Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym to przepis na udany obiad, który możesz zrobić bardzo szybko. Polędwiczka to bardzo delikatne mięso, wystarczy więc delikatnie podsmażenie aby wydobyć z niego wszystkie aromaty.
Szczegóły
Ilość porcji: 2
Całkowity czas: 35 minut
Przygotowanie składników: 10 minut
Poziom trudności: Średnie
Składniki:
200 g polędwiczki wieprzowej
15 g masła
150 ml wody
100 g śmietany 18%
Bazylia
Oregano
Tymianek
Łyżeczka koperku
Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego)
Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym - przepis:
Krok 1 Polędwiczkę wieprzową dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki na desce. Polędwiczki lekko posól i popieprz z każdej strony, a następnie obtocz w mące (Najlepiej wsypać sobie mąkę na talerzyk i na nim obtaczać polędwiczki). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę. Pieczarki porządnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i potnij w plasterki. Krok 2 Na patelni rozgrzej 15 g masła, następnie podsmaż na nim cebulkę z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pieczarki. Całość podsmażaj do zeszklenia cebulki i zmniejszenia objętości pieczarek. Tak przygotowane warzywa przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej teraz 25 g masła. Podsmażaj na nim polędwiczki przez około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dodaj do niej podsmażoną wcześniej cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość podsmażaj jeszcze 1-2 minuty i dodaj wody. Krok 3 Zaraz po wodzie dodaj śmietanę z przyprawami, tj. bazylia, tymianek, oregano oraz koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, trzymaj je jeszcze na ogniu przez około 10 minut, aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu.
200 g polędwiczki wieprzowej
15 g masła
150 ml wody
100 g śmietany 18%
Bazylia
Oregano
Tymianek
Łyżeczka koperku
Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego)
3 łyżki mąki pszennej
60 g pieczarek
30 g cebuli (waga po obraniu)
5 g czosnku
25 g masła
Sól
Patelnia
Praska
Deska do krojenia
Miseczka
200 g polędwiczki wieprzowej
15 g masła
150 ml wody
100 g śmietany 18%
Bazylia
Oregano
Tymianek
Łyżeczka koperku
Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego)
3 łyżki mąki pszennej
60 g pieczarek
30 g cebuli (waga po obraniu)
5 g czosnku
25 g masła
Sól