Gofry są bardzo prostym i szybkim do wykonania deserem. Wystarczy wyposażyć się w gofrownicę by z łatwością odtworzyć w domu smaki, które kojarzą nam się z wakacyjnymi wypadami.
Krok 1 W mniejszym naczyniu białka jaj z solą ubij na sztywno. Natomiast w drugim większym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera przesianą mąkę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz mleko. Gdy z podanych składników wyjdzie Ci jednolita masa, dodawaj porcjami ubite wcześniej białka. Całość wymieszaj delikatnie, tym razem silikonową łopatką bądź łyżką.
Krok 2
Gofrownicę nasmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Gdy już się nagrzeje, możesz wylewać ciasto. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Zazwyczaj są to 3-4 minuty. Postaraj się co chwile nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Gotowe gofry powinny być lekko brązowe. Gotowe gofry ułóż na kratce od piekarnika do wystudzenia, dzięki temu nie sparują i będą idealnie chrupiące.
Gotowe gofry można jeść słono i słodko. Idealnie smakują z bita śmietaną i świeżymi owocami.
W mniejszym naczyniu białka jaj z solą ubij na sztywno. Natomiast w drugim większym naczyniu wymieszaj przy pomocy miksera przesianą mąkę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier, olej oraz mleko. Gdy z podanych składników wyjdzie Ci jednolita masa, dodawaj porcjami ubite wcześniej białka. Całość wymieszaj delikatnie, tym razem silikonową łopatką bądź łyżką.
Gofrownicę nasmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Gdy już się nagrzeje, możesz wylewać ciasto. Czas pieczenia gofrów zależy od gofrownicy. Zazwyczaj są to 3-4 minuty. Postaraj się co chwile nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Gotowe gofry powinny być lekko brązowe. Gotowe gofry ułóż na kratce od piekarnika do wystudzenia, dzięki temu nie sparują i będą idealnie chrupiące.
Gotowe gofry można jeść słono i słodko. Idealnie smakują z bita śmietaną i świeżymi owocami.
250 g mąki
2 jajka L (żółtka i białka osobno)
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Czubata łyżka cukru
70 ml oleju + do posmarowania gofrownicy
280 ml mleka
Dodatki do gofrów:
Cukier puder
Bita śmietana
Ulubione owoce
Gofrownica
Pędzelek
Mikser
2 głębokie naczynia
Silikonowa łopatka
250 g mąki
2 jajka L (żółtka i białka osobno)
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Czubata łyżka cukru
70 ml oleju + do posmarowania gofrownicy
280 ml mleka
Dodatki do gofrów:
Cukier puder
Bita śmietana
Ulubione owoce