>

PT10M
PT25M
PT35M
Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym zdjęcie

Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym

Keto
Bez piekarnika
Kalorie: 107 kcal w 100g


Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym to przepis na udany obiad, który możesz zrobić bardzo szybko. Polędwiczka to bardzo delikatne mięso, wystarczy więc delikatnie podsmażenie aby wydobyć z niego wszystkie aromaty.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas: 35 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 15 g masła
  • 150 ml wody
  • 100 g śmietany 18%
  • Bazylia
  • Oregano
  • Tymianek
  • Łyżeczka koperku
  • Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 60 g pieczarek
  • 30 g cebuli (waga po obraniu)
  • 5 g czosnku 
  • 25 g masła
  • Sól

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia
  • Praska
  • Deska do krojenia
  • Miseczka

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.43k

Polędwiczki w sosie pieczarkowo - koperkowym - przepis:

Krok  1
Polędwiczkę wieprzową dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki na desce. Polędwiczki lekko posól i popieprz z każdej strony, a następnie obtocz w mące (Najlepiej wsypać sobie mąkę na talerzyk i na nim obtaczać polędwiczki). Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek po obraniu przeciśnij przez praskę. Pieczarki porządnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i potnij w plasterki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej 15 g masła, następnie podsmaż na nim cebulkę z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pieczarki. Całość podsmażaj do zeszklenia cebulki i zmniejszenia objętości pieczarek. Tak przygotowane warzywa przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej teraz 25 g masła. Podsmażaj na nim polędwiczki przez około 4 minuty z każdej strony na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dodaj do niej podsmażoną wcześniej cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość podsmażaj jeszcze 1-2 minuty i dodaj wody.

Krok 3
Zaraz po wodzie dodaj śmietanę z przyprawami, tj. bazylia, tymianek, oregano oraz koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, trzymaj je jeszcze na ogniu przez około 10 minut, aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.43k

Tagi

Wieprzowina
Polędwiczki


Zobacz inne pyszne przepisy

200 g polędwiczki wieprzowej 15 g masła 150 ml wody 100 g śmietany 18% Bazylia Oregano Tymianek Łyżeczka koperku Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego) 3 łyżki mąki pszennej 60 g pieczarek 30 g cebuli (waga po obraniu) 5 g czosnku 25 g masła Sól Patelnia Praska Deska do krojenia Miseczka
200 g polędwiczki wieprzowej 15 g masła 150 ml wody 100 g śmietany 18% Bazylia Oregano Tymianek Łyżeczka koperku Pieprz ziołowy (jeśli go nie masz możesz użyć zwykłego) 3 łyżki mąki pszennej 60 g pieczarek 30 g cebuli (waga po obraniu) 5 g czosnku 25 g masła Sól