Przepis na kurczaka z warzywami i ryżem jest bardzo łatwym przepisem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. W moim przepisie aby jeszcze bardziej przyspieszyć jego wykonanie użyłam mrożonych warzyw. Oczywiście polecam użycie świeżego kalafiora, brokuła i fasolki aby smak dania był jeszcze świeższy i pełniejszy.
Krok 1 Pierś z kurczaka mocz około 15 minut w zimnej wodzie, następnie wypłucz ją i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Potnij ją w średniej wielkości kosteczki. Przełóż je do miski i obsyp oregano, bazylią, tymiankiem, papryką wędzoną, ziołami prowensaldzkimi oraz kuminem. Przyprawy wmasuj w mięso. Przykryj miskę folia aluminiowa i odstaw na około 30 minut do lodówki. Krok 2 W tym czasie na patelnie połóż zamrożone warzywa tj. zielona fasolka, marchewka, kalafior oraz brokół. Zalej je 50 ml wody i gotuj około 20 minut, aż do średniej miękkości na średnio-wysokim ogniu. Dolewaj co jakoś czas wody, gdy ta odparuje. Staraj się dosyć często je mieszać aby nie przywarły do patelni. Przez ostatnie 7 minut nie dolewaj wody, tak żeby ta która znajduje się na patelni w całości odparowała. Krok 3 W międzyczasie możesz obrać cebule i pokroić ją w piórka. Obierz również czosnek i przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (Jeśli przygotowałaś wcześniej warzywa możesz użyć patelni po nich, po uprzednim wytarciu jej ręcznikiem papierowym. Wtedy warzywa przełóż do miseczki.) Na patelnię włóż wcześniej przygotowana cebulkę wraz z czosnkiem. Podsmażaj je około 2 minut i dodaj zamarynowaną pierś z kurczaka. Smaż ją przez około 8 minut. Krok 4 Następnie wlej na patelnie 180 ml wody. Dodaj warzywa ugotowane na patelni. Gotuj całość jeszcze około 5 minut na wysokim ogniu, cały czas mieszając składniki patelni. Krok 5 Następnie dodaj 100ml śmietany 30%. Całość oprusz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj 1 pełna łyżkę koperku. Całość dość często mieszaj i gotuj jeszcze około 15 minut do, aż odparowania nadmiaru wody. Konsystencja dania powinna być dość gęsta, jak to widać na zdjęciu. Kurczaka z warzywami polecam jeść z ryżem. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Danie możesz przystroić listkami bazyli.
Pierś z kurczaka mocz około 15 minut w zimnej wodzie, następnie wypłucz ją i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Potnij ją w średniej wielkości kosteczki. Przełóż je do miski i obsyp oregano, bazylią, tymiankiem, papryką wędzoną, ziołami prowensaldzkimi oraz kuminem. Przyprawy wmasuj w mięso. Przykryj miskę folia aluminiowa i odstaw na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie na patelnie połóż zamrożone warzywa tj. zielona fasolka, marchewka, kalafior oraz brokół. Zalej je 50 ml wody i gotuj około 20 minut, aż do średniej miękkości na średnio-wysokim ogniu. Dolewaj co jakoś czas wody, gdy ta odparuje. Staraj się dosyć często je mieszać aby nie przywarły do patelni. Przez ostatnie 7 minut nie dolewaj wody, tak żeby ta która znajduje się na patelni w całości odparowała.
W międzyczasie możesz obrać cebule i pokroić ją w piórka. Obierz również czosnek i przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (Jeśli przygotowałaś wcześniej warzywa możesz użyć patelni po nich, po uprzednim wytarciu jej ręcznikiem papierowym. Wtedy warzywa przełóż do miseczki.) Na patelnię włóż wcześniej przygotowana cebulkę wraz z czosnkiem. Podsmażaj je około 2 minut i dodaj zamarynowaną pierś z kurczaka. Smaż ją przez około 8 minut.
Następnie wlej na patelnie 180 ml wody. Dodaj warzywa ugotowane na patelni. Gotuj całość jeszcze około 5 minut na wysokim ogniu, cały czas mieszając składniki patelni.
Następnie dodaj 100ml śmietany 30%. Całość oprusz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj 1 pełna łyżkę koperku. Całość dość często mieszaj i gotuj jeszcze około 15 minut do, aż odparowania nadmiaru wody. Konsystencja dania powinna być dość gęsta, jak to widać na zdjęciu. Kurczaka z warzywami polecam jeść z ryżem. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Danie możesz przystroić listkami bazyli.
105 g cebuli (waga przed obraniem)
2 ząbki czosnku 15g
130 g mrożonej fasolki
500 g piersi z kurczaka
80 g marchewki mrożonej
4 różyczki kalafiora mrożonego
4 różyczki brokuła mrożonego
Oregano
Bazylia
Tymianek
Zioła prowansalskie
Papryka wędzona
Kumin
3 łyżki oliwy
180 ml wody + woda do warzyw (około 150 ml)
100 ml śmietany 30%
Sól
Pieprz
1 łyżka koperku
2 paczki ryżu
Patelnia
Miska
Filia aluminiowa
Garnek (do gotowania ryżu)
105 g cebuli (waga przed obraniem)
2 ząbki czosnku 15g
130 g mrożonej fasolki
500 g piersi z kurczaka
80 g marchewki mrożonej
4 różyczki kalafiora mrożonego
4 różyczki brokuła mrożonego
Oregano
Bazylia
Tymianek
Zioła prowansalskie
Papryka wędzona
Kumin
3 łyżki oliwy
180 ml wody + woda do warzyw (około 150 ml)
100 ml śmietany 30%
Sól
Pieprz
1 łyżka koperku
2 paczki ryżu