>

PT5M
PT30M
PT1H
Kurczak z warzywami i ryżem zdjęcie

Kurczak z warzywami i ryżem

Bez piekarnika
Kalorie: 130 kcal w 100g


Przepis na kurczaka z warzywami i ryżem jest bardzo łatwym przepisem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. W moim przepisie aby jeszcze bardziej przyspieszyć jego wykonanie użyłam mrożonych warzyw. Oczywiście polecam użycie świeżego kalafiora, brokuła i fasolki aby smak dania był jeszcze świeższy i pełniejszy.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 105 g cebuli (waga przed obraniem)
  • 2 ząbki czosnku  15g 
  • 130 g mrożonej fasolki 
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 80 g marchewki mrożonej 
  • 4 różyczki kalafiora mrożonego
  • 4 różyczki brokuła  mrożonego
  • Oregano 
  • Bazylia 
  • Tymianek 
  • Zioła prowansalskie 
  • Papryka wędzona 
  • Kumin 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 180 ml wody + woda do warzyw (około 150 ml) 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 1 łyżka koperku 
  • 2 paczki ryżu 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia 
  • Miska 
  • Filia aluminiowa 
  • Garnek (do gotowania ryżu) 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.36k

Kurczak z warzywami i ryżem - przepis:

Krok 1
Pierś z kurczaka mocz około 15 minut w zimnej wodzie, następnie wypłucz ją i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Potnij ją w średniej wielkości kosteczki. Przełóż je do miski i obsyp oregano, bazylią, tymiankiem, papryką wędzoną, ziołami prowensaldzkimi oraz kuminem. Przyprawy wmasuj w mięso. Przykryj miskę folia aluminiowa i odstaw na około 30 minut do lodówki.

Krok 2
W tym czasie  na patelnie połóż zamrożone warzywa tj.  zielona fasolka, marchewka, kalafior oraz brokół. Zalej je 50 ml wody i gotuj około 20 minut, aż do średniej miękkości na średnio-wysokim ogniu. Dolewaj co jakoś czas wody, gdy ta odparuje. Staraj się dosyć często je mieszać aby nie przywarły do patelni. Przez ostatnie 7 minut nie dolewaj wody, tak żeby ta która znajduje się na patelni w całości odparowała.

Krok 3
W międzyczasie możesz obrać cebule i pokroić ją w piórka. Obierz również czosnek i przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy  (Jeśli przygotowałaś wcześniej warzywa możesz użyć patelni po nich, po uprzednim wytarciu jej ręcznikiem papierowym. Wtedy warzywa przełóż do miseczki.) Na patelnię włóż wcześniej  przygotowana cebulkę wraz z czosnkiem. Podsmażaj je około 2 minut i dodaj zamarynowaną pierś z kurczaka. Smaż ją przez około 8 minut.

Krok 4
Następnie wlej na patelnie 180 ml wody. Dodaj warzywa ugotowane na patelni. Gotuj całość jeszcze około 5 minut na wysokim ogniu, cały czas mieszając składniki patelni.

Krok 5
Następnie dodaj 100ml śmietany 30%. Całość oprusz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj 1 pełna łyżkę koperku. Całość dość często mieszaj i gotuj  jeszcze około 15 minut do, aż odparowania nadmiaru wody.  Konsystencja dania powinna być dość gęsta, jak to widać na zdjęciu.  Kurczaka z warzywami polecam jeść z ryżem. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Danie możesz przystroić listkami bazyli. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.36k

Tagi

Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Pierś z kurczaka mocz około 15 minut w zimnej wodzie, następnie wypłucz ją i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Potnij ją w średniej wielkości kosteczki. Przełóż je do miski i obsyp oregano, bazylią, tymiankiem, papryką wędzoną, ziołami prowensaldzkimi oraz kuminem. Przyprawy wmasuj w mięso. Przykryj miskę folia aluminiowa i odstaw na około 30 minut do lodówki. W tym czasie na patelnie połóż zamrożone warzywa tj. zielona fasolka, marchewka, kalafior oraz brokół. Zalej je 50 ml wody i gotuj około 20 minut, aż do średniej miękkości na średnio-wysokim ogniu. Dolewaj co jakoś czas wody, gdy ta odparuje. Staraj się dosyć często je mieszać aby nie przywarły do patelni. Przez ostatnie 7 minut nie dolewaj wody, tak żeby ta która znajduje się na patelni w całości odparowała. W międzyczasie możesz obrać cebule i pokroić ją w piórka. Obierz również czosnek i przeciśnij go przez praskę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy (Jeśli przygotowałaś wcześniej warzywa możesz użyć patelni po nich, po uprzednim wytarciu jej ręcznikiem papierowym. Wtedy warzywa przełóż do miseczki.) Na patelnię włóż wcześniej przygotowana cebulkę wraz z czosnkiem. Podsmażaj je około 2 minut i dodaj zamarynowaną pierś z kurczaka. Smaż ją przez około 8 minut. Następnie wlej na patelnie 180 ml wody. Dodaj warzywa ugotowane na patelni. Gotuj całość jeszcze około 5 minut na wysokim ogniu, cały czas mieszając składniki patelni. Następnie dodaj 100ml śmietany 30%. Całość oprusz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj 1 pełna łyżkę koperku. Całość dość często mieszaj i gotuj jeszcze około 15 minut do, aż odparowania nadmiaru wody. Konsystencja dania powinna być dość gęsta, jak to widać na zdjęciu. Kurczaka z warzywami polecam jeść z ryżem. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Danie możesz przystroić listkami bazyli. 105 g cebuli (waga przed obraniem) 2 ząbki czosnku 15g 130 g mrożonej fasolki 500 g piersi z kurczaka 80 g marchewki mrożonej 4 różyczki kalafiora mrożonego 4 różyczki brokuła mrożonego Oregano Bazylia Tymianek Zioła prowansalskie Papryka wędzona Kumin 3 łyżki oliwy 180 ml wody + woda do warzyw (około 150 ml) 100 ml śmietany 30% Sól Pieprz 1 łyżka koperku 2 paczki ryżu Patelnia Miska Filia aluminiowa Garnek (do gotowania ryżu)
105 g cebuli (waga przed obraniem) 2 ząbki czosnku 15g 130 g mrożonej fasolki 500 g piersi z kurczaka 80 g marchewki mrożonej 4 różyczki kalafiora mrożonego 4 różyczki brokuła mrożonego Oregano Bazylia Tymianek Zioła prowansalskie Papryka wędzona Kumin 3 łyżki oliwy 180 ml wody + woda do warzyw (około 150 ml) 100 ml śmietany 30% Sól Pieprz 1 łyżka koperku 2 paczki ryżu