>

PT2M
PT3M
PT5M
Jajka w koszulce zdjęcie

Jajka w koszulce

Szybki przepis
Kalorie: 80 kcal w 100g


Jajko w koszulce to przepis idealny na tych, którzy lubią jajka na śniadanie ale szukają czegoś nowego. W moim przepisie na jajko w koszulce wykorzystałam tradycyjną recepturę z wykorzystaniem octu.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:5 minut

Przygotowanie składników: 2 minuty

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • Jajka (dowolna ilość) 
  • 1 litr wody 
  • 2 łyżki octu spirytusowego 
  • Szczypta soli 

Dodatki: 
  • Szczypior 
  • Pieprz 
  • Sól 
  • Sos holenderski

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Mała miseczka 
  • Łyżka cedzakowa 
  • Łyżka stołowa 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Jajka w koszulce - przepis:

Krok 1
Do małej miseczki wbij całe jajko, dzięki temu będziesz mieć pewność, że dodawane jajko będzie miało nienaruszoną strukturę żółtka. 
 
Krok 2
W garnku zagotuj wodę wraz z octem. Gdy będzie się już gotować dodaj szczyptę soli. Za pomocą łyżki stołowej zamieszaj wodę w garnku tak aby stworzyć wir. W jego środek wlej jajko, dzięki wirowi białko ładnie obtoczy żółtko. Gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz ją wytrzeć od 
dołu papierem ręcznikowym aby pozbyć  się nadmiaru wody z wyłonionego jajka. Następnie przełóż jajko na talerz i przypraw solą oraz pieprzem.

Gotowe jajko ma  idealne ścięte białko, tworzące otoczkę płynnemu żółtku.  Jajko w koszulce możesz  przyozdobić cienko pokrojonym szczypiorkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto pamiętać, że wybornie smakuje jajkami w koszulce z dodatkiem sosu holenderskiego


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Do małej miseczki wbij całe jajko, dzięki temu będziesz mieć pewność, że dodawane jajko będzie miało nienaruszona strukturę żółtka. W garnku zagotuj wodę wraz z octem. Gdy będzie się już gotować dodaj szczyptę soli. Za pomocą łyżki stołowej zamieszaj wodę w garnku tak aby stworzyć wir. W jego środek wlej jajko, dzięki wirowi białko ładnie obtoczy żółtko. Gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Po tym czasie wyłów jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz ja od dołu wytrzeć papierem ręcznikowym aby pozbyć się nadmiaru wody z wyłonionego jajka. Następnie przełóż jajko na talerz i przypraw solą oraz pieprzem. Gotowe jajko ma idealne ścięte białko, tworzące otoczkę płynnemu żółtku. Jajko w koszulce możesz przyozdobić cienko pokrojonym szczypiorkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Warto pamiętać, że wybornie smakuje z dodatkiem sosu holenderskiego . Jajka (dowolna ilość) 1 litr wody 2 łyżki octu spirytusowego Szczypta soli Dodatki: Szczypior Pieprz Sól Sos holenderski Mała miseczka Łyżka cedzakowa Łyżka stołowa
Jajka (dowolna ilość) 1 litr wody 2 łyżki octu spirytusowego Szczypta soli Dodatki: Szczypior Pieprz Sól Sos holenderski