Krok 1
Do dużego garnka nalej wody i ją zagotuj. Gdy zacznie się gotować posól ją.
Krok 2
Do miski włóż twaróg półtłusty. Ugniataj go za pomocą widelca przez około 3 minuty aby rozdrobnić go na masę z małymi drobinkami twarogu.
Wskazówka: Twaróg do klusek leniwych musi być kupiony w całości. Twarogi gotowe zmielone się nie nadają do tego przepisu. Do zmielenia twarogu zamiast widelca możesz użyć tłuczka.
Krok 3
Do miski z twarogiem dodaj samo żółtko, natomiast białko przełóż do osobnego naczynia. Za pomocą widelca dokładnie wymieszaj żółtko z twarogiem. Samo białko w osobnym naczyniu ubij na sztywno. Gdy już będzie prawie ubite dodaj cukier waniliowy i jeszcze przez chwile je ubijaj do idealnie sztywnej konsystencji.
Krok 4
Dodaj ubite jajko do twarożku i żółtka. Wymieszaj składniki ze sobą za pomocą łopatki silikonowej. Następnie do masy dodaj 40 g mąki i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Wskazówka: W tym momencie będzie Cię kusić dodanie większej ilości maki. Postaraj się tego nie robić ponieważ, im więcej mąki użyjesz tym kluski będą twardsze i mniej delikatne.
Krok 5
Na stolnicy rozsyp sporą ilość mąki. Z miski wyjmij połowę ciasta, połóż je na mące i za pomocą rąk postaraj się uformować rulon. Wyda Ci się to bardzo trudne, ponieważ ciasto będzie bardzo lepkie, ale gdy obtoczysz je z wierzchu w mące to bez problemu uda Ci się uformować rulon. Następnie za pomocą noża pokroj go na kawałki o długości 3-4 cm. Tak samo zrób z druga połowa ciasta.
Krok 6
Gotowe kluski wkładaj do osolonego garnka ze wrzątkiem. Zmniejsz ogień aby wrzątek tylko lekko bulgotał. Kluski wyjmuj po około 15 sekundach od ich wypłynięcia na górę. Wyjmuj je za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kluseczki ze względu na swoją delikatność rozpływają się w ustach.
Pierogi leniwe można podawać na kilka sposobów:
- Na maśle zarumień bułkę tarta. Następnie polej nią kluski i posyp cukrem.
- Kluski polej sosem z kwaśnej śmietany, cynamonu i cukru
- Zblendowane truskawki wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz cukrem. Powstałym sosem polej kluski.