Krok 1
Dzień wcześniej do szklanki wlej 140 ml mleka. Dodaj ostrożnie nasiona chia oraz miód. Dokładnie zamieszaj, tak żeby miód się rozpuścił. Pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zamieszaj dokładnie jeszcze raz i włóż szklankę na noc do lodówki.
Krok 2 (Pierwsza warstwa)
Następnego dnia zajmij się szykowaniem pozostałych warstw, zaczynając od dolnej. Do lekko ciepłego mleka dodaj płatki jaglane, sól i cukier. Mieszaj do momentu, aż zrobi się kleik (ok. 5 min). Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia, a gdy ostygną przełóż je do pucharka jako pierwszą warstwę.
Wskazówka: Płatki jaglane robiłam według przepisu z opakowania, przeczytaj swój i ewentualnie dostosuj proporcje.
Krok 3 (Druga warstwa)
Połówkę brzoskwini potnij w małe kosteczki, włóż je do pucharka na wcześniej ułożone płatki jaglane.
Krok 4 (Trzecia warstwa)
Na brzoskwinię wyłóż przygotowaną dzień wcześniej warstwę z nasionami chia.
Krok 5 (Ostatnia warstwa)
Dwie połówki brzoskwini zblenduj z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Wylej masę delikatnie na poprzednią warstwę, tak aby nie wymieszały się ze sobą. Całość udekoruj zblanszowanymi migdałami oraz jagodami goji.