>

PT10M
PT55M
PT1H5M
Chlebek bananowy zdjęcie

Chlebek bananowy

Kalorie: 246 kcal w 100g


Przepis na chlebek bananowy, który zawsze wyjdzie idealny! Chrupiąca skórka i delikatny, lekko wilgotny środek to sprawdzony sposób na bananowy chlebek marzeń. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina 5 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (waga przed obraniem 500g, po obraniu 340g)
  • 200 g mąki przennej 
  • 50 g masła 
  • Czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko L
  • 50 g cukru
  • 80 g czekolady mlecznej
  • Płaska łyżeczka cynamonu 
  • Szczypta soli

Do wysmarowania formy:
  • 15g masła
  • 1 łyżka bułki tartej 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Mikser
  • Duża miska 
  • Naczynie w którym będziesz miksować 
  • Prostokątna forma do ciasta (Moja miała 16 cm x 11 cm) 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.64k

Chlebek bananowy - przepis:

Krok 1
Czekoladę rozkrusz na małe kawałki. Banany rozgnieć widelcem na papkę, nie musisz robić tego zbyt dokładnie.  W dużej misce umieść mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon oraz wcześniej przygotowane kawałki czekolady oraz banana czyli wszystkie „stałe” składniki za wyjątkiem cukru.

Krok 2
Masło roztop na patelni. Do drugiego naczynia wbij jajko, dodaj roztopione masło oraz cukier. Zmiksuj składniki na puszysta masę. Powyższą masę dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką, tak aby utworzyły jednolitą gęstą masę.

Krok 3
Formę do chleba wysmaruj ok 15g masła. Najlepiej zrobić to palcami. Następnie oprusz formę po bokach i od spodu bułką tartą. Dzięki temu Twój chlebek się nie przyklei do ścianek formy i ładnie z niej wyjdzie.

Krok 4
Tak przygotowany chlebek umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu na około 55 minut. Po tym czasie powienien być lekko zarumieniony i ładnie pękniety. Aby mieć pewność ze ciasto nie jest surowe, włóż do niego patyczek. Jeśli będzie suchy ciasto jest już gotowe do wyjęcia.  Po wyjęciu z piekarnika wyjmij ciasto z formy i połóż je na kratce od piekarnika, żeby się ostudziło i nie sparowało.

Chlebek możesz jeść sam lub z nutella. Świetlenie sprawdzi się z dżemem lub cukrem pudrem.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.64k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Czekolade rozkrusz na małe kawałki. Banany rozgnieć widelcem na papkę, nie musisz robić tego zbyt dokładnie. W dużej misce umieść mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon oraz wcześniej przygotowane kawałki czekolady i banana czyli wszystkie „stałe” składniki za wyjątkiem cukru. Masło roztop na patelni. Do drugiego naczynia wbij jajko, dodaj roztopione masło oraz cukier. Zmiksuj składniki na puszysta masę. Powyższa masę dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką tak aby stworzyły jednolita gęsta masę. Formę do chleba wysmaruj ok 15g masła. Najlepiej zrobić to palcami. Następnie oprusz formę po bokach i od spodu bułką tartą. Dzięki temu Twój chlebek się nie przyklei do ścianek formy i ładnie z niej wyjdzie. Tak przygotowany chlebek umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcja termoobiegu na około 55 minut. Po tym czasie powienien być lekko zarumieniony i ładnie pękniety. Aby mieć pewność ze ciasto nie jest surowe, włóż do niego patyczek. Jeśli będzie suchy ciasto jest już gotowe do wyjęcia. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij ciasto z formy i połóż je na kratce od piekarnika, żeby się studziło i nie sparowało. Chlebek możesz jeść sam lub z nutella. Świetlenie sprawdzi się z dżemem lub cukrem pudrem. 3 dojrzałe banany (waga przed obraniem 500g, po obraniu 340g) 200 g mąki przennej 50 g masła Czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 50 g cukru 80 g czekolady mlecznej Płaska łyżeczka cynamonu Szczypta soli Do wysmarowania formy: 15g masła 1 łyżka bułki tartej Mikser Duża miska Naczynie w którym będziesz miksować Prostokątna forma do ciasta (Moja miała 16 cm x 11 cm)
3 dojrzałe banany (waga przed obraniem 500g, po obraniu 340g) 200 g mąki przennej 50 g masła Czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 50 g cukru 80 g czekolady mlecznej Płaska łyżeczka cynamonu Szczypta soli Do wysmarowania formy: 15g masła 1 łyżka bułki tartej