>

PT5M
PT5M
PT10M
Omlet z mozarellą i pomidorami zdjęcie

Omlet z mozarellą i pomidorami

Kalorie: 320 kcal w 100g


Omlet z mozarellą i pomidorami to znakomity przepis na szybkie i zdrowe śniadanie z jajkiem. Dzięki temu przepisowi Twój omlet będzie lekki i puszysty, a dzięki dodatkom również niezwykle świeży w smaku.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:10 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 30 ml mleka
  • 20 g masła
  • 15 g mąki
  • 4 plastry sera cheddar
  • 20 g roszpunki
  • Ser mozarella w kulce
  • Szczypta soli
  • Szczypta bazylii
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • Szczypta pieprzu cytrynowego
  • Połówka pomidora

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • 2 naczynia
  • Patelnia
  • Mikser

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.21k

Omlet z mozarellą i pomidorami - przepis:

Krok 1
Rozdziel białka od żółtek i włóż je do dwóch osobnych naczyń. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na gęstą pianę. Do żółtka dodaj; mleko, mąkę, szczyptę pieprzu ziołowego oraz bazylii. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do ciasta z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka, po każdej porcji wymieszaj ciasto za pomocą łyżki. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich białek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak puszysta chmurka. Pomidora umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół i pokrój w plasterki (Ja swojego dodatkowo obrałam ze skórki).

Krok 2
Na dużej patelni roztop 20 g masła. Nie dopuść do jego zarumienienia. Od razu po rozpuszczeniu dodaj całą przygotowaną wcześniej masę z jajek, mleka i mąki. Smaż je na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Następnie przewróć ją na drugą stronę. Zmniejsz ogień, rozłóż na omlecie 4 plasterki sera cheddar. Na ser połóż roszpunkę.

Krok 3
Następnie na omlet połóż połówkę pomidora pociętego w plasterki. Na samą górę dodaj mozarellę rozerwaną za pomocą palców na małe kawałki. Całość od góry lekko posól i posyp pieprzem cytrynowym. Przed sciągnięciem omleta z patelni zegnij go na pół.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.21k

Tagi

Jajko
Ser


Zobacz inne pyszne przepisy

Rozdziel białka od żółtek i włóż je do dwóch osobnych naczyń. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na gęstą pianę. Do żółtka dodaj; mleko, mąkę, szczyptę pieprzu ziołowego oraz bazylii. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do ciasta z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka, po każdej porcji wymieszaj ciasto za pomocą łyżki. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich białek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak puszysta chmurka. Pomidora umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół i pokrój w plasterki (Ja swojego dodatkowo obrałam ze skórki). 2. Na dużej patelni roztop 20 g masła. Nie dopuść do jego zarumienienia. Od razu po rozpuszczeniu dodaj całą przygotowaną wcześniej masę z jajek, mleka i mąki. Smaż je na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Następnie przewróć ją na drugą stronę. Zmniejsz ogień, rozłóż na omlecie 4 plasterki sera cheddar. Na ser połóż roszpunkę. Na nią połóż połówkę pomidora pociętego w plasterki. Na samą górę dodaj mozarellę rozerwaną za pomocą palców na małe kawałki. Całość od góry lekko posól i posyp pieprzem cytrynowym. Przed sciągnięciem omleta z patelni zegnij go na pół. 4 jajka M 30 ml mleka 20 g masła 15 g mąki 4 plastry sera cheddar 20 g roszpunki Ser mozarella w kulce Szczypta soli Szczypta bazylii Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu cytrynowego Połówka pomidora 2 naczynia Patelnia Mikser
4 jajka M 30 ml mleka 20 g masła 15 g mąki 4 plastry sera cheddar 20 g roszpunki Ser mozarella w kulce Szczypta soli Szczypta bazylii Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu cytrynowego Połówka pomidora