Krok 1
Masło roztop na patelni. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Gdy będzie ładnie roztopione, dodaj zamarzniętą kostkę szpinaku. Odwracaj ją co jakiś czas, aby szybciej się roztopiła. Gdy szpinak się roztopi, trzymaj go jeszcze około 4-5 minut na palniku, aby cała woda odparowała. W moim przypadku szpinak spędził na patelni łącznie ok. 20 minut.
Następnie zmniejsz ogień na minimalny i dodaj serek kozi oraz rozdrobniony za pomocą widelca ser feta. Dodaj przyprawy, sól, pieprz, bazylię, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową oraz oregano. Wszystko razem wymieszaj łyżką i smaż na wolnym ogniu około 3 minut, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Następnie zdejmij patelnię z palnika i daj ostygnąć gotowej masie.
Krok 2
Podziel arkusz ciasta na 5 pasków równej długości, jeśli chcesz, aby trójkąciki były trochę większe, podziel arkusz na 4 paski. Ciasto filo możesz rozciąć za pomocą zwykłego noża lub krajalnicy do pizzy. Z jednego paska, wyjdzie Ci jedna trójkątna przekąska.
Krok 3
Do miseczki wlej odrobinę oliwy. Każdy pasek posmaruj oliwą za pomocą pędzelka jedynie od strony farszu. Na końcu paska, połóż nadzienie za pomocą małej łyżeczki.
Krok 4
Zawijaj ciasto na kształt trójkąta (tak jak zostało to pokazane na zdjęciach). Koniec ciasta zawijaj pod spód. Przekąski kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z trójkątami włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni z funkcją termoobiegu i piecz je około 8 minut. Trójkąciki możesz jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W obu konfiguracjach smakują przepysznie.