>

PT10M
PT1H5M
PT1H15M
Faszerowany bakłażan zdjęcie

Faszerowany bakłażan

Kalorie: 100 kcal w 100g


Przepis na faszerowany bakłażan zapiekany w piekarniku. Sprawdzi się idealnie jako pomysł na obiad. Bardzo ważne w przyrządzeniu bakłażana jest jego odpowiednie przygotowanie aby pozbyć się z niego nieprzyjemnej goryczki. W tym przepisie dowiesz się jak sobie z nią poradzić!

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina 15 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 420 g bakłażana (2 sztuki) 
  • 450 g mięsa mielonego
  • 140 g cebuli
  • 120g  sera tartego mozarelli (lub innego ulubionego sera)
  • 60 g pieczarek 
  • 15 g czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki pietruszki
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Papryka 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Blacha do pieczenia 
  • Papier do pieczenia 
  • Praska 
  • Sitko 
  • Patelnia / garnek

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.1k

Faszerowany bakłażan - przepis:

Krok 1
Bakłażana porządnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, przetnij go na 2 połówki. Każda połówkę ponacinaj wzdłuż i wszerz nożem. A następnie za pomocą łyżeczki wydłub miąższ bakłażana.  Pozostaw około 0,5 cm miąższu przy ściankach i podstawie bakłażana. Uważaj aby nie przebić jego skórki. Miąższ przełóż do osobnej miski, a łódeczki na płaski talerz. Obficie posól miąższ i porządnie go wymieszaj. Łódeczki posól od strony wewnętrznej. Tak przygotowanego bakłażana odstaw na min 20 minut aby puścił sok. Dzięki temu pozbędziesz się z niego goryczy. Po tym czasie przełóż miąższ na sitko i dokładnie wypłucz go pod zimna woda aby pożyć się soku i soli.  Podobnie zrób z łódeczkami bakłażana, z tym, że ich już nie musisz trzymać na sitku tylko wystarczy przepłukać je w rękach.
 
Krok 2
Miąższ i łódeczki wyłóż na papier ręcznikowy aby odsączyć z nich wodę. Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki dokładnie umyj, osusz papierem ręcznikowym i również poszatkuj. Tak samo zrób z natką pietruszki. 
 
Wskazówka: Jeżeli masz mała patelnie albo robisz więcej bakłażanów i farsz nie zmieści Ci się na patelni to wykorzystaj zamiast niej garnek. 
 
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj na średnim ogniu przez 3 minuty cebulkę wraz z czosnkiem. Po tym czasie dodaj pieczarki i całość podsmażaj kolejne 3 minuty.

Krok 4
Następnie na patelnie dodaj mięso mielone wraz z miąższem bakłażana. Całość przypraw solą, pieprzem oraz papryką słodką. Od tego czasu smaż jeszcze około 15 minut na średnim ogniu.  Około 5 minut  przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Pamiętaj o pomieszaniu co jakiś  czas zawartości patelni aby się nie przypaliła. Następnie ściągnij farsz z patelni i dodaj do niego około 3/4 uszykowanego sera  w wiórkach. Wymieszaj cały farsz dokładnie jeszcze raz.

Krok 5 
Tak przygotowanym farszem wypełniaj łódeczki z bakłażana.  Nie bój się dać więcej farszu, może śmiało wystawać ponad ścianki bakłażana. Tak przygotowane bakłażany włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcja góra / dół na około 25 minut.  Po tym czasie ścianki bakłażana powinny być już miękkie i gotowe do spożycia a góra farszu lekko zarumieniona. Po wyjęciu z piekarnika możesz obsypać łódeczki resztą sera mozarella. Po chwili powinien się idealnie rozpuścić. Jeśli nie masz startej mozzarelli możesz użyć innego sera np. cheddar.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.1k

Tagi

Wieprzowina


Zobacz inne pyszne przepisy

Bakłażana porządnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przetnij go na 2 połówki. Każda połówkę ponacinaj wzdłuż i wszerz nożem. A następnie za pomocą łyżeczki wydłub miąż bakłażana. Pozostaw go około 0,5 cm przy ściankach i podstawie bakłażana. Uważaj aby nie przebić jego skórki. Miaż przełóż do osobnej miski a łódeczki na płaski talerz. Obficie posól miaż i porządnie go wymieszaj. Łódeczki posól od strony wewnętrznej. Tak przygotowanego bakłażana odstaw na min 20 minut aby pościł sok. Dzięki temu pozbędziesz się jego goryczy. Po tym czasie przełóż miaż na sitko i dokładnie go wypłucz pod zimna woda aby pożyć się soku i soli. Podobnie zrób z łodeczkami bakłażana, z tym ze ich już nie musisz trzymać na sitku tylko w rękach. Miąż i łódeczki wyłóż na papier recznikowy aby straciły wodę. Cebule obierz i poszatkuj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki dokładnie umyj, osusz papierem ręcznikowym i również poszatkuj. Tak samo zrób z natką pietruszki. Wskazówka: Jeżeli masz mała patelnie albo robisz więcej bakłażanów i farsz nie zmieści Ci się na patelni to wykorzystaj zamiast niej garnek. Na patelni rozgrzej oliwę . Podsmażaj na nim na średnim ogniu przez 3 minuty cebulkę wraz z czosnkiem. Po tym czasie dodaj pieczarki i całość podsmażaj kolejne 3 minuty. Następnie na patelnie dodaj mięso mielone wraz z miąższem bakłażana. Calosc przypraw solą, pieprzem oraz papryka słodka. Od tego czasu smaż jeszcze około 15 minut na średnim ogniu. 5 minut przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Pamiętaj o pomieszaniu co jakiś czas zawartości patelni aby się nie przypaliła. Następnie ściągnij farsz z patelni i dodaj do niego około 3/4 uszykowanego sera w wiórkach. Wymieszaj cały farsz dokładnie jeszcze raz. Tak przygotowanym farszem wypełniaj łódeczki bakłażana. Nie bój się dać więcej farszu, może śmiało wystawać ponad ścianki bakłażana. Tak przygotowane bakłażany włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcja góra/ dół na około 30 minut. Po tym czasie ścianki bakłażana powinny być już miękkie i gotowe do spożycia a góra farszu lekko zarumieniona. Po wyjęciu z piekarnika możesz obsypać farsz bakłażana od góry resztą sera mozarella. Po chwili powinien się idealnie rozpuścić. Jeśli nie masz tartej mozzarelli możesz użyć innego sera np, cheddar. 420 g (2 bakłażany) Farsz: Cebula 140g 15 g czosnku 60g pieczarek 450g mięsa 3 łyżki oleju Sól Pieprz Papryka 3 łyżki oliwy Pietruszka (garść) - 2 łyżki 120g sera tartego mozarelli (lub innego ulubionego sera) Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Praska Sitko Patelnia/garnek
420 g (2 bakłażany) Farsz: Cebula 140g 15 g czosnku 60g pieczarek 450g mięsa 3 łyżki oleju Sól Pieprz Papryka 3 łyżki oliwy Pietruszka (garść) - 2 łyżki 120g sera tartego mozarelli (lub innego ulubionego sera)