>

PT10M
PT10M
PT20M
Naleśniki szpinakowe zdjęcie

Naleśniki szpinakowe

Vegan
Kalorie: 310 kcal w 100g


Naleśniki szpinakowe to bardzo prosty przepis. Szpinak doda do naleśników nie tylko zielonego koloru ale również wiele zdrowia. Naleśniki te możecie jeść również w wersji wytrawnej, wtedy polecam wam położyć na nie starty ser oraz szynkę.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:10 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 100g szpinaku
  • 50 ml mleka
  • 30 g serka mascarpone 
  • 80 g mąki 
  • 2 mniejsze jajka (białka + żółtka osobno)
  • Czubata łyżeczka cukru pudru
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 25 ml oleju

Dodatki:
  • Bita śmietana 
  • Borówki 
  • Cukier puder 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

Mikser
Blender
2 naczynia 

Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.92k

Naleśniki szpinakowe - przepis:

Krok 1
Do jednego naczynia włóż szpinak wraz z mlekiem. Zblenduj go dokładnie tak aby otrzymać jednolitą masę. Następnie do składników dodaj żółtka, serek mascarpone, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Krok 2
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Gdy już będą prawie ubite dodaj cukier puder i dokończ ubijanie. Dodawaj do ciasta za pomocą łyżki porcjami ubite białka. Po każdej porcji wymieszaj dokładnie masę i dodaj kolejna łyżkę. Czynność powtarzaj tak długo aż się skończy białko.

Krok 3
Naleśniki smaż na naleśnikarce (bez oleju)  lub lekko natłuszczonej patelni. Z każdej strony do lekkiego zarumienienia ok. 40 sekund. Naleśniki w wersji słodkiej polecam podawać z bitą śmietana borówkami oraz cukrem pudrem. 


Ocena przepisu: 4.8 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.92k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Do jednego naczynia włóż szpinak wraz z mlekiem. Zblenduj go dokładnie tak aby otrzymać jednolita masę. Następnie do składników dodaj żółtka, serek mascarpone, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolita masę za pomocą miksera. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Gdy już będą prawie ubite dodaj cukier puder i dokończ ubijanie. Dodawaj za pomocą łyżki porcjami ubite białka do masy ze szpinakiem. Po każdej porcji wymieszaj dokładnie masę i dodaj kolejna łyżkę. Czynność powtarzaj tak długo aż się skończy białko. Naleśniki smaż na naleśnikarce (bez oleju) lub lekko natłuszczonej patelni. Z każdej strony do lekkiego zarumienienia ok. 40 sekund. Naleśniki polecam podawać z bita śmietana borówkami oraz cukrem pudrem. 100g szpinaku 50 ml mleka 30 g serka mascarpone 80 g mąki 2 mniejsze jajka (białka + żółtka osobno) Czubata łyżeczka cukru pudru Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 25 ml oleju Dodatki: Bita śmietana Borówki Cukier puder Mikser Blender 2 naczynia
100g szpinaku 50 ml mleka 30 g serka mascarpone 80 g mąki 2 mniejsze jajka (białka + żółtka osobno) Czubata łyżeczka cukru pudru Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 25 ml oleju Dodatki: Bita śmietana Borówki Cukier puder