>

PT9M
PT6M
PT15M
Gofry zdjęcie

Gofry

Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 285 kcal w 100g


Gofry są bardzo prostym i szybkim do wykonania deserem. Wystarczy wyposażyć się w gofrownicę by z łatwością odtworzyć w domu smaki, które kojarzą nam się z wakacyjnymi wypadami.

Szczegóły


Ilość porcji: 6

Całkowity czas:15 minut

Przygotowanie składników: 9 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka L (żółtka i białka osobno) 
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli
  • Czubata łyżka cukru 
  • 70 ml oleju + do posmarowania gofrownicy 
  • 280 ml mleka 

Dodatki do gofrów:
  • Cukier puder
  • Bita śmietana 
  • Ulubione owoce 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Gofrownica 
  • Pędzelek 
  • Mikser
  • 2 głębokie naczynia
  • Silikonowa łopatka

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.16k

Gofry - przepis:

Krok 1
W mniejszym naczyniu białka jaj  z solą ubij na sztywno. Natomiast w drugim większym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera przesianą mąkę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz mleko. Gdy z podanych składników wyjdzie Ci jednolita masa, dodawaj porcjami ubite wcześniej białka. Całość wymieszaj delikatnie, tym razem silikonową łopatką bądź łyżką.
Krok 2
Gofrownicę nasmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Gdy już się nagrzeje, możesz wylewać ciasto. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Zazwyczaj są to 3-4 minuty. Postaraj się co chwile nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Gotowe gofry powinny być lekko brązowe. Gotowe gofry ułóż na kratce od piekarnika do wystudzenia, dzięki temu nie sparują i będą idealnie chrupiące.
Gotowe gofry można jeść  słono i słodko. Idealnie smakują z bita śmietaną i świeżymi owocami.





Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.16k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

W mniejszym naczyniu białka jaj  z solą ubij na sztywno. Natomiast w drugim większym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera przesianą mąkę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz mleko. Gdy z podanych składników wyjdzie Ci jednolita masa, dodawaj porcjami ubite wcześniej białka. Całość wymieszaj delikatnie, tym razem silikonową łopatką bądź łyżką.  Gofrownicę nasmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Gdy już się nagrzeje, możesz wylewać ciasto. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Zazwyczaj są to 3-4 minuty. Postaraj się co chwile nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Gotowe gofry powinny być lekko brązowe. Gotowe gofry ułóż na kratce od piekarnika do wystudzenia, dzięki temu nie sparują i będą idealnie chrupiące.  Gotowe gofry można jeść  słono i słodko. Idealnie smakują z bita śmietaną i świeżymi owocami. 250 g mąki 2 jajka L (żółtka i białka osobno) Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Czubata łyżka cukru 70 ml oleju + do posmarowania gofrownicy 280 ml mleka Dodatki do gofrów: Cukier puder Bita śmietana Ulubione owoce Gofrownica Pędzelek Mikser 2 głębokie naczynia Silikonowa łopatka
250 g mąki 2 jajka L (żółtka i białka osobno) Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Czubata łyżka cukru 70 ml oleju + do posmarowania gofrownicy 280 ml mleka Dodatki do gofrów: Cukier puder Bita śmietana Ulubione owoce