Krok 1 Rzodkiewkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobne kawałeczki. Podobnie zrób ze szczypiorkiem, który następnie posiekaj. Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z śmietana a następnie z rzodkiewką i szczypiorkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i ponownie wymieszaj. Krok 2
Gzik najlepiej smakuje z wcześniej obranymi a następnie ugotowanymi w lekko osolonej wodzie ziemniakami. Ziemniaki możesz rozgnieć widelcem na purée lub podawać w całości.
Rzodkiewkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokroj w drobne kawałeczki. Podobnie zrób ze szczypiorkiem, który następnie posiekaj. Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z śmietana a następnie z rzodkiewka i szczypiorkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i ponownie wymieszaj.
Gzik najlepiej smakuje z wcześniej obranymi a następnie ugotowanymi w lekko osolonej wodzie do miękkości ziemniakami. Ziemniaki możesz rozgnieć widelcem na pire lub podawać w całości z gzikiem.
40 g śmietany 18%
125 g twarogu półtłustego
2 rzodkiewki (30 g)
Szczypta szczypiorku
Szczypta soli
Szczypta cytrynowy (ewentualnie zwykłego)
Garnek
40 g śmietany 18%
125 g twarogu półtłustego
2 rzodkiewki (30 g)
Szczypta szczypiorku
Szczypta soli
Szczypta cytrynowy (ewentualnie zwykłego)