Zastanawiasz się jak zrobić idealne lane kluski? To pozornie proste danie, często potrafi nie wyjść. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć pewność, że kluski zawsze wyjdą idealnie.
Krok 1 Do miski przesiej mąkę, wbij jajko oraz dodaj łyżkę wody wraz z szczypta soli. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki. W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie się już gotować posól ją i zmniejsz ogień palnika, aby woda leciutko wrzała.
Krok 2
Ciasto możesz bezpośrednio z miski wlewać małym strumieniem do wrzątku lub przelać do woreczka strunowego, zrobić w nim malutka dziurkę, ścisnąć go tak aby małym strumieniem wlewać ciasto do wrzątku. Krok 3 Następnie odczekaj 90 sekund, zamieszaj lane kluseczki i gotuj je jeszcze przez 3 minut.
W tym czasie kluseczki powinny urosnąć i zrobić się puszyste. Możesz wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej lub przelać przez sitko.
Ciasto możesz również gotować na rosole. Wówczas jednym z powyższych sposobów wlewasz ciasto do lekko wrzącego rosołu.
Lane kluseczki najlepiej smakują z rosołem z domowej roboty.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko oraz dodaj łyżkę wody wraz z szczypta soli. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki.
W garnku zagotuj wodę. Gdy będzie się już gotować posól ją i zmniejsz ogień palnika, aby woda leciutko wrzał?
Ciasto możesz bezpośrednio z miski wlewać małym strumieniem do wrzątku lub przelać do woreczka strunowego, zrobić w nim malutka dziurkę, ścisnąć go tak aby małym strumieniem wlewać ciasto do wrzątku. Następnie odczekaj 90 sekund, zamieszaj lane kluseczki i gotuj je jeszcze przez 3 minut.
W tym czasie kluseczki powinny urosnąć i zrobić się puszyste. Możesz wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej lub przelać przez sitko.
Ciasto możesz również gotować na rosole. Wówczas jednym z powyższych sposobów wlewasz ciasto do lekko wrzącego rosołu.
Lane kluseczki najlepiej smakują z rosołem z domowej roboty.
Jajko L
40 g mąki
Szczypta soli
Łyżka wody
Woda do gotowania
Miska
Garnek
Trzepacza
Łyżka cedzakową / sitko
Jajko L
40 g mąki
Szczypta soli
Łyżka wody
Woda do gotowania