Omlet z mozarellą i pomidorami to znakomity przepis na szybkie i zdrowe śniadanie z jajkiem. Dzięki temu przepisowi Twój omlet będzie lekki i puszysty, a dzięki dodatkom również niezwykle świeży w smaku.
Krok 1 Rozdziel białka od żółtek i włóż je do dwóch osobnych naczyń. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na gęstą pianę. Do żółtka dodaj; mleko, mąkę, szczyptę pieprzu ziołowego oraz bazylii. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do ciasta z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka, po każdej porcji wymieszaj ciasto za pomocą łyżki. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich białek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak puszysta chmurka. Pomidora umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół i pokrój w plasterki (Ja swojego dodatkowo obrałam ze skórki). Krok 2 Na dużej patelni roztop 20 g masła. Nie dopuść do jego zarumienienia. Od razu po rozpuszczeniu dodaj całą przygotowaną wcześniej masę z jajek, mleka i mąki. Smaż je na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Następnie przewróć ją na drugą stronę. Zmniejsz ogień, rozłóż na omlecie 4 plasterki sera cheddar. Na ser połóż roszpunkę. Krok 3 Następnie na omlet połóż połówkę pomidora pociętego w plasterki. Na samą górę dodaj mozarellę rozerwaną za pomocą palców na małe kawałki. Całość od góry lekko posól i posyp pieprzem cytrynowym. Przed sciągnięciem omleta z patelni zegnij go na pół.
Rozdziel białka od żółtek i włóż je do dwóch osobnych naczyń. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na gęstą pianę. Do żółtka dodaj; mleko, mąkę, szczyptę pieprzu ziołowego oraz bazylii. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do ciasta z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka, po każdej porcji wymieszaj ciasto za pomocą łyżki. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich białek. Gotowe ciasto powinno wyglądać jak puszysta chmurka. Pomidora umyj, osusz ręcznikiem papierowym, przekrój na pół i pokrój w plasterki (Ja swojego dodatkowo obrałam ze skórki).
2. Na dużej patelni roztop 20 g masła. Nie dopuść do jego zarumienienia. Od razu po rozpuszczeniu dodaj całą przygotowaną wcześniej masę z jajek, mleka i mąki. Smaż je na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Następnie przewróć ją na drugą stronę. Zmniejsz ogień, rozłóż na omlecie 4 plasterki sera cheddar. Na ser połóż roszpunkę. Na nią połóż połówkę pomidora pociętego w plasterki. Na samą górę dodaj mozarellę rozerwaną za pomocą palców na małe kawałki. Całość od góry lekko posól i posyp pieprzem cytrynowym. Przed sciągnięciem omleta z patelni zegnij go na pół.
4 jajka M
30 ml mleka
20 g masła
15 g mąki
4 plastry sera cheddar
20 g roszpunki
Ser mozarella w kulce
Szczypta soli
Szczypta bazylii
Szczypta pieprzu ziołowego
Szczypta pieprzu cytrynowego
Połówka pomidora
2 naczynia
Patelnia
Mikser
4 jajka M
30 ml mleka
20 g masła
15 g mąki
4 plastry sera cheddar
20 g roszpunki
Ser mozarella w kulce
Szczypta soli
Szczypta bazylii
Szczypta pieprzu ziołowego
Szczypta pieprzu cytrynowego
Połówka pomidora