>

PT5M
PT8M
PT13M
Ciasto na naleśniki zdjęcie

Ciasto na naleśniki

Wegetariański
Szybki przepis
Kalorie: 227 kcal w 100g


Nie wiesz jak zrobić naleśniki? Przepis na naleśniki klasyczne jest szybki i prosty, dzięki niemu każdy w domowych warunkach będzie w stanie zrobić idealne naleśniki. Naleśniki z tego przepisu można jeść zarówno na słodko jak i wytrawno.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:13 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 150 g maki 
  • 120 ml mleka 
  • 100 ml wody gazowanej 
  • 30 ml oleju 
  • 1 średnie jajko 
  • Szczypta soli 

Dodatki ze zdjęcia: 
  • Borówki 
  • Maliny 
  • Truskawki 
  • Dżem 
  • Cukier puder 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia 
  • Mikser/trzepaczka 
  • Naczynie 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.67k

Ciasto na naleśniki - przepis:

Krok 1
Do naczynia odważ 150 g mąki. Dodaj do niej mleko, wodę gazowaną, olej, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na jednolita masę. Starczy ona na 4 duże naleśniki z patelni.

Krok 2
Wlej 1/4 masy na patelnię. Następnie unieść patelni i w powietrzu, manewrując patelnia rozlewać ciasto na jej całość. Smaż każdego najemnika ok 2 min z każdej strony do lekkiego zarumienienia.  Tak przygotowane naleśniki możesz jeść zarówno na słodko jak i słono. Ja swoje jadłam z dżemem, truskawkami, borówkami oraz z cukrem pudrem.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.67k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Do naczynia odważ 150 g mąki. Dodaj do niej mleko, wodę gazowaną, olej, jajko oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na jednolita masę. Starczy ona na 4 duże naleśniki z patelni. Wlej 1/4 masy na patelnię. Następnie unieść patelni i w powietrzu, manewrując patelnia rozlewać ciasto na jej całość. Smaż każdego najemnika ok 2 min z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Tak przygotowane naleśniki możesz jeść zarówno na słodko jak i słono. Ja swoje jadłam z dżemem, truskawkami, borówkami oraz z cukrem pudrem.  150 g maki 120 ml mleka 100 ml wody gazowanej 30 ml oleju 1 średnie jajko Szczypta soli Borówki Maliny Truskawki Dżem Cukier puder Patelnia Mikser/ trzepaczka Naczynie
150 g maki 120 ml mleka 100 ml wody gazowanej 30 ml oleju 1 średnie jajko Szczypta soli Borówki Maliny Truskawki Dżem Cukier puder