>

PT10M
PT45M
PT55M
Kluski śląskie zdjęcie

Kluski śląskie

Kalorie: 170 kcal w 100g


Kluski śląskie to tradycyjny przepis kuchni polskiej, wykonany w głównej mierze z ziemniaków. Kluski śląskie idealnie będą pasować jako dodatek do wielu dań. MImo iż kluski śląskie wydają się prostym przepisem, to nieumiejętne dostosowanie proporcji albo złe przygotowanie sprawi, że będą twarde i gumowate. Kluski śląskie z tego przepisu zawsze wychodzą bardzo sprężyste oraz delikatne.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:55 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 180g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 1/3 łyżeczka soli 
  • Woda do gotowania

Dodatkowo: 
  • Masło 
  • Pietruszka 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Miska 
  • Garnek 
  • Rękawiczki jednorazowe do żywności

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.03k

Kluski śląskie - przepis:

Krok 1
Ziemniaki obierz, wypłucz i ugotuj do miękkości. Zajmie Ci to około 30 minut. Ugotowane ziemniaki odsącz z wody, a następnie jeszcze ciepłe ziemniaki, ugnieć na puree, tak aby powstała Ci jednolita masa.
Krok 2
Poczekaj, aż masa ostygnie. Uformuj z niej kulkę i wytnij 1/4 jej części. Wyciętą cześć możesz położyć na resztę ziemniaków. W pozostałe miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. Powinno być jej tyle samo ile było wyciętych ziemniaków. Waży ona około 180g. Do miski dodaj również żółtko oraz sól. 
Krok 3
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Za pomocą rąk (załóż rękawiczki) lep z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Za pomocą kciuka zrób w nich dołek. Tak gotowe kluseczki odkładaj najlepiej na deskę posypaną mąka ziemniaczana. W dużym garnku zagotuj wodę. Przed włożeniem kluseczek zmniejsz ogień tak, aby woda nie bulgotała. Kluski najlepiej gotować partiami, aby się nie skleiły. Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze około 3 minut. Łączny czas gotowania pojedynczej partii kluseczek powinien zająć maksymalnie 8 minut. Gotowe kluseczki smakują wybornie po wczesnym podsmażeniu na masełku z drobno posiekaną natką pietruszką.  Sprawdzą się również jako świetny dodatek do gulaszu czy strogonowa 

Wskazówka: Jeśli Ci się śpieszy, możesz robić kluski z letnich ziemniaków, jednakże te z już ostudzonym są smaczniejsze. 




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.03k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaki obierz, wypłucz i ugotuj do miękkości. Zajmie Ci to około 30 minut. Ugotowane ziemniaki odsączony z wody a następnie jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Tak aby powstała Ci jednolita masa. Poczekaj, aż masa ostygnie. Uformuj z niej kulkę i wytnij 1/4 jej części. Wyciętą cześć możesz położyć na resztę ziemniaków. W pozostałe miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. Powinno być jej tyle samo ile było wyciętych ziemniaków. Wagowo wazy ona około 180g. Do miski dodaj również żółtko oraz sól. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Za pomocą rąk, schowanych w rękawiczkach uleciał z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Dołączaj je i za pomocą kciuka wyżłob w nich dołek. Tak gotowe kluseczki odkładaj najlepiej na deskę posypana mąka ziemniaczana. W dużym garnku zagotuj wodę. Przed włożeniem kluseczek zmniejsz ogień tak aby woda nie bulgotała. Kluski najlepiej gotować partiami aby się nie skleiły. Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze około 3 minut. Łączny czas gotowania pojedynczej parti kluseczek powinien zająć maksymalnie 8 minut. Gotowe kluseczki smakują wybornie po wczesnym podsmażeniu na masełku z drobno posiekaną natką pietruszką. Sprawdzą się również jako świetny dodatek do gulaszu czy strogonowa Wskazówka: Jeśli Ci się śpieszy możesz robić kluski z letnich ziemniaków, jednakże te z już ostudzonym są smaczniejsze. 1kg ziemniaków 180g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczka soli Woda do gotowania Dodatkowo: Masło Pietruszka Miska Garnek Rękawiczki jednorazowe do żywności
1kg ziemniaków 180g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 łyżeczka soli Woda do gotowania Dodatkowo: Masło Pietruszka