Puree ziemniaczane to przepis, który będzie idealnie pasował jako dodatek do obiadu. Przygotowanie puree z ziemniaków trwa dosłownie chwilę, a będzie miła odskocznią od zwykłych ziemniaków "z wody".
Krok 1 Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (zwróć uwagę, aby ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości). Następnie umyj je pod strumieniem zimnej wody. W garnku zagotuj wodę, osól ją i włóż ziemniaki. Ziemniaki powinny być całkowicie przykryte woda. Gotuj je do miękkości, uważaj, żeby się nie rozgotowały. Powinno Ci to zająć około 20-30 minut w zależności od ziemniaków. Młode zazwyczaj gotują się szybciej. Krok 2 Gdy już ziemniaki będą ugotowane, odcedź je. Dodaj do nich świeżo zmielony pieprz, masło, śmietanę oraz mleko. Możesz je tez lekko posolić. Jeśli woda podczas gotowania była mało słona. Zawartość miski rozduś tłoczkiem do ziemniaków. Następnie cała zawartość miski wymieszaj łyżką, aby upewnić się, że ziemniaki zostały dobrze wymieszane z mlekiem, śmietana, masłem oraz pieprzem.
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki (zwróć uwagę, aby ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości). Następnie umyj je pod strumieniem zimnej wody. W garnku zagotuj wodę, osól ją i włóż ziemniaki. Ziemniaki powinny być całkowicie przykryte woda. Gotuj je do miękkości, uważaj, żeby się nie rozgotowały. Powinno Ci to zająć około 20-30 minut w zależności od ziemniaków. Młode zazwyczaj gotują się szybciej.
Krok 2
Gdy już ziemniaki będą ugotowane, odcedź je. Dodaj do nich świeżo zmielony pieprz, masło, śmietanę oraz mleko. Możesz je tez lekko posolić. Jeśli woda podczas gotowania była mało słona. Zawartość miski rozduś tłoczkiem do ziemniaków. Następnie cała zawartość miski wymieszaj łyżką, aby upewnić się, że ziemniaki zostały dobrze wymieszane z mlekiem, śmietaną, masłem oraz pieprzem.
560 g ziemniaków
15 g masła
10 ml śmietany 30%
15 ml mleka
Sól
Pieprz
Garnek
Tłuczek do ziemniaków
560 g ziemniaków
15 g masła
10 ml śmietany 30%
15 ml mleka
Sól
Pieprz