>

PT8M
PT8M
PT18M
Sałatka z tortellini  zdjęcie

Sałatka z tortellini

Szybki przepis
Kalorie: 200 kcal w 100g


Sałatka z tortellini to przepis, który króluje na większości polskich stołów. Jest ona nieodłącznym towarzyszem wielu grillowań. Sałatka z tortellini z mojego przepisu wyróżnia się aromatycznym sosem czosnkowym idealnie scalającym ze sobą wszystkie składniki.

Szczegóły


Ilość porcji: 4

Całkowity czas:18 minut

Przygotowanie składników: 8 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • Tortellini z dowolnym nadzieniem 250g (paczka) 
  • 50 g papryki czerwonej (1/4 sztuki) 
  • 50 g papryki żółtej (1/4 sztuki) 
  • Ogórek gruntowy 200 g (4 szt) 
  • 200 g kukurydzy 
  • Pomidorki koktajlowe 100 g 
  • 150 g sera mozzarelli tartej 
  • 150 g szynki konserwowej 
  • Czosnek 10 g (2 ząbki) 
  • 120 g jogurtu greckiego 
  • 30 g majonezu 
  • Łyżka soku z limonki 
  • Sól 
  • Pieprz cytrynowy 
  • 2 łyżki oliwy 

Dodatki: 
  • Bazylia 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Garnek 
  • Duża miska 
  • Mała miseczka 
  • Deska do krojenia 
  • Nóż

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Sałatka z tortellini - przepis:

Krok 1
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polecam przed włożeniem tortellini do gotującej osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy lub oleju. Wówczas będziesz mieć pewność, że tortellini się nie sklei.  Po wyciągnięciu z wody przełóż je na sitko, aby dokładnie ją odsączyć. 
Krok 2
Papryki, ogórki gruntowe oraz pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę pokrój w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Natomiast ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki a każdy z plasterków na pół. Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę.

Krok 3
W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, czosnek, sok z limonki, sól  oraz pieprz cytrynowy. 
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Są to tortellini, papryka, pomidory, ogórki, kukurydza, mozzarellą, szynka oraz sos. Gotową sałatkę polecam przyozdobić świeżymi listkami bazylii.
Wskazówka 1
Jeśli nie chcesz naczynać  2 papryk możesz zastąpić paprykę żółtą czerwoną. Wówczas zużyje 1/2 jej części.

Wskazówka 2
Pieprz cytrynowy możesz zastąpić pieprzem zwykłym lub ziołowym. 



Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polecam przed włożeniem tortellini do gotującej osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy lub oleju. Wówczas będziesz mieć pewność, że tortellini się nie sklei. Po wyciągnięciu z wody przełóż je na sitko aby dokładnie ją odsączyć. Papryki, ogórki gruntowe oraz pomidorki koktajlowe dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę pokrój w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Natomiast ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki a każdy z plasterków na pół. Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę. W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz cytrynowy. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Są to tortellini, papryka, pomidory, ogórki, kukurydza, mozarella, szynka oraz sos. Gotową sałatkę polecam przyozdobić świeżymi listkami bazylii. Wskazówka 1 Jeśli nie chcesz naczynac 2 papryk możesz zastąpić paprykę żółtą czerwoną. Wówczas zużyje 1/2 jej części. Wskazówka 2 Pieprz cytrynowy możesz zastąpić pieprzem zwykłym lub ziołowym. Tortellini z dowolnym nadzieniem 250g (paczka) 50g papryki czerwonej (1/4 sztuki) 50g papryki żółtej (1/4 sztuki) Ogórek gruntowy 200g (4 szt) 200g kukurydzy Pomidorki koktajlowe 100g 150g sera mozzarelli tartej 150g szynki konserwowej Czosnek 10g (2 zabki) 120g jogurtu greckiego 30g majonezu Łyżka soku z limonki Sól Pieprz cytrynowy 2 łyżki oliwy Dodatki: Bazylia Garnek Duża miska Mała miseczka Deska do krojenia Nóż
Tortellini z dowolnym nadzieniem 250g (paczka) 50g papryki czerwonej (1/4 sztuki) 50g papryki żółtej (1/4 sztuki) Ogórek gruntowy 200g (4 szt) 200g kukurydzy Pomidorki koktajlowe 100g 150g sera mozzarelli tartej 150g szynki konserwowej Czosnek 10g (2 zabki) 120g jogurtu greckiego 30g majonezu Łyżka soku z limonki Sól Pieprz cytrynowy 2 łyżki oliwy Dodatki: Bazylia