Przepis na kurczaka pieczonego w rękawie. Dzięki pieczeniu w rękawie Twój kurczak będzie miał chrupiąca skórkę, a towarzyszące mu warzywa, będą mięciutkie oraz przesiąknięte aromatem marynaty.
Szczegóły
Ilość porcji: 2
Całkowity czas:3 godziny 35 minut
Przygotowanie składników: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki)
Czubata łyżka miodu (60 g)
30 ml sosu sojowego
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki papryki wędzonej
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem)
Krok 1 Udka z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż je do większej miski. Do udek dodaj sos sojowy, miód, kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.
Wskazówka: Pamiętaj, że sos sojowy jest słony. Uważaj, aby nie przesolić kurczaka.
Nasmaruj porządnie kurczaka marynatą z powyższych składników. Przykryj miskę folią aluminiowa i odstaw na min 2h do lodówki.
Wskazówka: Możesz też zrobić marynatę dzień wcześniej i marynować kurczaka całą noc w lodowce.
Krok 2
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostki i wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki. Każdą ćwiartkę (długi pasek) przetnij wzdłuż na 2-3 części w zależności od długości marchewki. Moje paski miały około 5 cm długości. Tak przygotowana marchewkę wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
Do pokrojonych, umytych i osuszonych papierem ręcznikowym ziemniaczków i marchewki w misce dodaj 3 łyżki oliwy oraz oregano, tymianek i bazylię. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, tak aby przyprawy odkleiły warzywa. Cebulkę obierz i pokrój w piórka.
Krok 3
Do rękawa połóż najpierw całą marchewkę z ziemniakami. Na warzywa połóż 1/2 pokrojonej cebulki, a dopiero na cebulkę udka z kurczaka. Pomiędzy udkami oraz na udka połóż drugą część cebuli. Całość oblej marynatą od góry. Rękaw do pieczenia zamknij specjalnymi klipsami dołączonymi do opakowania. Krok 4 Rękaw wraz z zawartością przełóż do naczynia żaroodpornego, aby nie pobrudzić blachy piekarnika przy przecinaniu rękawa. Piecz kurczaka w temp. 180 stopni przez 60 minut. Następnie przetnij rękaw i piecz go jeszcze 15-20 minut do zarumienienia. Po tym czasie warzywka będą idealnie miękkie a udka chrupiące.
Udka z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż je do większej miski. Do udek dodaj sos sojowy, miód, kurkumę, paprykę wedzona, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.
Wskazówka: pamiętaj, że sos sojowy jest słony. Uważaj aby nie przesolić kurczaka solą.
Nasmaruj porządnie kurczaka marynata z powyższych składników. Przykryj miskę folią aluminiowa i odstaw na min 2h do lodowki.
Wskazówka: możesz tez zrobić marynatę dzień wcześniej i marynować kurczaka całą noc w lodowce.
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostki i wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
Marchewkę obierz ze skórki, pokroj w ćwiartki. Każda ćwiartkę (długi pasek) przetnij wzdłuż na 2-3 części w zależności od długości marchewki. Moje paski miały około 4cm długości. Tak przygotowana marchewkę wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
Do pokrojonych, umytych i osuszonych papierem ręcznikowym ziemniaczków i marchewki zamieszczonych w czystej misce dodaj 3 łyżki oliwy oraz oregano, tymianek i bazylię w przyprawach. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, tak aby przyprawy odkleiły warzywa.
Cebulkę obierz i pokrój w piórka
Do rękawa połóż najpierw cała marchewkę z ziemniakami. Na warzywa połóż 1/2 pokrojonej cebulki a dopiero na cebulkę udka z kurczaka. Pomiędzy udkami oraz na udka połóż druga część cebuli. Całość od góry przy pomocy łyżki obłej marynata pozostała w misce. Rękaw do pieczenia zamknij specjalnymi klipsami dołączonymi do opakowania. Rękaw wraz z zawartością przełóż do naczynia żaroodpornego, aby nie pobrudzić blachy piekarnika przy przecinaniu rękawa. Piec udka w temp. 180 stopni przez 60 minut. Następnie przetnij rękaw i piec udka 15-20 minut do zarumienienia.
Po tym czasie warzywka będą idealnie miękkie a udka chrupiące.
1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki)
Czubata łyżka miodu (60 g)
30 ml sosu sojowego
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki papryki wędzonej
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem)
3 marchewki (240g przed obraniem)
500 g ziemniaków (5 sztuk)
2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki oregano
Pół łyżeczki tymianku
Pół łyżeczki bazylii
Ręcznik papierowy
Duża miska
Średnia miska
Folia aluminiowa
Rękaw do pieczenia
Naczynie zaroodporne
1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki)
Czubata łyżka miodu (60 g)
30 ml sosu sojowego
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki papryki wędzonej
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem)
3 marchewki (240g przed obraniem)
500 g ziemniaków (5 sztuk)
2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki oregano
Pół łyżeczki tymianku
Pół łyżeczki bazylii