>

PT45M
PT6M
PT51M
Racuchy drożdżowe zdjęcie

Racuchy drożdżowe

Kalorie: 217 kcal w 100g


Racuchy drożdżowe to tradycyjny i genialny przepis, który uwielbia każdy z nas. Racuchy na drożdżach są zawsze bardzo puszyste oraz chrupiące, będą idealnym daniem na zakończenie czy też rozpoczęcie dnia.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:51 minut

Przygotowanie składników: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 300 g mąki 
  • 240 ml mleka 
  • 2 jajka L 
  • 20 g cukru 
  • 7 g suchych drożdży 
  • Szczypta soli 
  • Olej 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża miska 
  • Patelnia
  • Rózga kuchenna
  • Folia spożywcza 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.04k

Racuchy drożdżowe - przepis:

Krok 1
W misce umieść przesianą mąkę, drożdże, mleko, jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj najpierw za pomocą łyżki stołowej, a następnie rózgi kuchennej. Zamiast rózgi możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencje, przykryj je folia spożywcza i odstaw w bezpieczne miejsce o temperaturze pokojowej na 40 minut.


Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na tłuszcz. Z jednej pełnej łyżki wyjdzie jeden racuch. Staraj się wkładając ciasto na tłuszcz formować je w owalny kształt racucha. Każdego racucha smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe racuchy powinny być puszyste i lekko zarumienione. Racuchy z patelni wykładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed położeniem  kolejnej porcji racuchów na patelnie dodaj 2 łyżki oleju. Na dużej patelni powinno się zmieścić 4-5 racuchów na raz. Racuchy najlepiej smakują z ulubionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.04k

Tagi

Racuchy


Zobacz inne pyszne przepisy

Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj najpierw za pomocą łyżki stołówek a następnie rózgi kuchennej. Zamiast rożki możesz użyć miksera na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencje, przykryj je folia spożywcza i odstaw w bezpieczne miejsce o temperaturze pokojowej na 40 minut. Po tym czasie na dużej patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na tłuszcz. Z jednej pełnej łyżki wyjdzie jeden racuch. Staraj się wkładając ciasto na tłuszcz formować je w owalny kształt racucha. Każdego racucha smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Gotowe racuchy powinny być puszyste i lekko zarumienione. Racuchy z patelni wykładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed położeniem kolejnej porcji racuchów na patelnie dodaj 2 łyżki oleju. Na dużej patelni powinno się zmieścić 4-5 racuchów na raz. Racuchy najlepiej smakują z ulubionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. 300 g mąki 240 ml mleka 2 jajka L 20 g cukru 7 g suchych drożdży Szczypta soli Olej Duża miska Patelnia Rózga kuchenna Folia spożywcza
300 g mąki 240 ml mleka 2 jajka L 20 g cukru 7 g suchych drożdży Szczypta soli Olej