>

PT15M
PT1H20M
PT3H35M
Kurczak pieczony w rękawie zdjęcie

Kurczak pieczony w rękawie

Kalorie: 1 kcal w 100g


Przepis na kurczaka pieczonego w rękawie. Dzięki pieczeniu w rękawie Twój kurczak będzie miał chrupiąca skórkę, a towarzyszące mu warzywa, będą mięciutkie oraz przesiąknięte aromatem marynaty.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:3 godziny 35 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki) 
  • Czubata łyżka miodu (60 g) 
  • 30 ml sosu sojowego
  • Pół łyżeczki kurkumy 
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu 
  • Pół łyżeczki  czosnku granulowanego 
  • 2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem)
  • 3 marchewki (240g przed obraniem) 
  • 500 g ziemniaków (5 sztuk) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • Pół łyżeczki oregano 
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Pół łyżeczki bazylii

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Ręcznik papierowy 
  • Duża miska 
  • Średnia miska 
  • Folia aluminiowa 
  • Rękaw do pieczenia 
  • Naczynie zaroodporne

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 2.0k

Kurczak pieczony w rękawie - przepis:

Krok 1
Udka z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż je do większej miski. Do udek dodaj sos sojowy, miód, kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. 
 
Wskazówka:
Pamiętaj, że sos sojowy jest słony. Uważaj, aby nie przesolić kurczaka. 
 
Nasmaruj porządnie kurczaka marynatą z powyższych składników. Przykryj miskę folią aluminiowa i odstaw na min 2h do lodówki. 
Wskazówka: 
Możesz też zrobić marynatę dzień wcześniej i marynować kurczaka całą noc w lodowce. 
 
Krok 2
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostki i wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Marchewkę obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki. Każdą ćwiartkę (długi pasek) przetnij wzdłuż na 2-3 części w zależności od długości marchewki. Moje paski miały około 5 cm długości. Tak przygotowana marchewkę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. 
 
Do pokrojonych, umytych i osuszonych papierem ręcznikowym  ziemniaczków i marchewki w misce dodaj 3 łyżki oliwy oraz oregano, tymianek i bazylię. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, tak aby przyprawy odkleiły warzywa. Cebulkę obierz i pokrój w piórka.
 
Krok 3 
Do rękawa połóż najpierw całą marchewkę z ziemniakami. Na warzywa połóż 1/2 pokrojonej cebulki, a dopiero na cebulkę udka z kurczaka. Pomiędzy udkami oraz na udka połóż drugą część cebuli. Całość oblej marynatą od góry. Rękaw do pieczenia zamknij specjalnymi klipsami dołączonymi do opakowania.

Krok 4
Rękaw wraz z zawartością przełóż do naczynia żaroodpornego, aby nie pobrudzić blachy piekarnika przy przecinaniu rękawa.  Piecz kurczaka w temp. 180 stopni przez 60 minut. Następnie przetnij rękaw i piecz go jeszcze 15-20 minut do zarumienienia. Po tym czasie warzywka będą idealnie miękkie a udka chrupiące.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 2.0k

Tagi

Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Udka z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Przełóż je do większej miski. Do udek dodaj sos sojowy, miód, kurkumę, paprykę wedzona, sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Wskazówka: pamiętaj, że sos sojowy jest słony. Uważaj aby nie przesolić kurczaka solą. Nasmaruj porządnie kurczaka marynata z powyższych składników. Przykryj miskę folią aluminiowa i odstaw na min 2h do lodowki. Wskazówka: możesz tez zrobić marynatę dzień wcześniej i marynować kurczaka całą noc w lodowce. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostki i wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Marchewkę obierz ze skórki, pokroj w ćwiartki. Każda ćwiartkę (długi pasek) przetnij wzdłuż na 2-3 części w zależności od długości marchewki. Moje paski miały około 4cm długości. Tak przygotowana marchewkę wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Do pokrojonych, umytych i osuszonych papierem ręcznikowym ziemniaczków i marchewki zamieszczonych w czystej misce dodaj 3 łyżki oliwy oraz oregano, tymianek i bazylię w przyprawach. Wymieszaj dokładnie zawartość miski, tak aby przyprawy odkleiły warzywa. Cebulkę obierz i pokrój w piórka Do rękawa połóż najpierw cała marchewkę z ziemniakami. Na warzywa połóż 1/2 pokrojonej cebulki a dopiero na cebulkę udka z kurczaka. Pomiędzy udkami oraz na udka połóż druga część cebuli. Całość od góry przy pomocy łyżki obłej marynata pozostała w misce. Rękaw do pieczenia zamknij specjalnymi klipsami dołączonymi do opakowania. Rękaw wraz z zawartością przełóż do naczynia żaroodpornego, aby nie pobrudzić blachy piekarnika przy przecinaniu rękawa. Piec udka w temp. 180 stopni przez 60 minut. Następnie przetnij rękaw i piec udka 15-20 minut do zarumienienia. Po tym czasie warzywka będą idealnie miękkie a udka chrupiące. 1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki) Czubata łyżka miodu (60 g) 30 ml sosu sojowego Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki papryki wędzonej Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki czosnku granulowanego 2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem) 3 marchewki (240g przed obraniem) 500 g ziemniaków (5 sztuk) 2 łyżki oliwy Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Pół łyżeczki bazylii Ręcznik papierowy Duża miska Średnia miska Folia aluminiowa Rękaw do pieczenia Naczynie zaroodporne
1 kg udek z kurczaka (u mnie były to 2 sztuki) Czubata łyżka miodu (60 g) 30 ml sosu sojowego Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki papryki wędzonej Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki czosnku granulowanego 2 cebule - czerwona oraz żółta (120g przed obraniem) 3 marchewki (240g przed obraniem) 500 g ziemniaków (5 sztuk) 2 łyżki oliwy Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Pół łyżeczki bazylii