>

PT3M
PT5M
PT8M
Lane kluski zdjęcie

Lane kluski

Kalorie: 230 kcal w 100g


Zastanawiasz się jak zrobić idealne lane kluski? To pozornie proste danie, często potrafi nie wyjść. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć pewność, że kluski zawsze wyjdą idealnie.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:8 minut

Przygotowanie składników: 3 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • Jajko L 
  • 40 g mąki 
  • Szczypta soli 
  • Łyżka wody 
  • Woda do gotowania 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Miska 
  • Garnek 
  • Trzepacza 
  • Łyżka cedzakową / sitko 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Lane kluski - przepis:

Krok 1
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko oraz dodaj łyżkę wody wraz z szczypta soli. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki. W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie się już gotować posól ją i  zmniejsz ogień palnika, aby woda leciutko wrzała.



Krok 2
Ciasto możesz bezpośrednio z miski wlewać małym strumieniem do wrzątku lub przelać do woreczka strunowego, zrobić w nim malutka dziurkę, ścisnąć go tak aby małym  strumieniem wlewać ciasto do wrzątku.

Krok 3
Następnie odczekaj 90 sekund, zamieszaj  lane kluseczki i gotuj je jeszcze przez 3 minut. 
W tym czasie kluseczki powinny urosnąć i zrobić się puszyste. Możesz wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej lub przelać przez sitko.
 
Ciasto możesz również gotować na rosole. Wówczas jednym z powyższych sposobów wlewasz ciasto do lekko wrzącego rosołu. 
 
Lane kluseczki najlepiej smakują z rosołem z domowej roboty. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko oraz dodaj łyżkę wody wraz z szczypta soli. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki. W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie się już gotować posól ją i zmniejsz ogień palnika, aby woda leciutko wrzał? Ciasto możesz bezpośrednio z miski wlewać małym strumieniem do wrzątku lub przelać do woreczka strunowego, zrobić w nim malutka dziurkę, ścisnąć go tak aby małym strumieniem wlewać ciasto do wrzątku. Następnie odczekaj 90 sekund, zamieszaj lane kluseczki i gotuj je jeszcze przez 3 minut. W tym czasie kluseczki powinny urosnąć i zrobić się puszyste. Możesz wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej lub przelać przez sitko. Ciasto możesz również gotować na rosole. Wówczas jednym z powyższych sposobów wlewasz ciasto do lekko wrzącego rosołu. Lane kluseczki najlepiej smakują z rosołem z domowej roboty. Jajko L 40 g mąki Szczypta soli Łyżka wody Woda do gotowania Miska Garnek Trzepacza Łyżka cedzakową / sitko
Jajko L 40 g mąki Szczypta soli Łyżka wody Woda do gotowania