Przepis na placuszki z cukinii jest bardzo szybkim oraz zdrowym przepisem sezonowym z użyciem cukinii. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny.
Krok 1 Cukinie porządnie umyj, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Odetnij końce cukinii, a środkowa część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie jest konieczne jej obieranie. Cukinie przełóż na sitko i za pomocą rąl odciśnij nadmiar wody. Odciśnięta cukinie przełóż do miski. Krok 2 Cebulę obierz i poszatkuj. Podsmaż ją na 15 g masła do, aż lekkiego zarumienienia. Koperek dokładnie umyj i poszatkuj. Do miski z cukinią dodaj jajka, mąkę, śmietanę, koperek, sól, pieprz oraz wcześniej przygotowana zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Krok 3 Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie nakładaj łyżką porcje ciasta. Staraj się formować placuszki w owalny kształt. Smaż na nieco wyższej niż średnia mocy palnika około 2 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na talerz pokryty papierem ręcznikowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładaj je na talerz.
Cukinie porządnie umyj a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Odetnij końce cukinii, a środkowa cześć zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie jest konieczne jej obieranie. Cukinie przełóż na sitko i za pomocą rak odciśnij nadmiar wody. Odciśnięta cukinie przełóż do miski. Cebule obierz i poszatkuj. Podasz ją na 15g masła do lekkiego zarumienienia. Do miski z cukinia dodaj jaja, mąkę, śmietanę, koperek, sól, pieprz oraz wcześniej przygotowana zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelnia rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie nakładaj łyżka porcje ciasta. Staraj się formować placuszki w owalny kształt.
Smaż na nieco wyższej niż średniej mocy palnika około 2 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na talerz pokryty papierem ręcznikowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładaj je na talerz.
Polecam jeść placuszki z domowej roboty sosem tzatziki i sosem czosnkowym
2 małe cukinie 700g (waga przed obraniem)
50g cebuli żółtej (waga przed obraniem
100g mąki
2 jaja L
15g masła
80g śmietany 30% do zup i sosów
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki świeżego koperku
Olej
Patelnia
2 małe cukinie 700g (waga przed obraniem)
50g cebuli żółtej (waga przed obraniem
100g mąki
2 jaja L
15g masła
80g śmietany 30% do zup i sosów
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki świeżego koperku
Olej