Placuszki ziemniaczano cukiniowe to bardzo szybki przepis na zdrowy bezmięsny obiad. Dzięki temu, że jego głównymi składnikami są warzywa, jest bogaty w wiele cennych makroskładników oraz niskokaloryczny. Do przepisu użyłam prostych składników, które każdy z nas na pewno ma w lodówce.
Krok 1 Ziemniaczki obierz ze skórki, porządniej wypłucz w widzie a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cukinie umyj, osusz ręcznikiem papierowym,obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce o tych samych oczkach wraz z obrana cebula. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Posól cała masę i odczekaj 5 minut. Bo tym czasie odciśnij sok który puściły warzywa za pomocą sitka lub gazy. Następnie dodaj 2 jajka, mąkę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 2 Na patelni rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę na placuszki. Formuj z niej niedłuże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 5 minut). Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły.
Krok 3 Placuszki wyciągaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placuszki najlepiej smakują ze świeżym szczypiorkiem i sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.
Ziemniaczki obierz ze skórki, porządnie wypłucz w wodzie, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Suche ziemniaczki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cukinie umyj, wysusz i obierz ze skórki, następnie również zetrzyj ją na tarce, tym razem na większych oczkach.
Cebule obierz i dobrze poszatkuj. Cebule, cukinie i ziemniaki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Składniki znajdujące się w misce ściśnij rękami, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie dodaj 3 małe jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na patelnie rozgrzej na początek 5 łyżek oleju. Następnie za pomocą łyżki nakładaj masę ziemniaczano - cukiniowa. Formuj z niej nieduże placuszki. Smaż każdy placuszek na średniej mocy palnika z każdej strony do zarumienia (ok. 4 min). Czynność powtarzaj dopóki nie wykorzystasz całej masy. Podczas smażenia monitoruj ilość oleju na patelni i dodawaj go co jakiś czas, aby placuszki się nie spaliły. Placuszki polecam jeść z sosem tzatziki.
365 g cukinia
385 g ziemniaków
Olej około 8-12 łyżek
60g cebuli
3 jajka M
70 g mąki
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu
Duża miska
Tarka
Patelnia
365 g cukinia
385 g ziemniaków
Olej około 8-12 łyżek
60g cebuli
3 jajka M
70 g mąki
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki pieprzu