Kotlety z kalafiora to idealny przepis na szybki obiad. Przygotujesz je w zaledwie pół godziny, a będą zdrową i wegetariańską odskocznią od klasycznych kotletów mięsnych, które królują na naszych stołach.
Szczegóły
Ilość porcji: 12
Całkowity czas:30 minut
Przygotowanie składników: 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
800 g kalafiora (same różyczki)
100 g pieczarek
100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem
Z kalafiora wytnij wszystkie niejadalne, zielone części. A go samego podziel na różyczki, które następnie dokładnie umyj. Umyte różyczki przełóż do garnka z osoloną woda tak, aby były całkowicie w niej zaniżone. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie kalafior powinien stać się miękki, ale nie rozgotowany. Krok 2 Odsącz go od wody i rozdrobnij najpierw za pomocą noża, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj oraz osusz za pomocą ręcznika papierowego pieczarki oraz koperek, a następnie drobno posiekaj. Natomiast cebule obierz oraz drobno poszatkuj. W dużej misce wymieszaj kalafior z cebulą, pieczarkami, jajkami, koprem, solą, pieprzem oraz łyżka bułki tartej. Krok 3 Po uzyskaniu jednolitej masy za pomocą rąk schowanych w rękawiczkach formuj nie za duże kotleciki, które następnie obtocz w bułce tartej. Całość smaż partiami na oleju. Olej powinien przykrywać do połowy każdego kotlecika. Jego ilość zależy od wielkości Twojej patelni. Staraj się smażyć kotlety kalafiorowe partiami i za każdym razem przed włożeniem kolejnej partii doleć olej. Kotlety smaż na średnim ogniu po około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Gotowe kotleciki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 1
Z kalafiora wytnij wszystkie niejadalne, zielone części. A go samego podziel na różyczki, które następnie dokładnie umyj. Umyte różyczki przełóż do garnka z osoloną woda tak, aby były całkowicie w niej zaniżone. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie kalafior powinien stać się miękki, ale nie rozgotowany. Odsącz go od wody i rozdrobnij najpierw za pomocą noża, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj oraz osusz za pomocą ręcznika papierowego pieczarki oraz koperek, a następnie drobno posiekaj. Natomiast cebule obierz oraz drobno poszatkuj. W dużej misce wymieszaj kalafior z cebulą, pieczarkami, jajkami, koprem, solą, pieprzem oraz łyżka bułki tartej. Po uzyskaniu jednolitej masy za pomocą rąk schowanych w rękawiczkach formuj nie za duże kotleciki, które następnie obtocz w bułce tartej. Całość smaż partiami na oleju. Olej powinien przykrywać do połowy każdego kotlecika. Jego ilość zależy od wielkości Twojej patelni. Staraj się smażyć kotlety kalafiorowe partiami i za każdym razem przed włożeniem kolejnej partii doleć olej. Kotlety smaż na średnim ogniu po około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Gotowe kotleciki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
800 g kalafiora (same różyczki)
100 g pieczarek
100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem
Łyżka koperku
2 jajka L
Sól
Pieprz
1 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia.
Olej
Duża miska
Patelnia
Rękawiczki jednorazowe do żywności
Praska do ziemniaków
Ręcznik papierowy
800 g kalafiora (same różyczki)
100 g pieczarek
100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem
Łyżka koperku
2 jajka L
Sól
Pieprz
1 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia.
Olej