Kotlety jajeczne to bardzo łatwy i super szybki przepis na obiad, a składniki do ich wykonania znajdziemy w każdym domu. Kotlety jajeczne z mojego przepisu są puszyste w środku oraz posiadają delikatną, chrupiącą skórkę.
Krok 1 (Gotowanie jajek na twardo) Jajka przełóż do małego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby je przykryła i lekko osól. Gdy woda zacznie wrzeć, zacznij odliczać 10 minut. Po tym czasie wylej gorąca wodę, a jajka zalej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Przełóż do miski i rozduś widelcem na papkę.
Krok 2 Do rozduszonych jajek wbij 1 surowe jajko. Dodaj także łyżkę drobno posiekanego koperku, wiórki mozzarelli, sól, pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Załóż rękawiczki jednorazowe i zacznij formować z farszu kotlety wielkości orzecha włoskiego. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i jeszcze raz ugnieć za pomocą rak w odpowiedni kształt. Jeśli kotlety będą Ci się rozwalać, możesz włożyć je na 30 minut lodówki. Po tym czasie farsz powinien być bardziej zwarty. Krok 3 Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim kotlety jajeczne. Każdego kotleta smaż z każdej strony około 4 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety są chrupiące zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki ze świeżymi warzywami.
Gotowanie jajek na twardo:
Jajka przełóż do małego garnka. Zalej zimną wodą tak aby je przykryła i lekko osól. Gdy woda zacznie wrzeć zacznij odliczać 10 minut.
Po tym czasie wylej gorąca wodę a jajka zalej zimną woda aby zatrzymać proces gotowania.
Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Przełóż do miski i rozduś widelcem na papkę. Do rozduszonych jajek wbij 1 surowe jajko. Dodaj także łyżkę drobno posiekanego koperku, wiórki mozzarelli, sól, pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Załóż rękawiczki jednorazowe i zacznij formować z farszu kotlety wielkości orzecha włoskiego. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i jeszcze raz ugnieć za pomocą rak w odpowiedni kształt. Jeśli kotlety będą Ci się rozwalać możesz włożyć je na 30 minut lodówki. Po tym czasie farsz powinien być bardziej zwarty. Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim kotlety jajeczne. Każdego kotleta smaż z każdej strony około 4 minuty do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłóż kotlety na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotlety są chrupiące zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki ze świeżymi warzywami.
3 jajka do ugotowania +1 jajko surowe
50g ser tartego mozarella
1 łyżka koperku
Sól
Pieprz
40g bułki tartej
5 łyżek oleju
Miska
Garnek
Patelnia
Rękawiczki jednorazowe do żywności