Racuchy drożdżowe to tradycyjny i genialny przepis, który uwielbia każdy z nas. Racuchy na drożdżach są zawsze bardzo puszyste oraz chrupiące, będą idealnym daniem na zakończenie czy też rozpoczęcie dnia.
Krok 1 W misce umieść przesianą mąkę, drożdże, mleko, jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj najpierw za pomocą łyżki stołowej, a następnie rózgi kuchennej. Zamiast rózgi możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencje, przykryj je folia spożywcza i odstaw w bezpieczne miejsce o temperaturze pokojowej na 40 minut. Krok 2 Na dużej patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na tłuszcz. Z jednej pełnej łyżki wyjdzie jeden racuch. Staraj się wkładając ciasto na tłuszcz formować je w owalny kształt racucha. Każdego racucha smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe racuchy powinny być puszyste i lekko zarumienione. Racuchy z patelni wykładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed położeniem kolejnej porcji racuchów na patelnie dodaj 2 łyżki oleju. Na dużej patelni powinno się zmieścić 4-5 racuchów na raz. Racuchy najlepiej smakują z ulubionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj najpierw za pomocą łyżki stołówek a następnie rózgi kuchennej. Zamiast rożki możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencje, przykryj je folia spożywcza i odstaw w bezpieczne miejsce o temperaturze pokojowej na 40 minut. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na tłuszcz. Z jednej pełnej łyżki wyjdzie jeden racuch. Staraj się wkładając ciasto na tłuszcz formować je w owalny kształt racucha. Każdego racucha smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe racuchy powinny być puszyste i lekko zarumienione. Racuchy z patelni wykładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed położeniem kolejnej porcji racuchów na patelnie dodaj 2 łyżki oleju. Na dużej patelni powinno się zmieścić 4-5 racuchów na raz. Racuchy najlepiej smakują z ulubionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
300 g mąki
240 ml mleka
2 jajka L
20 g cukru
7 g suchych drożdży
Szczypta soli
Olej
Duża miska
Patelnia
Rózga kuchenna
Folia spożywcza
300 g mąki
240 ml mleka
2 jajka L
20 g cukru
7 g suchych drożdży
Szczypta soli
Olej