Sałatka gyros to przepis na udanego grilla i nie tylko! Dzięki użyciu dużej ilości warzyw jest bardzo świeża, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna. Sałatka gyros będzie również idealnym dodatkiem do zwykłego obiadu.
Krok 1 Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i włókien i pokrój w kostkę. Przełóż ją do średniej miski. Nasmaruj mięso 2 łyżkami przyprawy gyros. Pozostaw na około 20 minut. Krok 2
Umyj porządnie papryk oraz ogórki gruntowe a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Kapustę pekińską obficie posól, odstaw ją na 10 minut a następnie wypłucz pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu jeśli sałatka będzie miała wytrzymać w lodówce kilka dni, sałata nie puści wody. Dzięki temu sałatka będzie cały czas pyszna i apetyczna. Pomidora sparz wrzątkiem, wytrzyj ręcznikiem papierowym i szybko obierz ze skórki. Pokrój go w grubsze plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i potnij ją w małe kosteczki. Ogórki gruntowe oraz koszone obierz ze skórki i potnij w cienkie plasterki. Cebule czerwone obierz i potnij cienkie piórka. Z kukurydzy odsącz wodę za pomocą sitka. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do małej miseczki. Kapustę pekińska drobno posiekaj.
Krok 3
Do małej miseczki dodaj ketchup oraz majonez. Wymieszaj oba sosy dokładnie z czosnkiem. Powinien powstać lekko pomarańczowy sos czosnkowy. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pierś z kurczaka przez około 10 minut na złoty kolor.
Krok 4
W dużej misce układaj kolejno warstwy:
Ogórki kiszone, czerwona cebula, kapusta pekińska (1/3 pokrojonej wcześniej kapusty), pomidor, ogórek gruntowy, sos, kukurydza, papryka, kapusta pekińska (2/3 pokrojonej wcześniej kapusty), sos, kawałki piersi z kurczaka.
Wskazówka: W powyższym przepisie obieram ogórki gruntowe, kiszone jak i pomidora. Jeżeli skórka Ci nie przeszkadza możesz pominąć te kroki.
Pierś z kurczaka porządnie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść ją z ewentualnych chrząstek i włókien i pokrój w kostkę. Przełóż ją do średniej miski. Nasmaruj mięso 2 łyżkami przyprawy gyros. Pozostaw na około 20 minut.
W tym czasie umyj porządnie paprykę, ogórki gruntowe oraz kapustę pekińska a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora sparz wrzątkiem, wytrzyj ręcznikiem papierowym i szybko obierz ze skórki. Pokrój go w grubsze plasterki. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i potnij ją w małe kosteczki. Ogórki gruntowe oraz koszone obierz ze skórki i potnij w cienkie plasterki. Cebule czerwone obierz i potnij cienkie piórka. Z kukurydzy odsącz wodę za pomocą sitka. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do małej miseczki.
Kapustę pekińska drobno posiekaj.
Do małej miseczki dodaj ketchup oraz majonez. Wymieszaj oba sosy dokładnie z czosnkiem. Powinien powstać lekko pomarańczowy sos czosnkowy. Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pierś z kurczaka przez około 10 minut na złoty kolor.
W dużej misce układaj kolejno warstwy:
Ogórki kiszone, czerwona cebula, kapusta pekińska (1/3 pokrojonej wcześniej kapusty), pomidor, ogórek gruntowy, sos, kukurydza, papryka, kapusta pekińska (2/3 pokrojonej wcześniej kapusty), sos, kawałki piersi z kurczaka
Wskazówka:
W powyższym przepisie obieram ogórki gruntowe, kiszone jak i pomidora. Jeżeli skórka Ci nie przeszkadza możesz pominąć te kroki.
450 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona 200 g
3 ogórki gruntowe 230 g
2 cebule czerwone 100 g
6 ząbków czosnku 25 g
1 pomidor 320 g
1 kapusta pekińska (2/3 sztuki)
190 g ogórków kiszonych (3 sztuki)
200 g kukurydzy
4 łyżki oleju
50 g ketchupu
50 g majonezu
Przyprawa gyros
Patelnia
Duża miska
Średnia miska
Mała miska
Ręcznik papierowy
Praska
450 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona 200 g
3 ogórki gruntowe 230 g
2 cebule czerwone 100 g
6 ząbków czosnku 25 g
1 pomidor 320 g
1 kapusta pekińska (2/3 sztuki)
190 g ogórków kiszonych (3 sztuki)
200 g kukurydzy
4 łyżki oleju
50 g ketchupu
50 g majonezu
Przyprawa gyros