Krok 1
Do małej miseczki wbij całe jajko, dzięki temu będziesz mieć pewność, że dodawane jajko będzie miało nienaruszoną strukturę żółtka.
Krok 2
W garnku zagotuj wodę wraz z octem. Gdy będzie się już gotować dodaj szczyptę soli. Za pomocą łyżki stołowej zamieszaj wodę w garnku tak aby stworzyć wir. W jego środek wlej jajko, dzięki wirowi białko ładnie obtoczy żółtko. Gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz ją wytrzeć od
dołu papierem ręcznikowym aby pozbyć się nadmiaru wody z wyłonionego jajka. Następnie przełóż jajko na talerz i przypraw solą oraz pieprzem.
Gotowe jajko ma idealne ścięte białko, tworzące otoczkę płynnemu żółtku. Jajko w koszulce możesz przyozdobić cienko pokrojonym szczypiorkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto pamiętać, że wybornie smakuje
jajkami w koszulce z dodatkiem
sosu holenderskiego.