Leczo z kiełbasą to tradycyjny przepis kuchni węgierskiej. Sprawdzi się ono idealnie gdy mamy do zużycia nadmiar papryki. Leczo z mojego przepisu nie jest zbyt ostre, jeżeli lubicie bardzo ostre leczo tak jak jedzą je węgrzy, możecie dodać więcej papryczki chili.
Krok 1 Obie cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę przetnij na pół i wyjmij z niej gniazdo nasienne wraz z ogonkiem. Potnij wzdłuż paprykę na długie paski. Każdy pasek przekrój na pół. Zrób tak ze wszystkimi paprykami. Pieczarki dobrze umyj, osusz papierem ręcznikowym. Następnie pokrój je w plasterki, a każdy plasterek jeszcze raz na pół. Podobnie zrób z pomidorem tylko po umyciu i osuszeniu pokrój go w kostkę. Krok 2 Ja dodatkowo najpierw obrałam swojego pomidora ze skórki, a potem pokroiłam w kostkę. Wówczas nie czuć skórki w gotowym leczo, a po pomidorach zostaje tylko aromatyczny sos. Kiełbaskę pokrój wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz półokręgi. Krok 3 W dużym garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej dodaj cebulkę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodaj kiełbaskę. Całość podsmażaj jeszcze około 5-10 minut do zarumienienia kiełbasy. Następnie dodaj pieczarki z papryką. Smaż przez około 2-4 minuty i dodaj pomidora. Krok 4 Pamiętaj aby cały czas mieszać zawartość garnka drewnianą łyżką zarówno przed dodaniem składników jak i po ich dodaniu aby zawartość garnka się nie przypaliła. Po dodaniu pomidorów dodaj przyprawy; sól, pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką oraz paprykę chili. Krok 5 Całość gotuj około 30 minut. Przez ten czas pomidor powinien się rozgotować i puścić wodę. Podczas gotowania woda powinna odparować. Końcowe leczo powinno mieć dość gęstą konsystencję. Tak jak widać na zdjęciach. Leczo możesz podawać z ryżem bądź grzankami.
Obie cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę przetnij na pół i wyjmij z niej gniazdo nasienne wraz z ogonkiem. Potnij wzdłuż paprykę na długie paski. Każdy pasek przekrój na pół. Zrób tak ze wszystkimi paprykami. Pieczarki dobrze umyj, osusz papierem ręcznikowym. Następnie pokrój je w plasterki, a każdy plasterek jeszcze raz na pół. Podobnie zrób z pomidorem tylko po umyciu i osuszeniu pokrój go w kostkę.
Ja dodatkowo najpierw obrałam swojego pomidora ze skórki, a potem pokroiłam w kostkę. Wówczas nie czuć skórki w gotowym leczo, a po pomidorach zostaje tylko aromatyczny sos. Kiełbaskę pokrój wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz półokręgi.
W dużym garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej dodaj cebulkę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodaj kiełbaskę. Całość podsmażaj jeszcze około 5-10 minut do zarumienienia kiełbasy. Następnie dodaj pieczarki z papryką. Smaż przez około 2-4 minuty i dodaj pomidora.
Pamiętaj aby cały czas mieszać zawartość garnka drewnianą łyżką zarówno przed dodaniem składników jak i po ich dodaniu aby zawartość garnka się nie przypaliła. Po dodaniu pomidorów dodaj przyprawy; sól, pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką oraz paprykę chili.
Całość gotuj około 30 minut. Przez ten czas pomidor powinien się rozgotować i puścić wodę. Podczas gotowania woda powinna odparować. Końcowe leczo powinno mieć dość gęstą konsystencję. Tak jak widać na zdjęciach. Leczo możesz podawać z ryżem bądź grzankami.
3 papryki (730 g)
2 cebule (czerwona i żółta, razem 140 g)
4 pieczarki (85 g)
2 ząbki czosnku (15 g)
1 kg pomidorów
Kiełbasa wiejska (110 g)
Płaska łyżeczka pieprzu
Czubata łyżeczka papryki wędzonej
Łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki chili
Płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Grzanka z chleba lub ryż
Duży garnek
Drewniana łyżka
Praska
3 papryki (730 g)
2 cebule (czerwona i żółta, razem 140 g)
4 pieczarki (85 g)
2 ząbki czosnku (15 g)
1 kg pomidorów
Kiełbasa wiejska (110 g)
Płaska łyżeczka pieprzu
Czubata łyżeczka papryki wędzonej
Łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki chili
Płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Grzanka z chleba lub ryż