Zastanawiasz się jak długo gotować szparagi? Pozornie to prosta rzecz jednak, warto poznać kilka cennych wskazówek, które sprawią, że Twoje szparagi zawsze wyjdą idealne.
W wysokim, wąskim garnku zagotuj wodę. Gdy już będzie się gotować dodaj do niej sól oraz cukier. W międzyczasie przygotuj szparagi najpierw je porządnie wypłucz a następnie osusz w zimnej wodzie. Odetnij z nich zdrętwiałe, niejadalne końce. Mierzą one zazwyczaj około 3-4 cm. Białe szparagi należy obrać z zewnętrznych warstw włókien. Możesz tego dokonać za pomocą noża bądź specjalnej obieraczki do warzyw. Przy obieraniu pomiń główki. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, gdyż nie są, aż tak włókniste jak te białe.
Krok 2
Tak przygotowane szparagi włóż na stojąco do gotującej się wody. Aby się nie przewracały możesz związać je od spodu wstążką. Główki szparag mogą wystawać poza wodę, dzięki temu ugotują się na parze i nie będą zbyt miękkie. Szparagi zielone gotuj około 8 minut (minutę przed końcem gotowania możesz zanurzyć główki szparag), natomiast szparagi białe gotuj około 15 minut. Im szparagi są grubsza oraz tym starsze będą musiały dużej się gotować. Miękkość szparag najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, wbijając go w końcówkę lub środek szparagi. Idealne szparagi powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać. Najlepiej smakują podane z sosem holenderskim.
W wysokim, wąskim garnku zagotuj wodę. Gdy już będzie się gotować dodaj do niej sól oraz cukier. W międzyczasie przygotuj szparagi najpierw je porządnie wypłucz a następnie osusz w zimnej wodzie. Odetnij z nich zdrętwiałe, niejadalne końce. Mierzą one zazwyczaj około 3-4 cm. Białe szparagi należy obrać z zewnętrznych warstw włókien. Możesz tego dokonać za pomocą noża bądź specjalnej obieraczki do warzyw. Przy obieraniu pomiń główki. Zielonych szparag nie potrzeba obierać, gdyż nie są, aż tak włókniste jak te białe.
Tak przygotowane szparagi włóż na stojąco do gotującej się wody. Aby się nie przewracały możesz związać je od spodu wstążką. Główki szparag mogą wystawać poza wodę, dzięki temu ugotują się na parze i nie będą zbyt miękkie. Szparagi zielone gotuj około 8 minut (minutę przed końcem gotowania możesz zanurzyć główki szparag), natomiast szparagi białe gotuj około 15 minut. Im szparagi są grubsza oraz tym starsze będą musiały dużej się gotować. Miękkość szparag najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, wbijając go w końcówkę lub środek szparagi. Idealne szparagi powinny być miękkie ale nie powinny się rozpadać. Najlepiej smakują podane z sosem holenderskim.
Pęczek szparag (500g)
Płaska łyżeczka cukru
Płaska łyżeczka soli
Wysoki, wąski garnek
Wstążka*
Obieraczka do warzyw*