>

PT15M
PT50M
PT1H5M
Chili con carne w tortilli zdjęcie

Chili con carne w tortilli

Bez piekarnika
Kalorie: 115 kcal w 100g


Chili con carne to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Można go podawać zarówno w tortilli, picie jak i na talerzu z warzywnymi dodatkami. Poniższy przepis dotyczy wersji podawanej w tortilli domowej roboty, która jest nieporównywalnie lepsza od zdrowsza od tej kupnej.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina i 5 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Trudne

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka)
  • 3 mniejsze pomidorki (310 g)
  • 2 cebule - czerwona i żółta (120 g)
  • 2 ząbki czosnku (15 g)
  • 3 średnie pieczarki (60 g)
  • 2 mniejsze marchewki (140 g)
  • 5 łyżek oleju
  • Papryka wędzona
  • Pieprz 
  • Sól

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Praska
  • Patelnia
  • Tarka

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.69k

Chili con carne w tortilli - przepis:

Krok 1
Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę.  Pieczarki dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół, a następnie w plasterki. Podobnie zrób z pomidorami po umyciu i osuszeniu obierz z nich skórkę, wytnij kłąb i pokrój na mniejsze kawałki, rób to delikatnie, aby nie stracić zbyt dużej ilości soku z pomidora. Ja kroje go zazwyczaj nad miseczką w powietrzu, aby nie stracić soku. Marchewki dobrze umyj, osusz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. 

Krok 2
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż na rozgrzaną patelnie czosnek z cebulką. Podsmażaj około 3 minuty i dodaj mięso mielone z marchewką. Całość podsmażaj na średnim ogniu, aż cebulka uzyska lekko brązowy kolor. W tym momencie dodaj pokrojonego pomidora z pieczarkami. Całość mieszaj co jakiś czas.

Krok 3
Po 5 minutach dodaj fasolkę z puszki wraz z sosem pomidorowym. Na górę dodaj przyprawy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną. Całość regularnie mieszaj i gotuj przez  około 30-40 minut. Tak, aby zredukować sos pomidorowy. Konsystencja gotowego Dania powinna być dość gęsta (zobacz na zdjęciu) 
Polecam jeść fasolkę zawinięta w tortille.  Przepis na nią znajdziecie tutaj: https://pomyslnaobiad.pl/przepis/tortilla-domowej-roboty


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.69k

Tagi

Wieprzowina
Fasola


Zobacz inne pyszne przepisy

Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pol a następnie w plasterki. Podobnie zrób z pomidorami po umyciu i osuszeniu obierz z nich skórkę, wytnij kłąb i pokroj na mniejsze kawałki, rob to delikatnie aby nie stracić zbyt dużej ilości soku z pomidora. Ja kroje go zazwyczaj nad miseczka w powietrzu aby nie stracić soku. Marchewki dobrze umyj, osusz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż na rozgrzana patelnie czosnek z cebulka. Podsmażaj około 3 minuty i dodaj mięso mielone z marchewka. Całość podsmażaj na średnim ogniu, aż cebulka uzyska lekko brązowy kolor. W tym momencie dodaj pokrojonego pomidora z pieczarkami. Całość mieszaj co jakiś czas. Po 5 minutach dodaj fasolkę z puszki wraz z sosem pomidorowym. Na górę dodaj przyprawy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną. Całość regularnie mieszaj i gotuj przez około 30-40 minut. Tak aby zredukować sos pomidorowy. Konsystencja gotowego Dania powinna być dość gęsta (zobacz na zdjęciu) Polecam jeść fasolkę zawinięta w pintę. 400 g mięsa mielonego 2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka) 3 mniejsze pomidorki (310 g) 2 cebule - czerwona i żółta (120 g) 2 ząbki czosnku (15 g) 3 średnie pieczarki (60 g) 2 mniejsze marchewki (140 g) 5 łyżek oleju Papryka wędzona Pieprz Sól Praska Patelnia Tarka
400 g mięsa mielonego 2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka) 3 mniejsze pomidorki (310 g) 2 cebule - czerwona i żółta (120 g) 2 ząbki czosnku (15 g) 3 średnie pieczarki (60 g) 2 mniejsze marchewki (140 g) 5 łyżek oleju Papryka wędzona Pieprz Sól