Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić ogórki małosolne. Ogórki małosolne to znakomita przekąska oraz składnik wielu dań. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Szczegóły
Ilość porcji: 10
Całkowity czas:5 minut
Przygotowanie składników: 0 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych (im będą mniejsze tym łatwiej będzie Ci je układać w słoiku)
Krok 1 Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie. Koper, chrzan oraz papryczkę chili wypłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych ziarenek pisaku. Ząbki czosnku dokładnie obierz, a następnie pokrój w plasterki. Malutki kawałek papryczki oraz chrzan również pokrój w plasterki. Z kopru utnij tylko kwiaty oraz małe zielone gałązki, twarda łodyga nie będzie Ci potrzebna. Liść chrzanu możesz podzielić na kilka większych części. Krok 2
Na dno słoika połóż część kopru, czosnku, chrzanu, chili oraz jeśli masz liści chrzanu. Następnie zacznij wkładać ogórki, gdy już będziesz miał ich polowe słoika, ponownie połóż na nie czosnek, chrzan, paprykę oraz liście chrzanu z koprem. Przykryj ponownie ogórkami. Na sam koniec ponownie przykryj ogórki chrzanem, czosnkiem, chili oraz koprem.
Krok 3
W osobnym naczyniu wymieszaj 1,5 litra wody z 1,5 łyżka soli. Wlej ją do słoika z ogórkami. Wszystkie ogórki muszą zostać zalane wodą. Jeśli brakuje Ci wody to jej dolej jej zgodnie z poniższą wskazówką.
Wskazówka: Jeśli masz większy słoik i potrzebujesz więcej wody to za każdym razem na 1 litr wody odmierz łyżka soli.
Wskazówka: Im cieplejszej wody użyjesz tym szybciej ogórki będą do jedzenia. Jeżeli chciałbyś mieć już pyszne ogórki małosolne po 2 dniach dodaj gorącej wody, a jeśli nie spieszy Ci się możesz nalać zimnej.
Krok 4 Na koniec zamknij szczelnie słoik i odstaw w bezpieczne miejsce w temperaturze pokojowej. Ja swoje ogórki zalałam zimną woda, na ostatnim zdjęciu widzimy efekt 5 dniowego kiszenia.
Ogórki dokładnie umyj w ziemnej wodzie.
Koper, chrzan oraz papryczkę chili wypłucz w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnych ziarenek pisaku.
Ząbki czosnku dokładnie obierz a następnie pokrój w plasterki. Malutki kawałek papryczki oraz chrzan również pokrój w plasterki. Z kopru utnij tylko kwiaty oraz małe zielone gałązki, twarda łodyga nie będzie Ci potrzebna. Liść chrzanu możesz podzielić na kilka większych części.
Na dno słoika połóż cześć kopru, czosnku, chrzanu, chili oraz jeśli masz liści chrzanu. Następnie zacznij wkładać ogórki gdy już będziesz miał ich polowe słoika, ponownie połóż na nie czosnek, chrzan, paprykę oraz liście chrzanu z koprem. Przykryj ponownie ogórkami. Na sam koniec ponownie przykryj ogórki chrzanem , czosnkiem, chili oraz koprem.
W osobnym naczyniu wymieszaj 1,5 litra wody z 1,5 łyżka soli. Wlej ją do słoika z ogórkami. Wszystkie ogórki musza zostać zalane woda. Jeśli brakuje Ci wody to jej dolej zgodnie z poniższa zasada z wskazówki.
Wskazówka 1
Jeśli masz większy słoik i potrzebujesz więcej wody to za każdym razem na 1 litr wody odmierz łyżka soli.
Wskazówka 2
Im cieplejszej wody użyjesz tym szybciej ogórki będą do jedzenia. Jeżeli chciałbyś już mieć pyszne ogórki małosolne po 2 dniach dodaj gorącej wody a jeśli nie spieszy Ci się możesz nalać zimnej.
Na koniec zamknij szczelnie słoik i odstaw w bezpieczne miejsce w temperaturze pokojowej.
Ja swoje ogórki zalałam zimna woda, efekty ich kiszenia możecie zobaczyć na zdjęciach.
1kg ogórków gruntowych (im będą mniejsze tym łatwiej będzie Ci je układać a słoiki)
60g chrzanu
15-20g czosnku (4 ząbki)
3 gałązki kopru
2g papryczki chili
Sól 1,5 łyżki
Woda 1,5l
Liść chrzanu (można pominąć)
Duży słoik do ogórków
1kg ogórków gruntowych (im będą mniejsze tym łatwiej będzie Ci je układać a słoiki)
60g chrzanu
15-20g czosnku (4 ząbki)
3 gałązki kopru
2g papryczki chili
Sól 1,5 łyżki
Woda 1,5l
Liść chrzanu (można pominąć)