>

PT15M
PT10M
PT25M
Sałatka gyros zdjęcie

Sałatka gyros

Kalorie: 90 kcal w 100g


Sałatka gyros to przepis na udanego grilla i nie tylko! Dzięki użyciu dużej ilości warzyw jest bardzo świeża, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna. Sałatka gyros będzie również idealnym dodatkiem do zwykłego obiadu.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:25 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka 
  •  1 papryka czerwona 200 g 
  •  3 ogórki gruntowe 230 g 
  •  2 cebule czerwone  100 g 
  •  6 ząbków czosnku 25 g 
  •  1 pomidor 320 g 
  •  1 kapusta pekińska  (2/3 sztuki) 
  •  190 g ogórków kiszonych (3 sztuki) 
  • 200 g kukurydzy 
  •  4 łyżki oleju 
  • 50 g ketchupu 
  • 50 g majonezu 
  • Przyprawa gyros 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia 
  • Duża miska 
  • Średnia miska 
  • Mała miska 
  • Ręcznik papierowy 
  • Praska

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Sałatka gyros - przepis:

Krok 1
Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i włókien i pokrój w kostkę. Przełóż ją do średniej miski. Nasmaruj mięso 2 łyżkami przyprawy gyros. Pozostaw na około 20 minut.

Krok 2
Umyj porządnie papryk oraz ogórki gruntowe a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Kapustę pekińską obficie posól, odstaw ją na 10 minut a następnie wypłucz pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu jeśli sałatka będzie miała wytrzymać w lodówce kilka dni, sałata nie puści wody. Dzięki temu sałatka będzie cały czas pyszna i apetyczna. Pomidora sparz wrzątkiem, wytrzyj ręcznikiem papierowym i szybko obierz ze skórki. Pokrój go w grubsze plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i potnij ją w małe kosteczki.  Ogórki gruntowe oraz koszone obierz ze skórki i potnij w cienkie plasterki.  Cebule czerwone obierz i potnij cienkie piórka. Z kukurydzy odsącz wodę za pomocą sitka. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do małej miseczki.  Kapustę pekińska drobno posiekaj.

Krok 3
Do małej miseczki dodaj ketchup oraz majonez. Wymieszaj oba sosy dokładnie z czosnkiem. Powinien powstać lekko pomarańczowy sos czosnkowy. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pierś z kurczaka przez około 10 minut na złoty kolor. 

Krok 4 
W dużej misce układaj kolejno warstwy: 
Ogórki kiszone, czerwona cebula, kapusta pekińska (1/3 pokrojonej wcześniej kapusty), pomidor, ogórek gruntowy, sos, kukurydza, papryka, kapusta pekińska (2/3 pokrojonej wcześniej kapusty), sos, kawałki piersi z kurczaka.











Wskazówka:  W powyższym przepisie obieram ogórki gruntowe, kiszone jak i pomidora. Jeżeli skórka Ci nie przeszkadza możesz pominąć te kroki. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi

Papryka
Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i włókien i pokrój w kostkę. Przełóż ją do średniej miski. Nasmaruj mięso 2 łyżkami przyprawy gyros. Pozostaw na około 20 minut. W tym czasie umyj porządnie paprykę, ogórki gruntowe oraz kapustę pekińska a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora sparz wrzątkiem, wytrzyj ręcznikiem papierowym i szybko obierz ze skórki. Pokrój go w grubsze plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i potnij ją w małe kosteczki. Ogórki gruntowe oraz koszone obierz ze skórki i potnij w cienkie plasterki. Cebule czerwone obierz i potnij cienkie piórka. Z kukurydzy odsącz wodę za pomocą sitka. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Kapustę pekińska drobno posiekaj. Do małej miseczki dodaj ketchup oraz majonez. Wymieszaj oba sosy dokładnie z czosnkiem. Powinien powstać lekko pomarańczowy sos czosnkowy. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pierś z kurczaka przez około 10 minut na złoty kolor. W dużej misce układaj kolejno warstwy: Ogórki kiszone, czerwona cebula, kapusta pekińska (1/3 pokrojonej wcześniej kapusty), pomidor, ogórek gruntowy, sos, kukurydza, papryka, kapusta pekińska (2/3 pokrojonej wcześniej kapusty), sos, kawałki piersi z kurczaka Wskazówka: W powyższym przepisie obieram ogórki gruntowe, kiszone jak i pomidora. Jeżeli skórka Ci nie przeszkadza możesz pominąć te kroki. 450 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 200 g 3 ogórki gruntowe 230 g 2 cebule czerwone 100 g 6 ząbków czosnku 25 g 1 pomidor 320 g 1 kapusta pekińska (2/3 sztuki) 190 g ogórków kiszonych (3 sztuki) 200 g kukurydzy 4 łyżki oleju 50 g ketchupu 50 g majonezu Przyprawa gyros Patelnia Duża miska Średnia miska Mała miska Ręcznik papierowy Praska
450 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 200 g 3 ogórki gruntowe 230 g 2 cebule czerwone 100 g 6 ząbków czosnku 25 g 1 pomidor 320 g 1 kapusta pekińska (2/3 sztuki) 190 g ogórków kiszonych (3 sztuki) 200 g kukurydzy 4 łyżki oleju 50 g ketchupu 50 g majonezu Przyprawa gyros