>

PT1M
PT15M
PT16M
Jak ugotować bób? zdjęcie

Jak ugotować bób?

Szybki przepis
Kalorie: 80 kcal w 100g


Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak ugotować bób. Nie masz pomysłu jak przyrządzić bób? Moja propozycja to podanie go wraz z bułką tartą oraz świeżym koperkiem.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:16 minut

Przygotowanie składników: 1 minuta

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 40 g masła 
  • Koperek 
  • Sól 
  • Woda 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia
  • Sitko
  • Silikonowa łopatka

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Jak ugotować bób? - przepis:

Krok 1
Bób dokładnie wypłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody. W duży garnku zagotuj wodę. Gdy będzie już wrzeć, porządnie ją osól i dodaj bób. Gotuj go pod przykryciem około 15 minut.  Jeżeli masz świeży młody bób, będzie się gotował krócej, natomiast stary dłużej. Gotowy bób jest miękki (dokładnie tak jak ziemniak), przed odsączeniem warto sprawdzić widelcem jego miękkość.


Krok 2
Gotowy bób można również rozpoznać po lekko pomarszczonej skórce. Odsączony bób możesz obrać z łupinek aczkolwiek nie jest to konieczne. Osobiście nigdy nie obieram łupinek z młodego bobu. Dlatego na zdjęciu można zauważyć bób w łupinach.

Krok 3 
Na patelni roztop 40g masła, dodaj do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz szczyptę soli i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając zawartość patelni silikonową łopatką. Przygotowaną bułkę tarta z masłem wylej na bób, posyp go od góry świeżym drobno pokrojonym koperkiem. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Bób dokładnie wypłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody. W duży garnku zagotuj wodę. Gdy będzie już wrzeć, porządnie ją osól i dodaj bób. Gotuj go pod przykryciem około 15 minut. Jeżeli masz świeży młody bób, będzie się gotował krócej, natomiast stary dłużej. Gotowy bób jest miękki (dokładnie tak jak ziemniak), przed odsączeniem warto sprawdzić widelcem jego miękkość.  Zdjęcie bobu przed ugotowaniem   Zdjęcie ugotowanego bobu  Krok 2 Gotowy bób można również rozpoznać po lekko pomarszczonej skórce. Odsączony bób możesz obrać z łupinek aczkolwiek nie jest to konieczne. Osobiście nigdy nie obieram łupinek z młodego bobu. Dlatego na zdjęciu można zauważyć bób w łupinach. Krok 3 Na patelni roztop 40g masła, dodaj do niego 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz szczyptę soli i smaż na średnim ogniu przez minutę mieszając zawartość patelni silikonową łopatką. Przygotowaną bułkę tarta z masłem wylej na bób, posyp go od góry świeżym drobno pokrojonym koperkiem. 500 g bobu 40 g masła Koperek Sól Woda Patelnia Sitko Silikonowa łopatka
500 g bobu 40 g masła Koperek Sól Woda