>

PT1M
PT6M
PT7M
Sos beszamelowy zdjęcie

Sos beszamelowy

Szybki przepis
Kalorie: 104 kcal w 100g


Przepis na wykonanie sosu beszamel jest bardzo prosty. Sos beszamelowy wykorzystywany w wielu daniach kuchni włoskiej i nie tylko. Jego aksamitność i delikatność urozmaici smak wielu dań.

Szczegóły


Ilość porcji: 6

Całkowity czas:7 minut

Przygotowanie składników: 1 minuta

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 50 g masła 
  • 40 g mąki 
  • 220 ml mleka 
  • 200 g śmietany 18% do zup i sosów 
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżki pieprzu 
  • 1/2 łyżki soli

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia 
  • Trzepaczka 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Sos beszamelowy - przepis:

Krok 1
Na patelni rozgrzej około 50 g masła. Gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką.

Krok 2
Gdy mąka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie, aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Sos gotuj około 6 minut.


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.08k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Na patelni rozgrzej około 50 g masła. Gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką. Gdy mąka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie, aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Sos gotuj około 6 minut. 50 g masła 40 g mąki 220 ml mleka 250 g śmietany 18% do zup i sosów 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki pieprzu 1/2 łyżki soli Patelnia Trzepaczka
50 g masła 40 g mąki 220 ml mleka 250 g śmietany 18% do zup i sosów 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki pieprzu 1/2 łyżki soli