>

PT10M
PT20M
PT30M
Kotlety z kalafiora zdjęcie

Kotlety z kalafiora

Szybki przepis
Kalorie: 75 kcal w 100g


Kotlety z kalafiora to idealny przepis na szybki obiad. Przygotujesz je w zaledwie pół godziny, a będą zdrową i wegetariańską odskocznią od klasycznych kotletów mięsnych, które królują na naszych stołach.

Szczegóły


Ilość porcji: 12

Całkowity czas:30 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 800 g kalafiora (same różyczki) 
  • 100 g pieczarek
  • 100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem 
  • Łyżka koperku 
  • 2 jajka L
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 1 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia. 
  • Olej

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska
  • Patelnia
  • Rękawiczki jednorazowe do żywności 
  • Praska do ziemniaków 
  • Ręcznik papierowy

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Kotlety z kalafiora - przepis:

Krok 1
Z kalafiora wytnij wszystkie niejadalne,  zielone  części. A go samego podziel na różyczki, które następnie dokładnie umyj. Umyte różyczki przełóż do garnka z osoloną woda tak, aby były całkowicie w niej zaniżone. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie kalafior powinien stać się miękki, ale nie rozgotowany.

Krok 2
Odsącz go od wody i rozdrobnij najpierw za pomocą noża, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj oraz osusz za pomocą ręcznika papierowego pieczarki oraz koperek, a następnie drobno posiekaj. Natomiast cebule obierz oraz drobno poszatkuj. W dużej misce wymieszaj kalafior z cebulą, pieczarkami, jajkami, koprem, solą, pieprzem oraz łyżka bułki tartej.

Krok 3
Po uzyskaniu jednolitej masy za pomocą rąk schowanych w rękawiczkach formuj nie za duże kotleciki, które następnie obtocz w bułce tartej.  Całość smaż partiami na oleju. Olej powinien przykrywać do połowy każdego kotlecika. Jego ilość zależy od wielkości Twojej patelni. Staraj się smażyć kotlety kalafiorowe partiami i za każdym razem  przed włożeniem kolejnej partii doleć olej. Kotlety smaż na średnim ogniu po około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Gotowe kotleciki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.





Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Z kalafiora wytnij wszystkie niejadalne, zielone części. A go samego podziel na różyczki, które następnie dokładnie umyj. Umyte różyczki przełóż do garnka z osoloną woda tak, aby były całkowicie w niej zaniżone. Gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie kalafior powinien stać się miękki, ale nie rozgotowany. Odsącz go od wody i rozdrobnij najpierw za pomocą noża, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj oraz osusz za pomocą ręcznika papierowego pieczarki oraz koperek, a następnie drobno posiekaj. Natomiast cebule obierz oraz drobno poszatkuj. W dużej misce wymieszaj kalafior z cebulą, pieczarkami, jajkami, koprem, solą, pieprzem oraz łyżka bułki tartej. Po uzyskaniu jednolitej masy za pomocą rąk schowanych w rękawiczkach formuj nie za duże kotleciki, które następnie obtocz w bułce tartej. Całość smaż partiami na oleju. Olej powinien przykrywać do połowy każdego kotlecika. Jego ilość zależy od wielkości Twojej patelni. Staraj się smażyć kotlety kalafiorowe partiami i za każdym razem przed włożeniem kolejnej partii doleć olej. Kotlety smaż na średnim ogniu po około 4 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Gotowe kotleciki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 800 g kalafiora (same różyczki) 100 g pieczarek 100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem Łyżka koperku 2 jajka L Sól Pieprz 1 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia. Olej Duża miska Patelnia Rękawiczki jednorazowe do żywności Praska do ziemniaków Ręcznik papierowy
800 g kalafiora (same różyczki) 100 g pieczarek 100 g cebuli żółtej (1 sztuka) waga przed obraniem Łyżka koperku 2 jajka L Sól Pieprz 1 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia. Olej