Krok 1
Ziemniaki obierz, wypłucz i ugotuj do miękkości. Zajmie Ci to około 30 minut. Ugotowane ziemniaki odsącz z wody, a następnie jeszcze ciepłe ziemniaki, ugnieć na puree, tak aby powstała Ci jednolita masa.
Krok 2
Poczekaj, aż masa ostygnie. Uformuj z niej kulkę i wytnij 1/4 jej części. Wyciętą cześć możesz położyć na resztę ziemniaków. W pozostałe miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. Powinno być jej tyle samo ile było wyciętych ziemniaków. Waży ona około 180g. Do miski dodaj również żółtko oraz sól.
Krok 3Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Za pomocą rąk (załóż rękawiczki) lep z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Za pomocą kciuka zrób w nich dołek. Tak gotowe kluseczki odkładaj najlepiej na deskę posypaną mąka ziemniaczana. W dużym garnku zagotuj wodę. Przed włożeniem kluseczek zmniejsz ogień tak, aby woda nie bulgotała. Kluski najlepiej gotować partiami, aby się nie skleiły. Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze około 3 minut. Łączny czas gotowania pojedynczej partii kluseczek powinien zająć maksymalnie 8 minut. Gotowe kluseczki smakują wybornie po wczesnym podsmażeniu na masełku z drobno posiekaną natką pietruszką. Sprawdzą się również jako świetny dodatek do gulaszu czy
strogonowa
Wskazówka: Jeśli Ci się śpieszy, możesz robić kluski z letnich ziemniaków, jednakże te z już ostudzonym są smaczniejsze.