>

PT2M
PT30M
PT32M
Puree ziemniaczane zdjęcie

Puree ziemniaczane

Szybki przepis
Kalorie: 93 kcal w 100g


Puree ziemniaczane to przepis, który będzie idealnie pasował jako dodatek do obiadu. Przygotowanie puree z ziemniaków trwa dosłownie chwilę, a będzie miła odskocznią od zwykłych ziemniaków "z wody".

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:32 minuty

Przygotowanie składników: 2 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 560 g ziemniaków 
  • 15 g masła 
  • 10 ml śmietany 30% 
  • 15 ml mleka 
  • Sól 
  • Pieprz 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek 
  • Tłuczek do ziemniaków 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Puree ziemniaczane - przepis:

Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (zwróć uwagę, aby ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości). Następnie umyj je pod strumieniem zimnej wody. W garnku zagotuj wodę, osól ją i włóż ziemniaki. Ziemniaki powinny być całkowicie przykryte woda. Gotuj je do miękkości, uważaj, żeby się nie rozgotowały. Powinno Ci to zająć około 20-30 minut w zależności od ziemniaków. Młode zazwyczaj gotują się szybciej.

Krok 2
Gdy już ziemniaki będą ugotowane, odcedź je. Dodaj do nich świeżo zmielony pieprz, masło, śmietanę oraz mleko. Możesz je tez lekko posolić. Jeśli woda podczas gotowania była mało słona. Zawartość miski rozduś tłoczkiem do ziemniaków. Następnie cała zawartość miski wymieszaj łyżką, aby upewnić się, że ziemniaki zostały dobrze  wymieszane z mlekiem, śmietana, masłem oraz pieprzem.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.06k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Krok 1 Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (zwróć uwagę, aby ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości). Następnie umyj je pod strumieniem zimnej wody. W garnku zagotuj wodę, osól ją i włóż ziemniaki. Ziemniaki powinny być całkowicie przykryte woda. Gotuj je do miękkości, uważaj, żeby się nie rozgotowały. Powinno Ci to zająć około 20-30 minut w zależności od ziemniaków. Młode zazwyczaj gotują się szybciej. Krok 2 Gdy już ziemniaki będą ugotowane, odcedź je. Dodaj do nich świeżo zmielony pieprz, masło, śmietanę oraz mleko. Możesz je tez lekko posolić. Jeśli woda podczas gotowania była mało słona. Zawartość miski rozduś tłoczkiem do ziemniaków. Następnie cała zawartość miski wymieszaj łyżką, aby upewnić się, że ziemniaki zostały dobrze wymieszane z mlekiem, śmietaną, masłem oraz pieprzem. 560 g ziemniaków 15 g masła 10 ml śmietany 30% 15 ml mleka Sól Pieprz Garnek Tłuczek do ziemniaków
560 g ziemniaków 15 g masła 10 ml śmietany 30% 15 ml mleka Sól Pieprz