Rosół z kurczaka to tradycyjny domowy przepis popularny we wszystkich polskich domach. Ta przepyszna zupa, idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako bulion, dzięki któremu przygotujesz inne przepyszne zupy.
Szczegóły
Ilość porcji: 4
Całkowity czas:1 godzina 40 minut
Przygotowanie składników: 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka)
Krok 1 Kurczaka dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz go około godziny w zimnej wodzie. Możesz go przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę, a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.
Krok 2
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w zimnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebule obierz i przekrój na pół. Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka zalej 2 litrami wody. Gdy będziesz czekać, aż woda zagotuje się, w tym czasie opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź na patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową.
Krok 3 Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe , sól, pieprz oraz cebulę. Zamknij garnek i gotuj go 1h 10 minut. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki. Krok 4 Sprawdź smak rosołu, jeśli lubisz intensywniejszy smak możesz go w tym momencie dosolić lub popieprzyć. Gotuj całość jeszcze 20 minut nieprzerwanie na małej mocy palnika. Rosół polecam podawać z domowymi lanymi kluskami oraz pokrojoną w plasterki marchewką z rosołu. Możesz udekorować go również świeżą pietruszką, jeśli przed podaniem na talerz rosół był cedzony.
Wskazówka: Jeśli nie możesz dostać gałązek lubczyku możesz go pominąć. Okazuje się, że coraz więcej osób ma uczulenie na seler, wiec możesz go również pominąć, wówczas na jego miejsce postaraj się dodać lubczyk.
Wskazówki: Jeśli nie możesz dostać gałązek lubczyku możesz go pominąć. Okazuje się, że coraz więcej osób ma uczulenie na seler, wiec możesz go również pominąć, wówczas na jego miejsce postaraj się dodać lubczyk.
Kurczaka dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużej miski i mocz go około godziny w ziemnej wodzie. Możesz go przykryć folia spożywcza i schować do lodówki. Po tym czasie wylej wodę a mięso wypłucz jeszcze raz w zimnej wodzie.
Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Umyj w ziemnej wodzie powyższe warzywa natomiast cebule obierz i przekrój na pół.
Liście lubczyku przepłucz pod strumieniem zimnej wody. Kawałki kurczaka włóż do garnka zalej 2 litrami wody. Gdy będziesz czekać, aż woda zagotuje się, w tym czasie opal wewnętrzne części cebuli za pomocą palnika do creme brule bądź patelni. Gdy woda z kurczakiem się zagotuje dokładnie zbierz wszytkie szumowiny łyżką cedzakową. Następnie do gotującej się wody dodaj marchew, seler, por, pietruszkę, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe , sól, pierz oraz podpalana wcześniej cebule. Zamknij garnek i gotuj go 1h 10 minut. Po tym czasie dodaj natkę pietruszki. Sprawdź smak rosołu, jeśli lubisz intensywniejszy smak możesz go w tym momencie dosolić lub popieprzyć. Gotuj całość jeszcze 20 minut nieprzerwanie na małej mocy palnika. Rosół polecam podawać z domowymi lanymi kluskami oraz pokrojona w plasterki marchewką z rosołu. Możesz udekorować go również świeżą pietruszką, jeśli przed podaniem na talerz rosół był cedzony.
1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka)
3 mniejsze marchewki
1 duża pietruszka
Kawałek selera (ok 60g) waga przed obraniem
8,5 cm pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 litry wody
Płaska łyżka soli
2 gałązki lubczyku
8 ziarenek pieprzu lub 1/3 łyżeczki pieprzu
1 cebula żółta (60g) waga przed obraniem
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Duży garnek
Duża miska
1 kg mięsa z kurczaka (Może być to np. korpus, szyja, skrzydełka, udka)
3 mniejsze marchewki
1 duża pietruszka
Kawałek selera (ok 60g) waga przed obraniem
8,5 cm pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 litry wody
Płaska łyżka soli
2 gałązki lubczyku
8 ziarenek pieprzu lub 1/3 łyżeczki pieprzu
1 cebula żółta (60g) waga przed obraniem
3 łyżki posiekanej natki pietruszki