>

PT10M
PT1H30M
PT1H40M
Rosół z kurczaka zdjęcie

Rosół z kurczaka

Bez piekarnika
Kalorie: 36 kcal w 100g


Rosół z kurczaka to tradycyjny domowy przepis popularny we wszystkich polskich domach. Ta przepyszna zupa, idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako bulion, dzięki któremu przygotujesz inne przepyszne zupy.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:1 godzina 40 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka) 
  • 3 mniejsze marchewki (260 g)
  • 1 duża pietruszka (90 g)
  • Kawałek selera  (60 g) 
  • 8,5 cm pora 
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 litry wody 
  • Płaska łyżka soli 
  • 2 gałązki lubczyku 
  • 8 ziarenek pieprzu lub 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1 cebula żółta  (60 g)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Wszystkie wagi są podane przed obraniem

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duży garnek
  • Duża miska

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.47k

Rosół z kurczaka - przepis:

Krok 1
Kurczaka dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz go około godziny w zimnej wodzie. Możesz go przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę, a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.
 
Krok 2
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki.  Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w zimnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebule obierz i przekrój na pół. Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka zalej 2 litrami wody. Gdy będziesz czekać, aż woda zagotuje się, w tym czasie opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź na patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową.

Krok 3
Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe , sól, pieprz oraz cebulę.  Zamknij garnek i gotuj go 1h 10 minut. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki.

Krok 4
Sprawdź smak rosołu, jeśli lubisz intensywniejszy smak możesz go w tym momencie dosolić lub popieprzyć. Gotuj całość jeszcze 20 minut nieprzerwanie na małej mocy palnika.  Rosół polecam podawać  z domowymi lanymi kluskami oraz pokrojoną w plasterki marchewką z rosołu. Możesz udekorować go również świeżą pietruszką, jeśli przed podaniem na talerz rosół był cedzony.

Wskazówka: Jeśli nie możesz dostać gałązek lubczyku możesz go pominąć. Okazuje się, że coraz więcej osób ma uczulenie na seler, wiec możesz go również pominąć, wówczas na jego miejsce postaraj się dodać lubczyk. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (6 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.47k

Tagi

Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Wskazówki: Jeśli nie możesz dostać gałązek lubczyku możesz go pominąć. Okazuje się, że coraz więcej osób ma uczulenie na seler, wiec możesz go również pominąć, wówczas na jego miejsce postaraj się dodać lubczyk. Kurczaka dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz go około godziny w ziemnej wodzie. Możesz go przykryć folia spożywcza i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w ziemnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebule obierz i przekrój na pół. Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka zalej 2 litrami wody. Gdy będziesz czekać, aż woda zagotuje się, w tym czasie opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową. Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe , sól, pierz oraz podpalana wcześniej cebule. Zamknij garnek i gotuj go 1h 10 minut. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki. Sprawdź smak rosołu, jeśli lubisz intensywniejszy smak możesz go w tym momencie dosolić lub popieprzyć. Gotuj całość jeszcze 20 minut nieprzerwanie na małej mocy palnika. Rosół polecam podawać z domowymi lanymi kluskami oraz pokrojona w plasterki marchewką z rosołu. Możesz udekorować go również świeżą pietruszką, jeśli przed podaniem na talerz rosół był cedzony. 1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka) 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka Kawałek selera (ok 60g) waga przed obraniem 8,5 cm pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 3 litry wody Płaska łyżka soli 2 gałązki lubczyku 8 ziarenek pieprzu lub 1/3 łyżeczki pieprzu 1 cebula żółta (60g) waga przed obraniem 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Duży garnek Duża miska
1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka) 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka Kawałek selera (ok 60g) waga przed obraniem 8,5 cm pora 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 3 litry wody Płaska łyżka soli 2 gałązki lubczyku 8 ziarenek pieprzu lub 1/3 łyżeczki pieprzu 1 cebula żółta (60g) waga przed obraniem 3 łyżki posiekanej natki pietruszki