>

PT15M
PT8M
PT23M
Placuszki ziemniaczano cukiniowe zdjęcie

Placuszki ziemniaczano cukiniowe

Wegetariański
Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 268 kcal w 100g


Placuszki ziemniaczano cukiniowe to bardzo szybki przepis na zdrowy bezmięsny obiad. Dzięki temu, że jego głównymi składnikami są warzywa, jest bogaty w wiele cennych makroskładników oraz niskokaloryczny. Do przepisu użyłam prostych składników, które każdy z nas na pewno ma w lodówce.

Szczegóły


Ilość porcji: 3

Całkowity czas:23 minut

Przygotowanie składników: 15 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 365 g cukinii 
  • 385 g ziemniaków
  • Olej około 8-12 łyżek 
  • 60 g cebuli
  • 3 jajka M
  • 70 g mąki
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska 
  • Tarka 
  • Patelnia 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (11 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 2.05k

Placuszki ziemniaczano cukiniowe - przepis:

Krok 1
Ziemniaczki obierz ze skórki, porządnie wypłucz w wodzie, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cukinie umyj, wysusz i obierz ze skórki, następnie również zetrzyj ją na tarce, tym razem na większych oczkach.

Krok 2
Cebule obierz i dobrze poszatkuj. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Składniki znajdujące się w misce ściśnij rękami,  aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodaj 3 małe jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

Krok 3 Na patelnie rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczano - cukiniowa. Formuj z niej nieduże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 4 min).  Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły. Placuszki polecam jeść z sosem tzatziki.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (11 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 2.05k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaczki obierz ze skórki, porządnie wypłucz w wodzie, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cukinie umyj, wysusz i obierz ze skórki, następnie również zetrzyj ją na tarce, tym razem na większych oczkach. Cebule obierz i dobrze poszatkuj. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Składniki znajdujące się w misce ściśnij rękami, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodaj 3 małe jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelnie rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczano - cukiniowa. Formuj z niej nieduże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 4 min). Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły. Placuszki polecam jeść z sosem tzatziki. 365 g cukinia 385 g ziemniaków Olej około 8-12 łyżek 60g cebuli 3 jajka M 70 g mąki Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Duża miska Tarka Patelnia
365 g cukinia 385 g ziemniaków Olej około 8-12 łyżek 60g cebuli 3 jajka M 70 g mąki Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu