>

PT15M
PT45M
PT1H
Leczo zdjęcie

Leczo

Bez piekarnika
Kalorie: 80 kcal w 100g


Leczo z kiełbasą to tradycyjny przepis kuchni węgierskiej. Sprawdzi się ono idealnie gdy mamy do zużycia nadmiar papryki. Leczo z mojego przepisu nie jest zbyt ostre, jeżeli lubicie bardzo ostre leczo tak jak jedzą je węgrzy, możecie dodać więcej papryczki chili.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 3 papryki (730 g)
  • 2 cebule (czerwona i żółta, razem 140 g)
  • 4 pieczarki (85 g)
  • 2 ząbki czosnku (15 g)
  • 1 kg pomidorów
  • Kiełbasa wiejska (110 g)
  • Płaska łyżeczka pieprzu
  • Czubata łyżeczka papryki wędzonej
  • Łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • Płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Dodatki:
  • Grzanka z chleba lub ryż

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duży garnek
  • Drewniana łyżka
  • Praska

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 2.23k

Leczo - przepis:

Krok 1
Obie cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę przetnij na pół i wyjmij z niej gniazdo nasienne wraz z ogonkiem. Potnij wzdłuż paprykę na długie paski. Każdy pasek przekrój na pół. Zrób tak ze wszystkimi paprykami. Pieczarki dobrze umyj, osusz papierem ręcznikowym. Następnie pokrój je w plasterki, a każdy plasterek jeszcze raz na pół. Podobnie zrób z pomidorem tylko po umyciu i osuszeniu pokrój go w kostkę.

Krok 2
Ja dodatkowo najpierw obrałam swojego pomidora ze skórki, a potem pokroiłam w kostkę. Wówczas nie czuć skórki w gotowym leczo, a po pomidorach zostaje tylko aromatyczny sos. Kiełbaskę pokrój wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz półokręgi.

Krok 3
W dużym garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej dodaj cebulkę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodaj kiełbaskę. Całość podsmażaj jeszcze około 5-10 minut do zarumienienia kiełbasy. Następnie dodaj pieczarki z papryką. Smaż przez około 2-4 minuty i dodaj pomidora.

Krok 4
Pamiętaj aby cały czas mieszać zawartość garnka drewnianą łyżką zarówno przed dodaniem składników jak i po ich dodaniu aby zawartość garnka się nie przypaliła. Po dodaniu pomidorów dodaj przyprawy; sól, pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką oraz paprykę chili.

Krok 5
Całość gotuj około 30 minut. Przez ten czas pomidor powinien się rozgotować i puścić wodę. Podczas gotowania woda powinna odparować. Końcowe leczo powinno mieć dość gęstą konsystencję. Tak jak widać na zdjęciach. Leczo możesz podawać z ryżem bądź grzankami. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 2.23k

Tagi

Papryka
Kiełbasa


Zobacz inne pyszne przepisy

Obie cebule obierz i pokrój w piórka. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę przetnij na pół i wyjmij z niej gniazdo nasienne wraz z ogonkiem. Potnij wzdłuż paprykę na długie paski. Każdy pasek przekrój na pół. Zrób tak ze wszystkimi paprykami. Pieczarki dobrze umyj, osusz papierem ręcznikowym. Następnie pokrój je w plasterki, a każdy plasterek jeszcze raz na pół. Podobnie zrób z pomidorem tylko po umyciu i osuszeniu pokrój go w kostkę. Ja dodatkowo najpierw obrałam swojego pomidora ze skórki, a potem pokroiłam w kostkę. Wówczas nie czuć skórki w gotowym leczo, a po pomidorach zostaje tylko aromatyczny sos. Kiełbaskę pokrój wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek przekrój na pół. W ten sposób uzyskasz półokręgi. W dużym garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej dodaj cebulkę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dodaj kiełbaskę. Całość podsmażaj jeszcze około 5-10 minut do zarumienienia kiełbasy. Następnie dodaj pieczarki z papryką. Smaż przez około 2-4 minuty i dodaj pomidora. Pamiętaj aby cały czas mieszać zawartość garnka drewnianą łyżką zarówno przed dodaniem składników jak i po ich dodaniu aby zawartość garnka się nie przypaliła. Po dodaniu pomidorów dodaj przyprawy; sól, pieprz, paprykę wędzoną, paprykę słodką oraz paprykę chili. Całość gotuj około 30 minut. Przez ten czas pomidor powinien się rozgotować i puścić wodę. Podczas gotowania woda powinna odparować. Końcowe leczo powinno mieć dość gęstą konsystencję. Tak jak widać na zdjęciach. Leczo możesz podawać z ryżem bądź grzankami. 3 papryki (730 g) 2 cebule (czerwona i żółta, razem 140 g) 4 pieczarki (85 g) 2 ząbki czosnku (15 g) 1 kg pomidorów Kiełbasa wiejska (110 g) Płaska łyżeczka pieprzu Czubata łyżeczka papryki wędzonej Łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki chili Płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju Grzanka z chleba lub ryż Duży garnek Drewniana łyżka Praska
3 papryki (730 g) 2 cebule (czerwona i żółta, razem 140 g) 4 pieczarki (85 g) 2 ząbki czosnku (15 g) 1 kg pomidorów Kiełbasa wiejska (110 g) Płaska łyżeczka pieprzu Czubata łyżeczka papryki wędzonej Łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki chili Płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju Grzanka z chleba lub ryż