Nie wiesz jak zrobić naleśniki? Przepis na naleśniki klasyczne jest szybki i prosty, dzięki niemu każdy w domowych warunkach będzie w stanie zrobić idealne naleśniki. Naleśniki z tego przepisu można jeść zarówno na słodko jak i wytrawno.
Krok 1 Do naczynia odważ 150 g mąki. Dodaj do niej mleko, wodę gazowaną, olej, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na jednolita masę. Starczy ona na 4 duże naleśniki z patelni. Krok 2 Wlej 1/4 masy na patelnię. Następnie unieść patelni i w powietrzu, manewrując patelnia rozlewać ciasto na jej całość. Smaż każdego najemnika ok 2 min z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Tak przygotowane naleśniki możesz jeść zarówno na słodko jak i słono. Ja swoje jadłam z dżemem, truskawkami, borówkami oraz z cukrem pudrem.
Do naczynia odważ 150 g mąki. Dodaj do niej mleko, wodę gazowaną, olej, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na jednolita masę. Starczy ona na 4 duże naleśniki z patelni.
Wlej 1/4 masy na patelnię. Następnie unieść patelni i w powietrzu, manewrując patelnia rozlewać ciasto na jej całość. Smaż każdego najemnika ok 2 min z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Tak przygotowane naleśniki możesz jeść zarówno na słodko jak i słono. Ja swoje jadłam z dżemem, truskawkami, borówkami oraz z cukrem pudrem.
150 g maki
120 ml mleka
100 ml wody gazowanej
30 ml oleju
1 średnie jajko
Szczypta soli
Borówki
Maliny
Truskawki
Dżem
Cukier puder
Patelnia
Mikser/ trzepaczka
Naczynie
150 g maki
120 ml mleka
100 ml wody gazowanej
30 ml oleju
1 średnie jajko
Szczypta soli
Borówki
Maliny
Truskawki
Dżem
Cukier puder