Naleśniki szpinakowe to bardzo prosty przepis. Szpinak doda do naleśników nie tylko zielonego koloru ale również wiele zdrowia. Naleśniki te możecie jeść również w wersji wytrawnej, wtedy polecam wam położyć na nie starty ser oraz szynkę.
Krok 1 Do jednego naczynia włóż szpinak wraz z mlekiem. Zblenduj go dokładnie tak aby otrzymać jednolitą masę. Następnie do składników dodaj żółtka, serek mascarpone, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Krok 2 W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Gdy już będą prawie ubite dodaj cukier puder i dokończ ubijanie. Dodawaj do ciasta za pomocą łyżki porcjami ubite białka. Po każdej porcji wymieszaj dokładnie masę i dodaj kolejna łyżkę. Czynność powtarzaj tak długo aż się skończy białko. Krok 3 Naleśniki smaż na naleśnikarce (bez oleju) lub lekko natłuszczonej patelni. Z każdej strony do lekkiego zarumienienia ok. 40 sekund. Naleśniki w wersji słodkiej polecam podawać z bitą śmietana borówkami oraz cukrem pudrem.
Do jednego naczynia włóż szpinak wraz z mlekiem. Zblenduj go dokładnie tak aby otrzymać jednolita masę. Następnie do składników dodaj żółtka, serek mascarpone, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolita masę za pomocą miksera. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Gdy już będą prawie ubite dodaj cukier puder i dokończ ubijanie. Dodawaj za pomocą łyżki porcjami ubite białka do masy ze szpinakiem. Po każdej porcji wymieszaj dokładnie masę i dodaj kolejna łyżkę. Czynność powtarzaj tak długo aż się skończy białko. Naleśniki smaż na naleśnikarce (bez oleju) lub lekko natłuszczonej patelni. Z każdej strony do lekkiego zarumienienia ok. 40 sekund. Naleśniki polecam podawać z bita śmietana borówkami oraz cukrem pudrem.
100g szpinaku
50 ml mleka
30 g serka mascarpone
80 g mąki
2 mniejsze jajka (białka + żółtka osobno)
Czubata łyżeczka cukru pudru
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
25 ml oleju
Dodatki:
Bita śmietana
Borówki
Cukier puder
Mikser
Blender
2 naczynia
100g szpinaku
50 ml mleka
30 g serka mascarpone
80 g mąki
2 mniejsze jajka (białka + żółtka osobno)
Czubata łyżeczka cukru pudru
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
25 ml oleju
Dodatki:
Bita śmietana
Borówki
Cukier puder