Każdy z nas uwielbia przepis na kotlet schabowy. Tradycyjny przepis na schabowego ma jednak pewną wadę - jest bardzo kaloryczny. Moja propozycja na rozwiązanie tego problemu to kotlet schabowy z piekarnika, dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia, zużywamy wielokrotnie mniej tłuszczu i możemy cieszyć się swoją ulubioną potrawą bez wyrzutów sumienia.
Krok 1 Mięso porządnie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pod drewniana deskę połóż złożony ręcznik kuchenny, dzięki temu zmniejszysz hałas powstający podczas ubijania kotletów. Na deskę połóż kawałek schabu i przykryj go dokładnie folia spożywcza lub woreczkiem śniadaniowym, dzięki temu sok zawarty w mięsie nie popryskał kuchni podczas ubijania. Za pomocą tłuczka ubij kotlety z każdej strony na grubość około 2-3 mm. Krok 2
Każdego kotleta nasmaruj z obu stron mieszanka przypraw złożona z soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Pozostaw je ułożone obok siebie na około 10 minut. Krok 3
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą a w trzeciej roztrzep jajko z mlekiem. Każdego kotleta obtocz z obu stron w mące następnie w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Gotowe kotlety układaj na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Każdego kotleta polej od góry olejem, możesz rozprowadzić go przy pomocy pędzelka. Krok 4 Blaszkę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz je 15 minut. Po tym czasie obróć kotlety na druga stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe kotlety są leciutko zarumienione i chrupiące na zewnątrz.
Mięso porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Pod drewniana deskę połóż złożony ręcznik kuchenny, dzięki temu zmniejszysz hałas powstający podczas ubijania kotletów. Na deskę połóż kawałek schabu i przykryj go dokładnie folia spożywcza lub woreczkiem śniadaniowym, dzięki temu sok zawarty w mięsie nie popryskał kuchni podczas ubijania.
Za pomocą tłuczka ubij kotlety z każdej strony na grubość około 2-3 mm.
Każdego kotleta nasmaruj z obu stron mieszanka przypraw złożona z soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Pozostaw je ułożone obok siebie na około 10 minut.
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą a w trzeciej roztrzep jajko z mlekiem.
Każdego kotleta obtocz z obu stron w mące następnie w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Gotowe kotlety układaj na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Każdego kotleta polej od góry olejem, możesz rozprowadzić go przy pomocy pędzelka. Blaszkę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz 15 minut. Po tym czasie obróć kotlety na druga stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
Gotowe kotlety są leciutko zarumienione i chrupiące na zewnątrz.
4 kotlety ze schabu
1 łyżka mleka
1 jajko L
100g bułki tartej
50g mąki
30 ml oleju (3 łyżki)
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
Blacha do pieczenia
Papier do pieczenia
Trzepaczka/widelec
Ręcznik kuchenny
Folia spożywcza/ woreczek śniadaniowy
Drewniana deska
3 miski
Pędzelek*
4 kotlety ze schabu
1 łyżka mleka
1 jajko L
100g bułki tartej
50g mąki
30 ml oleju (3 łyżki)
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej