>

PT1M
PT10M
PT11M
Jak ugotować szparagi? zdjęcie

Jak ugotować szparagi?

Szybki przepis
Kalorie: 21 kcal w 100g


Zastanawiasz się jak długo gotować szparagi? Pozornie to prosta rzecz jednak, warto poznać kilka cennych wskazówek, które sprawią, że Twoje szparagi zawsze wyjdą idealne.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:11 minut

Przygotowanie składników: 1 minuta

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • Pęczek szparag (500g) 
  • Płaska łyżeczka cukru 
  • Płaska łyżeczka soli

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Wysoki, wąski garnek 
  • Wstążka* 
  • Obieraczka do warzyw*

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.03k

Jak ugotować szparagi? - przepis:

Krok 1
W wysokim, wąskim garnku zagotuj wodę. Gdy już będzie się gotować dodaj do niej sól oraz cukier.  W międzyczasie przygotuj szparagi najpierw je porządnie wypłucz a następnie osusz w zimnej wodzie. Odetnij z nich zdrętwiałe, niejadalne końce. Mierzą one zazwyczaj około 3-4 cm. Białe szparagi należy obrać z zewnętrznych warstw włókien.  Możesz tego dokonać za pomocą noża bądź specjalnej obieraczki do warzyw. Przy obieraniu pomiń główki. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, gdyż nie są, aż tak włókniste jak te białe. 

Krok 2
Tak przygotowane szparagi włóż na stojąco do gotującej się wody. Aby się nie przewracały możesz związać je od spodu wstążką. Główki szparag mogą wystawać poza wodę, dzięki temu ugotują się na parze i nie będą zbyt miękkie. Szparagi zielone gotuj około 8 minut (minutę przed końcem gotowania możesz zanurzyć  główki szparag), natomiast szparagi białe gotuj około 15 minut. Im szparagi są grubsza oraz tym starsze będą musiały dużej się gotować. Miękkość szparag najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, wbijając go w końcówkę lub środek szparagi. Idealne szparagi powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać. Najlepiej smakują podane z sosem holenderskim. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.03k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

W wysokim, wąskim garnku zagotuj wodę. Gdy już będzie się gotować dodaj do niej sól oraz cukier. W międzyczasie przygotuj szparagi najpierw je porządnie wypłucz a następnie osusz w zimnej wodzie. Odetnij z nich zdrętwiałe, niejadalne końce. Mierzą one zazwyczaj około 3-4 cm. Białe szparagi należy obrać z zewnętrznych warstw włókien. Możesz tego dokonać za pomocą noża bądź specjalnej obieraczki do warzyw. Przy obieraniu pomiń główki. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, gdyż nie są, aż tak włókniste jak te białe. Tak przygotowane szparagi włóż na stojąco do gotującej się wody. Aby się nie przewracały możesz związać je od spodu wstążką. Główki szparag mogą wystawać poza wodę, dzięki temu ugotują się na parze i nie będą zbyt miękkie. Szparagi zielone gotuj około 8 minut (minutę przed końcem gotowania możesz zanurzyć główki szparag), natomiast szparagi białe gotuj około 15 minut. Im szparagi są grubsza oraz tym starsze będą musiały dużej się gotować. Miękkość szparag najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, wbijając go w końcówkę lub środek szparagi. Idealne szparagi powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać. Najlepiej smakują podane z sosem holenderskim.   Pęczek szparag (500g) Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli Wysoki, wąski garnek Wstążka* Obieraczka do warzyw*
Pęczek szparag (500g) Płaska łyżeczka cukru Płaska łyżeczka soli