>

PT6M
PT4M
PT10M
Gofry szpinakowe zdjęcie

Gofry szpinakowe

Wegetariański
Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 96 kcal w 100g


Sprawdzony przepis na gofry szpinakowe, które można jeść zarówno na słodko jak i wytrawno. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić znakomite gofry szpinakowe, które swoją żywą zielenią ożywią Wasz dzień!

Szczegóły


Ilość porcji: 3

Całkowity czas:10 minut

Przygotowanie składników: 6 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 50 g szpinaku
  • 70 ml mleka
  • 1 jajko L (białko i żółtko osobno)
  • Sól
  • 50 g mąki
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy
  • Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania
  • Orzechy włoskie

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Blender
  • Miska
  • 2 naczynia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.63k

Gofry szpinakowe - przepis:

Krok 1
Do naczynia wlej mleko i dodaj szpinak. Następnie składniki dobrze zblenduj na jednolitą masę. Tab aby w masie nie znajdowały się większe kawałki szpinaku. Następnie do naczynia dodaj zółtko jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej.

Krok 2
Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do drugiego naczynia włóż białko jajka. Dodaj do niego szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj łyżkami białka do masy ze szpinakiem i mieszaj masę za pomocą łyżki.

Krok 3
Gofrownicę lekko posmaruj olejem przed wylaniem ciasta na pierwszego gofra. Później już nie potrzeba natłuszczać gofrownicy. Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Piecz je do zarumienienia u mnie to były 4 minuty ale pamiętaj, że każda gofrownica jest inna i ten czas może być różny. Ja zawsze jeszcze obracam gofra na drugą stronę aby były po obu stronach równo zarumienione i piecze je jeszcze 1 minutę. Gofry po wyciągnięciu z gofrownicy połóż na kratkę od piekarnika, aby nie sparowały i nie zrobiły się miękki. Gotowe gofry posmaruj serkiem serkiem Almette kozim ze szczypiorkiem i posyp rozdrobionymi orzechami włoskimi.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.63k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Do naczynia wlej mleko i dodaj szpinak. Następnie składniki dobrze zblenduj na jednolitą masę. Tab aby w masie nie znajdowały się większe kawałki szpinaku. Następnie do naczynia dodaj zółtko jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę. Do drugiego naczynia włóż białko jajka. Dodaj do niego szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj łyżkami białka do masy ze szpinakiem i mieszaj masę za pomocą łyżki. Gofrownicę lekko posmaruj olejem przed wylaniem ciasta na pierwszego gofra. Później już nie potrzeba natłuszczać gofrownicy. Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Piecz je do zarumienienia u mnie to były 4 minuty ale pamiętaj, że każda gofrownica jest inna i ten czas może być różny. Ja zawsze jeszcze obracam gofra na drugą stronę aby były po obu stronach równo zarumienione i piecze je jeszcze 1 minutę. Gofry po wyciągnięciu z gofrownicy połóż na kratkę od piekarnika, aby nie sparowały i nie zrobiły się miękki. Gotowe gofry posmaruj serkiem serkiem Almette kozim ze szczypiorkiem i posyp rozdrobionymi orzechami włoskimi.  50 g szpinaku 70 ml mleka 1 jajko L (białko i żółtko osobno) Sól 50 g mąki Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania Orzechy włoskie Blender Miska 2 naczynia
50 g szpinaku 70 ml mleka 1 jajko L (białko i żółtko osobno) Sól 50 g mąki Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 20 ml oleju + olej do nasmarowania gofrownicy Serek Almette kozi ze szczypiorkiem lub inny serek do smarowania Orzechy włoskie