>

PT4M
PT6M
PT10M
Placuszki twarogowe zdjęcie

Placuszki twarogowe

Szybki przepis
Kalorie: 280 kcal w 100g


Placuszki twarogowe to bardzo prosty przepis na szybkie śniadanie na słodko. Robi się je naprawdę błyskawicznie, na zewnątrz są bardzo chrupiące a w środku delikatne jak chmurka. Nie ma lepszego przepisu na rozpoczęcie dnia!

Szczegóły


Ilość porcji: 8

Całkowity czas:7 minut

Przygotowanie składników: 3 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 2 jajka L 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru drobnoziarnistego  
  • 50 g mąki przennej 
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek oleju

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Dwa naczynia
  • Patelnia 
  • Mikser

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.28k

Placuszki twarogowe - przepis:

Krok 1
Ser twarogowy (ja użyłam marki Pilos), rozdrobnij opuszkami palców lub widelcem a następnie przełóż do miski. Dodaj do niego żółtka jaj, natomiast białka przełóż do osobnego naczynia. Do naczynia z żółtkami dodaj również przesianą mąkę, cukier drobnoziarnisty oraz proszek do pieczenia.

Krok 2
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Białka z osobnego naczynia ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubite białka z cukrem przełóż do pozostałych składników i dobrze wymieszaj na jednolita masę.

Krok 3
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj, aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj ciasto.  Z pełnej łyżki ciasta powstanie jeden placuszek. Ciasto należy przy wkładaniu na patelnie uformować na określony owalny kształt. Każdego placuszka piec na średnim ogniu około 3 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Na patelni powinny się zmieścić 4 placuszki, po ich wyjęciu dodaj pozostałe 2 łyżki oleju i usmaż pozostałe 4 placuszki.  Po zdjęciu ich z patelni, przełóż je na papier ręcznikowy aby odsączyć z nich tłuszcz. Gotowe placuszki najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Można je również jeść same lub lekko obsypane cukrem pudrem.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.28k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Ser twarogowy (ja użyłam marki Pilos), rozdrobnij opuszkami palców lub widelcem a następnie przełóż do miski. Dodaj do niego żółtka jaj, natomiast białka przełóż do osobnego naczynia. Do naczynia z żółtkami dodaj również przesianą mąkę, cukier drobnoziarnisty oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Białka z odzianego naczynia ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubite jajka z cukrem przełóż do pozostałych składników i dobrze wymieszaj na jednolita masę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj, aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj ciasto. Z pełnej łyżki ciasta powstanie jeden placuszek. Ciasto należy przy wkładaniu na patelnie uformować na określony owalny kształt. Każdego placuszka piec na średnim ogniu około 3 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Na patelni powinny się zmieścić 4 placuszki, po ich wyjęciu dodaj pozostałe 2 łyżki oleju i usmaż pozostałe 4 placuszki. Gotowe placuszki najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Można je również jeść sama lub lekko obsypane cukrem pudrem. 250g twarogu półtłustego 2 jajka L 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru drobnoziarnistego 50g maki przennej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 2 naczynia (np. miska) Patelnia Mikser
250g twarogu półtłustego 2 jajka L 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru drobnoziarnistego 50g maki przennej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju