Placuszki twarogowe to bardzo prosty przepis na szybkie śniadanie na słodko. Robi się je naprawdę błyskawicznie, na zewnątrz są bardzo chrupiące a w środku delikatne jak chmurka. Nie ma lepszego przepisu na rozpoczęcie dnia!
Krok 1 Ser twarogowy (ja użyłam marki Pilos), rozdrobnij opuszkami palców lub widelcem a następnie przełóż do miski. Dodaj do niego żółtka jaj, natomiast białka przełóż do osobnego naczynia. Do naczynia z żółtkami dodaj również przesianą mąkę, cukier drobnoziarnisty oraz proszek do pieczenia. Krok 2
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Białka z osobnego naczynia ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubite białka z cukrem przełóż do pozostałych składników i dobrze wymieszaj na jednolita masę. Krok 3 Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj, aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj ciasto. Z pełnej łyżki ciasta powstanie jeden placuszek. Ciasto należy przy wkładaniu na patelnie uformować na określony owalny kształt. Każdego placuszka piec na średnim ogniu około 3 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Na patelni powinny się zmieścić 4 placuszki, po ich wyjęciu dodaj pozostałe 2 łyżki oleju i usmaż pozostałe 4 placuszki. Po zdjęciu ich z patelni, przełóż je na papier ręcznikowy aby odsączyć z nich tłuszcz. Gotowe placuszki najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Można je również jeść same lub lekko obsypane cukrem pudrem.
Ser twarogowy (ja użyłam marki Pilos),
rozdrobnij opuszkami palców lub widelcem a następnie przełóż do miski. Dodaj do niego żółtka jaj, natomiast białka przełóż do osobnego naczynia. Do naczynia z żółtkami dodaj również przesianą mąkę, cukier drobnoziarnisty oraz proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Białka z odzianego naczynia ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubite jajka z cukrem przełóż do pozostałych składników i dobrze wymieszaj na jednolita masę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Poczekaj, aż się nagrzeje i za pomocą łyżki nakładaj ciasto. Z pełnej łyżki ciasta powstanie jeden placuszek. Ciasto należy przy wkładaniu na patelnie uformować na określony owalny kształt. Każdego placuszka piec na średnim ogniu około 3 minut z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Na patelni powinny się zmieścić 4 placuszki, po ich wyjęciu dodaj pozostałe 2 łyżki oleju i usmaż pozostałe 4 placuszki.
Gotowe placuszki najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Można je również jeść sama lub lekko obsypane cukrem pudrem.
250g twarogu półtłustego
2 jajka L
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru drobnoziarnistego
50g maki przennej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
2 naczynia (np. miska)
Patelnia
Mikser