>

PT15M
PT30M
PT45M
FIT Kotlet schabowy z piekarnika  zdjęcie

FIT Kotlet schabowy z piekarnika

Szybki przepis
Kalorie: 200 kcal w 100g


Każdy z nas uwielbia przepis na kotlet schabowy. Tradycyjny przepis na schabowego ma jednak pewną wadę - jest bardzo kaloryczny. Moja propozycja na rozwiązanie tego problemu to kotlet schabowy z piekarnika, dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia, zużywamy wielokrotnie mniej tłuszczu i możemy cieszyć się swoją ulubioną potrawą bez wyrzutów sumienia.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:

Przygotowanie składników:

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu 
  • 1 łyżka mleka 
  • 1 jajko L 
  • 100g bułki tartej 
  • 50g mąki 
  • 30 ml oleju (3 łyżki) 
  • Pół łyżeczki soli 
  • Pół łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Blacha do pieczenia 
  • Papier do pieczenia 
  • Trzepaczka/widelec 
  • Ręcznik kuchenny 
  • Folia spożywcza/ woreczek śniadaniowy 
  • Drewniana deska 
  • 3 miski 
  • Pędzelek* 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.66k

FIT Kotlet schabowy z piekarnika - przepis:

Krok 1
Mięso porządnie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pod drewniana deskę połóż złożony ręcznik kuchenny, dzięki temu zmniejszysz hałas powstający podczas ubijania kotletów. Na deskę połóż kawałek schabu i przykryj go dokładnie folia spożywcza lub woreczkiem śniadaniowym, dzięki temu sok zawarty w mięsie nie popryskał kuchni podczas ubijania.  Za pomocą tłuczka ubij kotlety z każdej strony na grubość około 2-3 mm.

Krok 2
Każdego kotleta nasmaruj z obu stron  mieszanka przypraw złożona z soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Pozostaw je ułożone obok siebie na około 10 minut.

Krok 3
Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą a w trzeciej roztrzep jajko z mlekiem. Każdego kotleta obtocz z obu stron  w mące następnie w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Gotowe kotlety układaj na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do  pieczenia. Każdego kotleta polej od góry olejem, możesz rozprowadzić go przy pomocy pędzelka. 

Krok 4
Blaszkę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz je 15 minut. Po tym czasie obróć kotlety na druga stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe kotlety są leciutko zarumienione i chrupiące na zewnątrz. 



Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.66k

Tagi

Wieprzowina


Zobacz inne pyszne przepisy

Mięso porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pod drewniana deskę połóż złożony ręcznik kuchenny, dzięki temu zmniejszysz hałas powstający podczas ubijania kotletów. Na deskę połóż kawałek schabu i przykryj go dokładnie folia spożywcza lub woreczkiem śniadaniowym, dzięki temu sok zawarty w mięsie nie popryskał kuchni podczas ubijania. Za pomocą tłuczka ubij kotlety z każdej strony na grubość około 2-3 mm. Każdego kotleta nasmaruj z obu stron mieszanka przypraw złożona z soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Pozostaw je ułożone obok siebie na około 10 minut. Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą a w trzeciej roztrzep jajko z mlekiem. Każdego kotleta obtocz z obu stron w mące następnie w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Gotowe kotlety układaj na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Każdego kotleta polej od góry olejem, możesz rozprowadzić go przy pomocy pędzelka. Blaszkę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz 15 minut. Po tym czasie obróć kotlety na druga stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe kotlety są leciutko zarumienione i chrupiące na zewnątrz. 4 kotlety ze schabu 1 łyżka mleka 1 jajko L 100g bułki tartej 50g mąki 30 ml oleju (3 łyżki) Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej Blacha do pieczenia Papier do pieczenia Trzepaczka/widelec Ręcznik kuchenny Folia spożywcza/ woreczek śniadaniowy Drewniana deska 3 miski Pędzelek*
4 kotlety ze schabu 1 łyżka mleka 1 jajko L 100g bułki tartej 50g mąki 30 ml oleju (3 łyżki) Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej