Chili con carne to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Można go podawać zarówno w tortilli, picie jak i na talerzu z warzywnymi dodatkami. Poniższy przepis dotyczy wersji podawanej w tortilli domowej roboty, która jest nieporównywalnie lepsza od zdrowsza od tej kupnej.
Szczegóły
Ilość porcji: 4
Całkowity czas:1 godzina i 5 minut
Przygotowanie składników: 15 minut
Poziom trudności: Trudne
Składniki:
400 g mięsa mielonego
2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka)
Krok 1 Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pół, a następnie w plasterki. Podobnie zrób z pomidorami po umyciu i osuszeniu obierz z nich skórkę, wytnij kłąb i pokrój na mniejsze kawałki, rób to delikatnie, aby nie stracić zbyt dużej ilości soku z pomidora. Ja kroje go zazwyczaj nad miseczką w powietrzu, aby nie stracić soku. Marchewki dobrze umyj, osusz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
Krok 2 Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż na rozgrzaną patelnie czosnek z cebulką. Podsmażaj około 3 minuty i dodaj mięso mielone z marchewką. Całość podsmażaj na średnim ogniu, aż cebulka uzyska lekko brązowy kolor. W tym momencie dodaj pokrojonego pomidora z pieczarkami. Całość mieszaj co jakiś czas. Krok 3 Po 5 minutach dodaj fasolkę z puszki wraz z sosem pomidorowym. Na górę dodaj przyprawy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną. Całość regularnie mieszaj i gotuj przez około 30-40 minut. Tak, aby zredukować sos pomidorowy. Konsystencja gotowego Dania powinna być dość gęsta (zobacz na zdjęciu)
Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój na pol a następnie w plasterki. Podobnie zrób z pomidorami po umyciu i osuszeniu obierz z nich skórkę, wytnij kłąb i pokroj na mniejsze kawałki, rob to delikatnie aby nie stracić zbyt dużej ilości soku z pomidora. Ja kroje go zazwyczaj nad miseczka w powietrzu aby nie stracić soku. Marchewki dobrze umyj, osusz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Włóż na rozgrzana patelnie czosnek z cebulka. Podsmażaj około 3 minuty i dodaj mięso mielone z marchewka. Całość podsmażaj na średnim ogniu, aż cebulka uzyska lekko brązowy kolor. W tym momencie dodaj pokrojonego pomidora z pieczarkami. Całość mieszaj co jakiś czas.
Po 5 minutach dodaj fasolkę z puszki wraz z sosem pomidorowym. Na górę dodaj przyprawy sól, pieprz oraz paprykę wędzoną. Całość regularnie mieszaj i gotuj przez około 30-40 minut. Tak aby zredukować sos pomidorowy. Konsystencja gotowego Dania powinna być dość gęsta (zobacz na zdjęciu)
Polecam jeść fasolkę zawinięta w pintę.
400 g mięsa mielonego
2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka)
3 mniejsze pomidorki (310 g)
2 cebule - czerwona i żółta (120 g)
2 ząbki czosnku (15 g)
3 średnie pieczarki (60 g)
2 mniejsze marchewki (140 g)
5 łyżek oleju
Papryka wędzona
Pieprz
Sól
Praska
Patelnia
Tarka
400 g mięsa mielonego
2 puszki fasoli w sosie pomidorowym (415 g puszka)
3 mniejsze pomidorki (310 g)
2 cebule - czerwona i żółta (120 g)
2 ząbki czosnku (15 g)
3 średnie pieczarki (60 g)
2 mniejsze marchewki (140 g)
5 łyżek oleju
Papryka wędzona
Pieprz
Sól