Ratatouille zwane przez nas też często jako Ratatuj to klasyczny przepis kuchni francuskiej o dość skomplikowanej pisowni. Ratatouille jest daniem jarskim, które znajdzie idealne zastosowanie jako dodatek do pozostałych dań goszczących na naszym stole.
Naczynie do zapiekanka (Moje miało wymiary 24 cm x 24 cm)
Folia aluminiowa
Drewniana łyżka
Ręcznik papierowy
Pędzelek
Sitko
Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)
Przepis Ci się spodobał?
Zostaw swoją ocenę:
Wyświetlenia przepisu: 1.75k
Ratatouille (potocznie zwane Ratatuj) - przepis:
Krok 1 Pomidory dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdego pomidora obierz ze skórki, wytnij z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój go w kostkę. Wskazówka: Najłatwiej pokroić pomidora w ćwiartki a następnie wyciąć gniazdo i obrać skórkę.
Cebulkę obierz i potnij w piórka. Obrany czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmażaj cebulkę wraz z czosnkiem przez około 5 min do zeszklenia cebulki. Po tym czasie dodaj pomidory. Składniki sosu przypraw bazylią, tymiankiem, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Całość gotuj na średnim ogniu około przez ok. 30 - 40 minut, aż pomidory się rozgotują, a większość wody z nich odparuje. Podczas gotowania mieszaj zawartość garnka drewnianą łyżka aby, sos nie przywarł do naczynia.
Wskazówka: Jeśli nie masz czasu na obieranie i gotowanie pomidorów, kup wówczas gotowe pomidory w puszce bez skórki. Postępuj z nimi tak samo jak z tymi obranymi, jedynie gotuj je znacznie krócej. Krok 2 Po rozgotowaniu pomidorów i zredukowaniu wody zblenduj zawartość garnka na jednolity, dosyć gesty sos. Przelej go do naczynia żaroodpornego. Krok 3 Cukinie, bakłażany oraz papryki porządnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Natomiast z bakłażana i cukini odetnij niejadalne końcówki. Powyższe warzywa pokrój w plasterki o grubości ok. 0,7 cm.
Wskazówka Postaraj się wybierać w sklepie cukinie i bakłażana podobnej grubości. Wówczas będą ładniej wyglądać i łatwiej się układać. Krok 4 Plasterki bakłażana ułóż koło siebie na talerzu. Posyp je porządnie solą i połóż na nich kolejną warstwę plastrów bakłażana, która również posyp solą. (Ułożenie plastrów na talerzu zostało pokazane na zdjęciach.) Po 20 minutach przełóż plastry bakłażana na sitko. Wypłucz je porządnie pod strumieniem zimnej wody. Dzięki soli pozbędziesz się z bakłażanów gorzkiego soku. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym. Wskazówka: Aby zaoszczędzić jak najwiecej czasu polecam uszykować bakłażana i pozostałe warzywa podczas robienia sosu pomidorowego. Pamiętaj, że przygotowanie bakłażana jest najbardziej czasochłonne z uwagi na to, że trzeba pozbyć się z niego gorzkiego soku, więc polecam zacząć przygotowania właśnie od niego.
Krok 5 Tak przygotowane plasterki warzyw układaj w naczyniu żaroodpornym. Ja swoje układałam w następującej kolejności: cukinia, bakłażan, papryka żółta, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Staraj się ułożyć warzywa w kółko, tak aby z gracja wypełniły naczynie żaroodporne. Środek naczynia uzupełnij układając warzywa w tej samej kolejności co jego boki. Jeśli nie uda Ci się zmieścić ich w kolejne kółko możesz ułożyć je w lini, tak jak zrobiłam to ja. Krok 6 W osobnej miseczce przygotuj zalewę. Umieść w niej 2,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Za pomocą pędzelka nasmaruj wcześniej przygotowaną zalewą warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym. Całe naczynie przykryj folia aluminiowa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcja termoobiegu na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz Ratatouille jeszcze przez 15 minut. Wskazówka: Jeśli twój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, piecz Ratatouille w 220 stopniach z funkcją góra/dół.
Pomidory dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdego pomidora obierz ze skórki, wytnij z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój go w kostkę.
Najłatwiej pokroić pomidora w ćwiartki a następnie wyciąć gniazdo i obrać skórkę.
