Przepis na lasagne bolognese z mięsem mielonym, to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos bolognese oraz beszamel domowej roboty sprawiają, że potocznie zwana "lazania" przypadnie do gustu każdemu, nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej.
Szczegóły
Ilość porcji: 4
Całkowity czas:2 godziny 30 minut
Przygotowanie składników: 30 minut
Poziom trudności: Średnie
Składniki:
Sos bolognese:
400 g mięsa mielonego
840 g pomidorów (3 sztuki)
300 g marchewki (3 sztuki)
280 g cebuli (2 żółte i 2 czerwone)
125 g pieczarek (7 sztuk)
200 g papryki (1 sztuka)
20 g czosnku (3-4 ząbki)
3 łyżki oleju
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki oregano
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianeku
1/2 łyżki bazylii
350 ml czerwonego wytrawnego wina
80 g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)
Makaron:
2 łyżki oliwy
Łyżeczka soli
15 płatów makaronu lasagne
350 g sera mozzarella (do użycia między warstwami)
150 g sera cheddar (do położenia na ostatniej warstwie)
Lasagne bolognese (potocznie zwane Lazania) - przepis:
Krok 1 Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokrój w drobną kostkę, a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokrój w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj. Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę. Pomidory obierz ze skórki, wytnij z nich gniazdo nasienne, a następnie pokrój je na desce w większe kostki. Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw, możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę.
Krok 2 W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Palnik ustaw na średnią moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Pamiętaj, aby cały czas mieszać zawartość garnka, silikonową łopatką bądź drewnianą łyżką. Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami. Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty.
Krok 3 W osobnym garnku zagotuj wodę lekko osoloną wodę. Zmniejsz moc palnika na średni, aby woda lekko wrzała, a nie mocno gotowała. Dodaj 2 łyżki oliwy, aby makaron się nie sklejał. Wkładaj po 3 płaty makaronu. Gotuj go 90 sekund i po tym czasie go wyjmuj łyżka cedzakową. Makaron gotuj porcjami, tak żeby od razu przekładać do naczynia żaroodpornego. W innym razie może Ci się skleić i uszkodzić gdy po wyciągnięciu ułożysz makaron na makaronie.
Krok 4 W naczyniu żaroodpornym na dnie układaj jeden koło drugiego ugotowany makaron. Jeśli płaty Ci się nie mieszczą możesz je przyciąć nożem lekko od góry, bądź wręcz przeciwnie gdy ci ich brakuje dociąć i uzupełnić szczeliny. Na makaron kładź warstwę sosu bolognese, a na nią dopiero starty ser mozarella. Na ser kładź świeżo co wyjęty makaron do lazanii. Powyższa czynność powtórz łącznie 4 razy. Krok 5 (Sos beszamel) Na patelni rozgrzej około 50 g masła. Gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką. Gdy mąka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie, aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Sos gotuj około 6 minut.
Krok 6 Na 5 warstwę makaronu wylej sos beszamel. Sos beszamel posyp sporą ilością startego sera cheddar, u mnie było to 150g. (Jeżeli chcesz, możesz użyć startego sera mozarella). Naczynie żaroodporne przykryj pokrywka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu na 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20-25 minut. Gotowa lasagna będzie ładnie zarumieniona od góry.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki oraz paprykę dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pieczarki pokroj w drobna kostkę a z papryki wytnij gniazdo nasienne, wydłub wszystkie pestki i pokroj w nieco większe kostki. Cebulki obierz i poszatkuj . Obrany czosnek natomiast wyciskamy przez praskę.
Wskazówka: Jeśli masz rozdrabniacz do warzyw to możesz go użyć. Osobiście poszatkowałam w nim cebulkę, pieczarki oraz marchewkę.
Pomidory obierz ze skórki, wytnij z nich gniazdo nasienne a następnie pokrój je na desce w większe kostki.
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Palnik ustaw na średnia moc i przez 2-3 minuty podsmażaj cebulkę z czosnkiem. Po tym czasie dodaj marchewkę. Po 1 minucie dodaj paprykę. Po kolejnej minucie dodaj paprykę. Pamiętaj aby cały czas mieszać zawartość garnka silikonowa łopatka bądź drewniana łyżką.
