>

PT2M
PT10M
PT12M
Gzik zdjęcie

Gzik

Szybki przepis
Kalorie: 85 kcal w 100g


Gzik z ziemniakami to tradycyjny przepis wywodzący się z Wielkopolski. Dzisiaj pokaże Wam, że to również świetna propozycja na szybki i łatwy posiłek!

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:12 minut

Przygotowanie składników: 2 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 40 g śmietany 18% 
  • 125 g twarogu półtłustego 
  • 2 rzodkiewki  (30 g) 
  • Szczypta szczypiorku
  • Szczypta soli 
  • Szczypta cytrynowy (ewentualnie zwykłego) 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Gzik - przepis:

Krok 1
Rzodkiewkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobne kawałeczki. Podobnie zrób ze szczypiorkiem, który następnie posiekaj. Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z śmietana a następnie z rzodkiewką i szczypiorkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i ponownie wymieszaj.

Krok 2 
Gzik najlepiej smakuje z wcześniej obranymi a następnie ugotowanymi w lekko osolonej wodzie ziemniakami. Ziemniaki możesz rozgnieć widelcem na purée lub podawać w całości.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Rzodkiewkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokroj w drobne kawałeczki. Podobnie zrób ze szczypiorkiem, który następnie posiekaj. Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z śmietana a następnie z rzodkiewka i szczypiorkiem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i ponownie wymieszaj. Gzik najlepiej smakuje z wcześniej obranymi a następnie ugotowanymi w lekko osolonej wodzie do miękkości ziemniakami. Ziemniaki możesz rozgnieć widelcem na pire lub podawać w całości z gzikiem. 40 g śmietany 18% 125 g twarogu półtłustego 2 rzodkiewki (30 g) Szczypta szczypiorku Szczypta soli Szczypta cytrynowy (ewentualnie zwykłego) Garnek
40 g śmietany 18% 125 g twarogu półtłustego 2 rzodkiewki (30 g) Szczypta szczypiorku Szczypta soli Szczypta cytrynowy (ewentualnie zwykłego)