Cebulkę obierz i potnij w piórka. Obrany czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmażaj cebulkę wraz z czosnkiem przez około 5 min do zeszklenia cebulki. Po tym czasie dodaj pomidory. Składniki sosu przypraw bazylią, tymiankiem, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Całość gotuj na średnim ogniu około przez ok. 30 - 40 minut, aż pomidory się rozgotują, a większość wody z nich odparuje. Podczas gotowania mieszaj zawartość garnka drewnianą łyżka aby, sos nie przywarł do naczynia.
Jeśli nie masz czasu na obieranie i gotowanie pomidorów, kup wówczas gotowe pomidory w puszce bez skórki. Postępuj z nimi tak samo jak z tymi obranymi, jedynie gotuj je znacznie krócej.
Po rozgotowaniu pomidorów i zredukowaniu wody zblenduj zawartość garnka na jednolity, dosyć gesty sos. Przelej go do naczynia żaroodpornego.
Cukinie, bakłażany oraz papryki porządnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Natomiast z bakłażana i cukini odetnij niejadalne końcówki. Powyższe warzywa pokrój w plasterki o grubości ok. 0,7 cm.
Postaraj się wybierać w sklepie cukinie i bakłażana podobnej grubości. Wówczas będą ładniej wyglądać i łatwiej się układać.
Plasterki bakłażana ułóż koło siebie na talerzu. Posyp je porządnie solą i połóż na nich kolejną warstwę plastrów bakłażana, która również posyp solą. (Ułożenie plastrów na talerzu zostało pokazane na zdjęciach.) Po 20 minutach przełóż plastry bakłażana na sitko. Wypłucz je porządnie pod strumieniem zimnej wody. Dzięki soli pozbędziesz się z bakłażanów gorzkiego soku. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym.
Aby zaoszczędzić jak najwiecej czasu polecam uszykować bakłażana i pozostałe warzywa podczas robienia sosu pomidorowego. Pamiętaj, że przygotowanie bakłażana jest najbardziej czasochłonne z uwagi na to, że trzeba pozbyć się z niego gorzkiego soku, więc polecam zacząć przygotowania właśnie od niego.
Tak przygotowane plasterki warzyw układaj w naczyniu żaroodpornym. Ja swoje układałam w następującej kolejności: cukinia, bakłażan, papryka żółta, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Staraj się ułożyć warzywa w kółko, tak aby z gracja wypełniły naczynie żaroodporne. Środek naczynia uzupełnij układając warzywa w tej samej kolejności co jego boki. Jeśli nie uda Ci się zmieścić ich w kolejne kółko możesz ułożyć je w lini, tak jak zrobiłam to ja.
W osobnej miseczce przygotuj zalewę. Umieść w niej 2,5 łyżki oliwy z oliwek wraz z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Za pomocą pędzelka nasmaruj wcześniej przygotowaną zalewą warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym. Całe naczynie przykryj folia aluminiowa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcja termoobiegu na 1 godzinę. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz „Ratatuj” jeszcze przez 15 minut.
Jeśli twój piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, piecz „Ratatuj” w 220 stopniach z funkcją góra/dół.
1,2 kg pomidora (5 średnich sztuk)
130 g cebuli (2 sztuki)
20 g czosnku (3 ząbki)
3 łyżki oleju
500 g bakłażana (2 średnie sztuki)
600g cukinii (2 średnie sztuki)
Łyżeczka bazylii
2 łyżeczki papryki słodkiej
Płaska łyżeczka tymianku
375 g papryki czerwonej (1,5 sztuki)
375 g papryki żółtej (1,5 sztuki)
2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
Pół łyżeczki czosnku suszonego
1/3 łyżeczki tymianku
Szczypta pieprzu
Szczypta soli
Blender
Garnek
Naczynie żaroodporne (Moje miało wymiary 24 cm x 24 cm)
Folia aluminiowa
Drewniana łyżka
Ręcznik papierowy
1,2 kg pomidora (5 średnich sztuk)
130 g cebuli (2 sztuki)
20 g czosnku (3 ząbki)
3 łyżki oleju
500 g bakłażana (2 średnie sztuki)
600g cukinii (2 średnie sztuki)
Łyżeczka bazylii
2 łyżeczki papryki słodkiej
Płaska łyżeczka tymianku
375 g papryki czerwonej (1,5 sztuki)
375 g papryki żółtej (1,5 sztuki)
2 łyżki oliwy
Pół łyżeczki ziół prowansalskich
Pół łyżeczki czosnku suszonego
1/3 łyżeczki tymianku
Szczypta pieprzu
Szczypta soli