Po kolejnej minucie dodaj mięso mielone wraz z pieczarkami. Zawartość garnka podsmażaj około 5 minut. W tym momencie przypraw sos bazylią, rozmarynem, oregano, tymiankiem, papryką słodką oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojone pomidory. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu zawartości garnka. Po kolejnych 5 minutach dodaj 350 ml czerwonego, wytrawnego wina. Całość gotuj na średnim ogniu około 45 minut, pamiętając o mieszaniu zawartości garnka. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidory i całość gotuj jeszcze około 20 minut do odparowania wina oraz wody. Sos bolognese powinien być bardzo gesty.
W osobnym garnku zagotuj wodę lekko osoloną wodę. Zmniejsz moc palnika na średni aby woda lekko drgała a mocno się nie gotowała. Dodaj 2 łyżki oliwy, aby makaron się nie sklejał. Wkładaj po 3 płaty makaronu do lazanii. Makaron gotuj 90 sekund i po tym czasie go wyjmuj łyżka cedzakową. Makaron gotuj porcjami, tak żeby ugotowany makaron na ciepło od razu przekładać do naczynia żaroodpornego. W innym razie może Ci się skleić i uszkodzić gdy po wyciągnięciu ułożysz makaron na makaronie.
W naczyniu żaroodpornym na dnie układaj jeden koło drugiego ugotowany specjalny makaron do lazanii. Jeśli płaty Ci się nie mieszczą możesz je przyciąć nożem lekko od góry, bądź wręcz przeciwnie gdy ci ich brakuje dociąć i uzupełnić szczeliny.
Na makaron kładź warstwę sosu bolognese, a na nią dopiero starty ser mozarella.
Na ser kładź świeżo co wyjęty makaron do lazanii. Powyższa czynność powtórz łącznie 4 razy.
Na 5 warstwę makaronu wylej sos beszamel. Sos beszamel posyp spora ilością mozarelli tartej , u mnie było to 150g.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywka i wstaw do piekarnika nagrzanego do
180 stopni z funkcja termoobiegu na 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze około 20-25 minut. Gotowa lasagna będzie ładnie zarumieniona od góry.
Sos beszamel :
Na patelni rozgrzej około 50g masła. Gdy się roztopi dodaj mąkę pszenna. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką. Gdy maka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
Sos beszamel jest sosem bardzo gęstym.
Czas gotowania 6 minut
Sos bolognese:
400g mięsa mielonego
3 pomidory - 840g (1 duzy zwykly 2 malinowe)
3 marchewki - 300g waga przed obraniem
4 cebule (2 zolte 2 czerwone) - 280 g waga przed obraniem
7 pieczarek - 125 g
1 papryka - 200 g waga przed pokrojeniem
20 g czosnku (3-4 ząbki) - waga przed obraniem
3 łyzki oleju
sol
pieprz
papryka słodka (2 łyżeczki)
oregano
rozmaryn
tyminaek
bazylia
350 ml czerwonego wytrawnego wina
80g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)
Makaron:
2 lyzki oliwy
Sól
15 płatów makaronu lasagne
500 g sera mozarella
Beszamel:
50g masła
40g mąki
220 ml mleka
250g śmietany 18% do zup i sosów
Gałka muszkatalowa
Pieprz
Sól
Dwa garnki
Praska
Ręcznik papierowy
Drewniana łyżka / silikonowa łopatka
Deska do krojenia
Naczynie żaroodporne z przykryciem
Łyżka cedzakowa
Patelnia
Trzepaczka
Sos bolognese:
400g mięsa mielonego
3 pomidory - 840g (1 duzy zwykly 2 malinowe)
3 marchewki - 300g waga przed obraniem
4 cebule (2 zolte 2 czerwone) - 280 g waga przed obraniem
7 pieczarek - 125 g
1 papryka - 200 g waga przed pokrojeniem
20 g czosnku (3-4 ząbki) - waga przed obraniem
3 łyzki oleju
sol
pieprz
papryka słodka (2 łyżeczki)
oregano
rozmaryn
tyminaek
bazylia
350 ml czerwonego wytrawnego wina
80g koncentratu pomidorowego (3 łyżeczki)
Makaron:
2 lyzki oliwy
Sól
15 płatów makaronu lasagne
500 g sera mozarella
Beszamel:
50g masła
40g mąki
220 ml mleka
250g śmietany 18% do zup i sosów
Gałka muszkatalowa
Pieprz
Sól