobiegiem.
Ja swoje chaczapuri piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki temu zajęło mi to 17 minut. Jeżeli nie masz kamienia możesz piec je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy musisz piec je ok. 25 minut.
Po upływie tego czasu gdy chaczapuri będzie już ładnie zarumienione, wyjmij je z piekarnika. Jego środek rozgnieć delikatnie widelcem aby zrobić w nim miejsce i wbij do niego delikatnie jajko. Następnie włóż chaczapuri ponownie do piekarnika i wyjmij je gdy białko jajka się zetnie. Jeżeli wolisz ścięte żółtko, możesz trzymać je jeszcze trochę dłużej. Gotowe chaczapuri posyp szczypiorkiem.
Składniki na ciasto:
150 ml wody
4 g drożdzy suchych
4 g soli
4 g cukru drobnego
250 g mąki
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego Skyr
2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
50 g twardego sera mozarella
100 g sera feta
80 g sera cheddar
125 g sera koziego (do smarowania)
2 jajka
2 łyżeczki szczypiorku
Duża miska
Rękawiczki nitrylowe
Kamień do pieczenia
Składniki na ciasto:
150 ml wody
4 g drożdzy suchych
4 g soli
4 g cukru drobnego
250 g mąki
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego Skyr
2 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
50 g twardego sera mozarella
100 g sera feta
80 g sera cheddar
125 g sera koziego (do smarowania)
2 jajka
2 łyżeczki szczypiorku