>

PT15M
PT8M
PT23M
Placuszki ziemniaczano cukiniowe zdjęcie

Placuszki ziemniaczano cukiniowe

Wegetariański
Bez piekarnika
Szybki przepis
Kalorie: 268 kcal w 100g


Placuszki ziemniaczano cukiniowe to bardzo szybki przepis na zdrowy bezmięsny obiad. Dzięki temu, że jego głównymi składnikami są warzywa, jest bogaty w wiele cennych makroskładników oraz niskokaloryczny. Do przepisu użyłam prostych składników, które każdy z nas na pewno ma w lodówce.

Szczegóły


Ilość porcji: 3

Całkowity czas:23 minut

Przygotowanie składników: 15 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 400 g cukinii 
  • 600 g ziemniaki
  • 70 g cebuli
  • 2 jajka L 
  • 5 łyżek mąki 
  • Łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 8 łyżek oleju

Wagi przed obraniem

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska 
  • Tarka 
  • Patelnia 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (11 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 2.15k

Placuszki ziemniaczano cukiniowe - przepis:

Krok 1 
Ziemniaczki obierz ze skórki, porządniej wypłucz w widzie a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym,obierz ze skórki i również zetrzyj  na tarce o tych samych oczkach wraz z obrana cebula. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Posól cała masę i odczekaj 5 minut. Bo tym czasie odciśnij sok który puściły warzywa za pomocą sitka lub gazy. Następnie dodaj 2 jajka, mąkę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 


Krok 2
Na patelni rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę na placuszki. Formuj z niej niedłuże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 5 minut).  Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły. 

Krok 3
Placuszki wyciągaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  Placuszki najlepiej smakują ze świeżym szczypiorkiem i sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (11 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 2.15k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Ziemniaczki obierz ze skórki, porządnie wypłucz w wodzie, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cukinie umyj, wysusz i obierz ze skórki, następnie również zetrzyj ją na tarce, tym razem na większych oczkach. Cebule obierz i dobrze poszatkuj. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Składniki znajdujące się w misce ściśnij rękami, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodaj 3 małe jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelnie rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczano - cukiniowa. Formuj z niej nieduże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 4 min). Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły. Placuszki polecam jeść z sosem tzatziki. 365 g cukinia 385 g ziemniaków Olej około 8-12 łyżek 60g cebuli 3 jajka M 70 g mąki Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Duża miska Tarka Patelnia
365 g cukinia 385 g ziemniaków Olej około 8-12 łyżek 60g cebuli 3 jajka M 70 g mąki Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu