Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak ugotować bób. Nie masz pomysłu jak przyrządzić bób? Moja propozycja to podanie go wraz z bułką tartą oraz świeżym koperkiem.
Krok 1 Bób dokładnie wypłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody. W duży garnku zagotuj wodę. Gdy będzie już wrzeć, porządnie ją osól i dodaj bób. Gotuj go pod przykryciem około 15 minut. Jeżeli masz świeży młody bób, będzie się gotował krócej, natomiast stary dłużej. Gotowy bób jest miękki (dokładnie tak jak ziemniak), przed odsączeniem warto sprawdzić widelcem jego miękkość. Krok 2 Gotowy bób można również rozpoznać po lekko pomarszczonej skórce. Odsączony bób możesz obrać z łupinek aczkolwiek nie jest to konieczne. Osobiście nigdy nie obieram łupinek z młodego bobu. Dlatego na zdjęciu można zauważyć bób w łupinach.
Krok 3 Na patelni roztop 40g masła, dodaj do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz szczyptę soli i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając zawartość patelni silikonową łopatką. Przygotowaną bułkę tarta z masłem wylej na bób, posyp go od góry świeżym drobno pokrojonym koperkiem.
Krok 1
Bób dokładnie wypłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody. W duży garnku zagotuj wodę. Gdy będzie już wrzeć, porządnie ją osól i dodaj bób. Gotuj go pod przykryciem około 15 minut. Jeżeli masz świeży młody bób, będzie się gotował krócej, natomiast stary dłużej. Gotowy bób jest miękki (dokładnie tak jak ziemniak), przed odsączeniem warto sprawdzić widelcem jego miękkość.
Zdjęcie bobu przed ugotowaniem
Zdjęcie ugotowanego bobu
Krok 2
Gotowy bób można również rozpoznać po lekko pomarszczonej skórce. Odsączony bób możesz obrać z łupinek aczkolwiek nie jest to konieczne. Osobiście nigdy nie obieram łupinek z młodego bobu. Dlatego na zdjęciu można zauważyć bób w łupinach.
Krok 3
Na patelni roztop 40g masła, dodaj do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz szczyptę soli i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając zawartość patelni silikonową łopatką. Przygotowaną bułkę tarta z masłem wylej na bób, posyp go od góry świeżym drobno pokrojonym koperkiem.
500 g bobu
40 g masła
Koperek
Sól
Woda
Patelnia
Sitko
Silikonowa łopatka