>

PT5M
PT5M
PT10M
Pudding jaglany chia z brzoskwinią zdjęcie

Pudding jaglany chia z brzoskwinią

Szybki przepis
Kalorie: 102 kcal w 100g


Pudding jagalny chia z brzoskwinią to niezwykle sycący oraz zdrowy przepis. Nasiona chia zawierają ogromną ilość błonnika oraz kwasów tłuszczowych, dzięki czemu bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Pudding idealnie sprawdzi się jako śniadanie, drugie śniadanie lub kolacja.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:10 minut

Przygotowanie składników: 5 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

1 warstwa:
  • 100 ml mleka
  • 20 g płatków jaglanych
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli

2 warstwa:
  • 1 połówka brzoskwini z puszki

3 warstwa:
  • 140 ml mleka
  • 20 g nasion chia
  • 20 g miodu

4 warstwa:
  • 2 połówki brzoskwini z puszki
  • 60 g serka mascarpone

Dodatki:
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 2 łyżeczki migdałów blanszowanych

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Pucharek

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 2.18k

Pudding jaglany chia z brzoskwinią - przepis:

Krok 1
Dzień wcześniej do szklanki wlej 140 ml mleka. Dodaj ostrożnie nasiona chia oraz miód. Dokładnie zamieszaj, tak żeby miód się rozpuścił. Pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zamieszaj dokładnie jeszcze raz i włóż szklankę na noc do lodówki.

Krok 2 (Pierwsza warstwa)
Następnego dnia zajmij się szykowaniem pozostałych warstw, zaczynając od dolnej. Do lekko ciepłego mleka dodaj płatki jaglane, sól i cukier. Mieszaj do momentu, aż zrobi się kleik (ok. 5 min). Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia, a gdy ostygną przełóż je do pucharka jako pierwszą warstwę.

Wskazówka: Płatki jaglane robiłam według przepisu z opakowania, przeczytaj swój i ewentualnie dostosuj proporcje.

Krok 3 (Druga warstwa)
Połówkę brzoskwini potnij w małe kosteczki, włóż je do pucharka na wcześniej ułożone płatki jaglane.

Krok 4 (Trzecia warstwa)
Na brzoskwinię wyłóż przygotowaną dzień wcześniej warstwę z nasionami chia.

Krok 5 (Ostatnia warstwa)
Dwie połówki brzoskwini zblenduj z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Wylej masę delikatnie na poprzednią warstwę, tak aby nie wymieszały się ze sobą. Całość udekoruj zblanszowanymi migdałami oraz jagodami goji. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (5 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 2.18k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Dzień wcześniej do szklanki wlej 140 ml mleka. Dodaj ostrożnie nasiona chia oraz miód. Dokładnie zamieszaj, tak żeby miód się rozpuścił. Pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zamieszaj dokładnie jeszcze raz i włóż szklankę na noc do lodówki. Krok 2 (Pierwsza warstwa) Następnego dnia zajmij się szykowaniem pozostałych warstw, zaczynając od dolnej. Do lekko ciepłego mleka dodaj płatki jaglane, sól i cukier. Mieszaj do momentu, aż zrobi się kleik (ok. 5 min). Po tym czasie odstaw je do ostygnięcia, a gdy ostygną przełóż je do pucharka jako pierwszą warstwę. Wskazówka: Płatki jaglane robiłam według przepisu z opakowania, przeczytaj swój i ewentualnie dostosuj proporcje. Krok 3 (Druga warstwa) Połówkę brzoskwini potnij w małe kosteczki, włóż je do pucharka na wcześniej ułożone płatki jaglane. Krok 4 (Trzecia warstwa) Na brzoskwinię wyłóż przygotowaną dzień wcześniej warstwę z nasionami chia. Krok 5 (Ostatnia warstwa) Dwie połówki brzoskwini zblenduj z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Wylej masę delikatnie na poprzednią warstwę, tak aby nie wymieszały się ze sobą. Całość udekoruj zblanszowanymi migdałami oraz jagodami goji. 1 warstwa: 100 ml mleka 20 g płatków jaglanych Szczypta cukru Szczypta soli 2 warstwa: 1 połówka brzoskwini z puszki 3 warstwa: 140 ml mleka 20 g nasion chia 20 g miodu 4 warstwa: 2 połówki brzoskwini z puszki 60 g serka mascarpone Dodatki: 1 łyżeczka jagód goji 2 łyżeczki migdałów blanszowanych Pucharek
1 warstwa: 100 ml mleka 20 g płatków jaglanych Szczypta cukru Szczypta soli 2 warstwa: 1 połówka brzoskwini z puszki 3 warstwa: 140 ml mleka 20 g nasion chia 20 g miodu 4 warstwa: 2 połówki brzoskwini z puszki 60 g serka mascarpone Dodatki: 1 łyżeczka jagód goji 2 łyżeczki migdałów blanszowanych