>

PT3M
PT6M
PT9M
Naleśniki na maśle zdjęcie

Naleśniki na maśle

Kalorie: 227 kcal w 100g


Przepis na ciasto naleśniki to bardzo prosta receptura. Ważne są jednak odpowiednie proporcje, które sprawią, że ciasto, które przygotujemy będzie idealne. W moim przepisie zastosowałam proporcje potrzebne do przyrządzenia klasycznych naleśników, które każdy z nas zna ze swojego dzieciństwa.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:9 minut

Przygotowanie składników: 3 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 60 g masła 
  • 150 g maki 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru drobnoziarnistego 
  • 250 ml mleka 
  • Szczypta soli 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia 
  • 2 naczynia 
  • Mikser (ręczny)
  • Chohelka

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.04k

Naleśniki na maśle - przepis:

Krok 1
Do jednego naczynia przesiej mąkę, dodaj cukier, mleko oraz żółtka jaj. W drugim naczynia umieść pozostałe białka i szczyptę soli. Ubij białka na sztywno. Przy pomocy tego samego miksera wymieszaj wszystkie składniki na małych obrotach z drugiego naczynia. Następnie za pomocą łyżki dodawaj stopniowo ubite białka do reszty składników i każda porcje wymieszaj za pomocą tej samej łyżki do jednolitej konsystencji. Czynność powtarzaj do zużycia całego białka.

Krok 2
Na dużej patelni roztop masło, uważaj, aby się nie zarumieniło. Przelej je do masy i porządnie wymieszaj łyżką. Resztek masła osadzonych na patelni nie wycieraj, będą niezbędne do usmażenia pierwszego naleśnika. Za pomocą chochelki wylej na środek patelni ciasto na naleśniki. Następnie weź patelnie w dłoń i poruszaj nią tak, aby ciasto rozlało się na całą patelnię. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez 3 minuty z obu stron. Gotowe naleśniki powinny być lekko zarumienione. 
Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, bądź z dżemem lub nutella. 



Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.04k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Do jednego naczynia przesiej mąkę, dodaj cukier, mleko oraz żółtka jaj. W drugim naczynia umieść pozostałe białka i szczyptę soli. Ubij białka na sztywno. Przy pomocy tego samego miksera wymieszaj wszystkie składniki na małych obrotach z drugiego naczynia. Następnie za pomocą łyżki dodawaj stopniowo ubite białka do reszty składników i każda porcje wymieszaj za pomocą tej samej łyżki do jednolitej konsystencji. Czynność powtarzaj do zużycia całego białka. Na dużej patelni roztop masło, uważaj aby się nie zarumieniło. Przelej je do masy i porządnie wymieszaj łyżka. Resztek masła osadzonych na patelni nie wycieraj, będą niezbędne do usmażenia pierwszego naleśnika. Za pomocą chohelki wylej na środek patelni ciasto na naleśniki. Następnie weź patelnie w dłoń i poruszaj nią tak aby ciasto rozlało się na cała patelnie. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez 3 minuty z obu stron. Gotowe naleśniki powinny być lekko zarumienione. Najlepiej smakują ze swiezymi owocami bądź z dżemem lub nutella. 60 g masła 150 g maki 2 jajka 2 łyżeczki cukru drobnoziarnistego 250 ml mleka Szczypta soli Patelnia 2 naczynia Mikser (ręczny) Chochelka
60 g masła 150 g maki 2 jajka 2 łyżeczki cukru drobnoziarnistego 250 ml mleka Szczypta soli