>

PT10M
PT10M
PT20M
Kotlety jajeczne zdjęcie

Kotlety jajeczne

Wegetariański
Szybki przepis
Kalorie: 150 kcal w 100g


Kotlety jajeczne to bardzo łatwy i super szybki przepis na obiad, a składniki do ich wykonania znajdziemy w każdym domu. Kotlety jajeczne z mojego przepisu są puszyste w środku oraz posiadają delikatną, chrupiącą skórkę.

Szczegóły


Ilość porcji: 7

Całkowity czas:20 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 3 jajka do ugotowania + 1 jajko surowe
  • 50 g sera tartego mozzarella 
  • 40 g bułki tartej
  • 1 łyżka koperku 
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 łyżek oleju

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Miska 
  • Garnek
  • Patelnia
  • Rękawiczki jednorazowe do żywności

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.07k

Kotlety jajeczne - przepis:

Krok 1 (Gotowanie jajek na twardo)
Jajka przełóż do małego garnka. Zalej zimną wodą tak, aby je przykryła i lekko osól. Gdy woda zacznie wrzeć, zacznij odliczać 10 minut.
Po tym czasie wylej gorąca wodę, a jajka zalej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Przełóż do miski i rozduś widelcem na papkę.
 
Krok 2
Do rozduszonych  jajek wbij 1 surowe jajko. Dodaj także łyżkę drobno posiekanego koperku, wiórki mozzarelli, sól, pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Załóż rękawiczki jednorazowe i zacznij formować z farszu kotlety wielkości orzecha włoskiego. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i jeszcze raz ugnieć za pomocą rak w odpowiedni kształt. Jeśli kotlety będą Ci się rozwalać, możesz włożyć je na 30 minut lodówki. Po tym czasie farsz powinien być bardziej zwarty.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim kotlety jajeczne. Każdego kotleta smaż z każdej strony około 4 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłóż kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe kotlety są chrupiące zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki ze świeżymi warzywami.




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.07k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Gotowanie jajek na twardo: Jajka przełóż do małego garnka. Zalej zimną wodą tak aby je przykryła i lekko osól. Gdy woda zacznie wrzeć zacznij odliczać 10 minut. Po tym czasie wylej gorąca wodę a jajka zalej zimną woda aby zatrzymać proces gotowania. Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Przełóż do miski i rozduś widelcem na papkę. Do rozduszonych jajek wbij 1 surowe jajko. Dodaj także łyżkę drobno posiekanego koperku, wiórki mozzarelli, sól, pieprz oraz łyżkę bułki tartej. Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Załóż rękawiczki jednorazowe i zacznij formować z farszu kotlety wielkości orzecha włoskiego. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i jeszcze raz ugnieć za pomocą rak w odpowiedni kształt. Jeśli kotlety będą Ci się rozwalać możesz włożyć je na 30 minut lodówki. Po tym czasie farsz powinien być bardziej zwarty. Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim kotlety jajeczne. Każdego kotleta smaż z każdej strony około 4 minuty do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłóż kotlety na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety są chrupiące zewnątrz oraz miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki ze świeżymi warzywami. 3 jajka do ugotowania +1 jajko surowe 50g ser tartego mozarella 1 łyżka koperku Sól Pieprz 40g bułki tartej 5 łyżek oleju Miska Garnek Patelnia Rękawiczki jednorazowe do żywności
3 jajka do ugotowania +1 jajko surowe 50g ser tartego mozarella 1 łyżka koperku Sól Pieprz 40g bułki tartej 5 łyżek oleju