Sałatka z tortellini to przepis, który króluje na większości polskich stołów. Jest ona nieodłącznym towarzyszem wielu grillowań. Sałatka z tortellini z mojego przepisu wyróżnia się aromatycznym sosem czosnkowym idealnie scalającym ze sobą wszystkie składniki.
Krok 1 Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polecam przed włożeniem tortellini do gotującej osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy lub oleju. Wówczas będziesz mieć pewność, że tortellini się nie sklei. Po wyciągnięciu z wody przełóż je na sitko, aby dokładnie ją odsączyć.
Krok 2 Papryki, ogórki gruntowe oraz pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę pokrój w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Natomiast ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki a każdy z plasterków na pół. Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę.
Krok 3 W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz cytrynowy.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Są to tortellini, papryka, pomidory, ogórki, kukurydza, mozzarellą, szynka oraz sos. Gotową sałatkę polecam przyozdobić świeżymi listkami bazylii.
Wskazówka 1 Jeśli nie chcesz naczynać 2 papryk możesz zastąpić paprykę żółtą czerwoną. Wówczas zużyje 1/2 jej części.
Wskazówka 2
Pieprz cytrynowy możesz zastąpić pieprzem zwykłym lub ziołowym.
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polecam przed włożeniem tortellini do gotującej osolonej wody dodać 2 łyżki oliwy lub oleju. Wówczas będziesz mieć pewność, że tortellini się nie sklei. Po wyciągnięciu z wody przełóż je na sitko aby dokładnie ją odsączyć. Papryki, ogórki gruntowe oraz pomidorki koktajlowe dokładnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Paprykę pokrój w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Natomiast ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki a każdy z plasterków na pół. Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę. W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu wymieszaj jogurt grecki, majonez, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz cytrynowy.
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Są to tortellini, papryka, pomidory, ogórki, kukurydza, mozarella, szynka oraz sos.
Gotową sałatkę polecam przyozdobić świeżymi listkami bazylii.
Wskazówka 1
Jeśli nie chcesz naczynac 2 papryk możesz zastąpić paprykę żółtą czerwoną. Wówczas zużyje 1/2 jej części.
Wskazówka 2
Pieprz cytrynowy możesz zastąpić pieprzem zwykłym lub ziołowym.
Tortellini z dowolnym nadzieniem 250g (paczka)
50g papryki czerwonej (1/4 sztuki)
50g papryki żółtej (1/4 sztuki)
Ogórek gruntowy 200g (4 szt)
200g kukurydzy
Pomidorki koktajlowe 100g
150g sera mozzarelli tartej
150g szynki konserwowej
Czosnek 10g (2 zabki)
120g jogurtu greckiego
30g majonezu
Łyżka soku z limonki
Sól
Pieprz cytrynowy
2 łyżki oliwy
Dodatki:
Bazylia
Garnek
Duża miska
Mała miseczka
Deska do krojenia
Nóż