Sprawdzony przepis na gofry szpinakowe, które można jeść zarówno na słodko jak i wytrawno. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić znakomite gofry szpinakowe, które swoją żywą zielenią ożywią Wasz dzień!
Szczegóły
Ilość porcji: 3
Całkowity czas:10 minut
Przygotowanie składników: 6 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
50 g szpinaku
70 ml mleka
1 jajko L (białko i żółtko osobno)
Sól
50 g mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy
Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania
Krok 1 Do naczynia wlej mleko i dodaj szpinak. Następnie składniki dobrze zblenduj na jednolitą masę. Tab aby w masie nie znajdowały się większe kawałki szpinaku. Następnie do naczynia dodaj zółtko jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej.
Krok 2 Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do drugiego naczynia włóż białko jajka. Dodaj do niego szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj łyżkami białka do masy ze szpinakiem i mieszaj masę za pomocą łyżki. Krok 3 Gofrownicę lekko posmaruj olejem przed wylaniem ciasta na pierwszego gofra. Później już nie potrzeba natłuszczać gofrownicy. Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Piecz je do zarumienienia u mnie to były 4 minuty ale pamiętaj, że każda gofrownica jest inna i ten czas może być różny. Ja zawsze jeszcze obracam gofra na drugą stronę aby były po obu stronach równo zarumienione i piecze je jeszcze 1 minutę. Gofry po wyciągnięciu z gofrownicy połóż na kratkę od piekarnika, aby nie sparowały i nie zrobiły się miękki. Gotowe gofry posmaruj serkiem serkiem Almette kozim ze szczypiorkiem i posyp rozdrobionymi orzechami włoskimi.
Do naczynia wlej mleko i dodaj szpinak. Następnie składniki dobrze zblenduj na jednolitą masę. Tab aby w masie nie znajdowały się większe kawałki szpinaku. Następnie do naczynia dodaj zółtko jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej.
Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do drugiego naczynia włóż białko jajka. Dodaj do niego szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj łyżkami białka do masy ze szpinakiem i mieszaj masę za pomocą łyżki.
Gofrownicę lekko posmaruj olejem przed wylaniem ciasta na pierwszego gofra. Później już nie potrzeba natłuszczać gofrownicy. Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Piecz je do zarumienienia u mnie to były 4 minuty ale pamiętaj, że każda gofrownica jest inna i ten czas może być różny. Ja zawsze jeszcze obracam gofra na drugą stronę aby były po obu stronach równo zarumienione i piecze je jeszcze 1 minutę. Gofry po wyciągnięciu z gofrownicy połóż na kratkę od piekarnika, aby nie sparowały i nie zrobiły się miękki. Gotowe gofry posmaruj serkiem serkiem Almette kozim ze szczypiorkiem i posyp rozdrobionymi orzechami włoskimi.
50 g szpinaku
70 ml mleka
1 jajko L (białko i żółtko osobno)
Sól
50 g mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy
Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania
Orzechy włoskie
Blender
Miska
2 naczynia
50 g szpinaku
70 ml mleka
1 jajko L (białko i żółtko osobno)
Sól
50 g mąki
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy
Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania
Orzechy włoskie