>

PT15M
PT2H45M
PT3H
Chlebek wielkanocny zdjęcie

Chlebek wielkanocny

Wegetariański
Kalorie: 301 kcal w 100g


Dzięki przepisowi na chlebek wielkanocny domowej roboty, sprawisz, że te święta wielkanocne będą wyjątkowe. Świeże i chrupiące pieczywo własnego wypieku nie jest czymś niemożliwym do wykonania, wystarczy, że będzie podążać za tym przepisem.

Szczegóły


Ilość porcji: 5

Całkowity czas:3 godziny

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 7 g cukru (łyżeczka)
  • 7 g soli (łyżeczka)
  • 7 g drożdży suchych (torebka)
  • 80 ml wody
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Miska
  • Rękawiczki nitrylowe

Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.45k

Chlebek wielkanocny - przepis:

Krok 1
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski a wierzch przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą.

Krok 2
Miskę z ciastem odłóż do ciepłego miejsca na 1.5h. Po tym czasie podziel ciasto na 5 równych kawałków, uformuj z nich podłużne chlebki. Odstaw je na min. 45 minut do wyrośnięcia (przykryj je ponownie wilgotną ściereczką, aby nie wyschły). Następnie zrób na ich środku 2-3 kreski nożem dla ozdoby. Wierzch chlebków wysmaruj oliwą z oliwek.

Krok 3
Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją pieczenia góra/dół. Chlebki piecz przez około 30 minut. Gotowe chlebki powinny być ładnie zarumienione.


Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.45k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Dobrze wyrobione ciasto włóż do miski a wierzch przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą. Miskę z ciastem odłóż do ciepłego miejsca na 1.5h. Po tym czasie podziel ciasto na 5 równych kawałków, uformuj z nich podłużne chlebki. Odstaw je na min. 45 minut do wyrośnięcia (przykryj je ponownie wilgotną ściereczką, aby nie wyschły). Następnie zrób na ich środku 2-3 kreski nożem dla ozdoby. Wierzch chlebków wysmaruj oliwą z oliwek. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją pieczenia góra/dół. Chlebki piecz przez około 30 minut. Gotowe chlebki powinny być ładnie zarumienione. 300 g mąki pszennej 50 g mąki orkiszowej 7 g cukru (łyżeczka) 7 g soli (łyżeczka) 7 g drożdży suchych (torebka) 80 ml wody 10 ml oliwy z oliwek 100 ml mleka 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem Kamień Miska Rękawiczki nitrylowe
300 g mąki pszennej 50 g mąki orkiszowej 7 g cukru (łyżeczka) 7 g soli (łyżeczka) 7 g drożdży suchych (torebka) 80 ml wody 10 ml oliwy z oliwek 100 ml mleka 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania chlebka przed pieczeniem