>

PT10M
PT20M
PT30M
Placuszki cukiniowe zdjęcie

Placuszki cukiniowe

Wegetariański
Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 110 kcal w 100g


Przepis na placuszki z cukinii jest bardzo szybkim oraz zdrowym przepisem sezonowym z użyciem cukinii. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:30 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 700 g cukinii -  2 małe sztuki
  • 50 g cebuli żółtej 
  • 100 g  mąki 
  • 2 jaja L 
  • 15 g masła 
  • 80 g śmietany 18% do zup i sosów 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki świeżego koperku 
  • Olej 

Wszystkie wagi podane są przed obraniem

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.48k

Placuszki cukiniowe - przepis:

Krok 1
Cukinie porządnie umyj, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Odetnij końce cukinii, a środkowa część zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie jest konieczne jej obieranie. Cukinie przełóż na sitko i za pomocą rąl odciśnij nadmiar wody. Odciśnięta cukinie przełóż do miski.

Krok 2
Cebulę  obierz i poszatkuj. Podsmaż ją na 15 g masła do, aż lekkiego zarumienienia. Koperek dokładnie umyj i poszatkuj.  Do miski z cukinią dodaj jajka, mąkę, śmietanę, koperek, sól, pieprz oraz wcześniej przygotowana zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie nakładaj łyżką porcje ciasta. Staraj się formować placuszki w owalny kształt. Smaż na nieco wyższej niż średnia mocy palnika około 2 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na talerz pokryty papierem ręcznikowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładaj je na talerz.
Polecam jeść placuszki z domowej roboty sosem tzatziki i sosem czosnkowym mojego autorstwa na którego przepis znajdziesz tutaj: https://pomyslnaobiad.pl/przepis/sos-czosnkowy 



Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.48k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Cukinie porządnie umyj a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Odetnij końce cukinii, a środkowa cześć zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie jest konieczne jej obieranie. Cukinie przełóż na sitko i za pomocą rak odciśnij nadmiar wody. Odciśnięta cukinie przełóż do miski. Cebule obierz i poszatkuj. Podasz ją na 15g masła do lekkiego zarumienienia. Do miski z cukinia dodaj jaja, mąkę, śmietanę, koperek, sól, pieprz oraz wcześniej przygotowana zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelnia rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie nakładaj łyżka porcje ciasta. Staraj się formować placuszki w owalny kształt. Smaż na nieco wyższej niż średniej mocy palnika około 2 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na talerz pokryty papierem ręcznikowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładaj je na talerz. Polecam jeść placuszki z domowej roboty sosem tzatziki i sosem czosnkowym 2 małe cukinie 700g (waga przed obraniem) 50g cebuli żółtej (waga przed obraniem 100g mąki 2 jaja L 15g masła 80g śmietany 30% do zup i sosów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki świeżego koperku Olej Patelnia
2 małe cukinie 700g (waga przed obraniem) 50g cebuli żółtej (waga przed obraniem 100g mąki 2 jaja L 15g masła 80g śmietany 30% do zup i sosów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki świeżego koperku Olej