Dzięki przepisowi na chlebek wielkanocny domowej roboty, sprawisz, że te święta wielkanocne będą wyjątkowe. Świeże i chrupiące pieczywo własnego wypieku nie jest czymś niemożliwym do wykonania, wystarczy, że będzie podążać za tym przepisem.
Szczegóły
Ilość porcji: 5
Całkowity czas:3 godziny
Przygotowanie składników: 15 minut
Poziom trudności: Średni
Składniki:
300 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
7 g cukru (łyżeczka)
7 g soli (łyżeczka)
7 g drożdży suchych (torebka)
80 ml wody
10 ml oliwy z oliwek
100 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Krok 1 Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski a wierzch przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą.
Krok 2 Miskę z ciastem odłóż do ciepłego miejsca na 1.5h. Po tym czasie podziel ciasto na 5 równych kawałków, uformuj z nich podłużne chlebki. Odstaw je na min. 45 minut do wyrośnięcia (przykryj je ponownie wilgotną ściereczką, aby nie wyschły). Następnie zrób na ich środku 2-3 kreski nożem dla ozdoby. Wierzch chlebków wysmaruj oliwą z oliwek. Krok 3 Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją pieczenia góra/dół. Chlebki piecz przez około 30 minut. Gotowe chlebki powinny być ładnie zarumienione.
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski a wierzch przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą.
Miskę z ciastem odłóż do ciepłego miejsca na 1.5h. Po tym czasie podziel ciasto na 5 równych kawałków, uformuj z nich podłużne chlebki. Odstaw je na min. 45 minut do wyrośnięcia (przykryj je ponownie wilgotną ściereczką, aby nie wyschły). Następnie zrób na ich środku 2-3 kreski nożem dla ozdoby. Wierzch chlebków wysmaruj oliwą z oliwek.
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją pieczenia góra/dół. Chlebki piecz przez około 30 minut. Gotowe chlebki powinny być ładnie zarumienione.
300 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
7 g cukru (łyżeczka)
7 g soli (łyżeczka)
7 g drożdży suchych (torebka)
80 ml wody
10 ml oliwy z oliwek
100 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Kamień
Miska
Rękawiczki nitrylowe
300 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
7 g cukru (łyżeczka)
7 g soli (łyżeczka)
7 g drożdży suchych (torebka)
80 ml wody
10 ml oliwy z oliwek
100 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem