Przepis na wykonanie sosu beszamel jest bardzo prosty. Sos beszamelowy wykorzystywany w wielu daniach kuchni włoskiej i nie tylko. Jego aksamitność i delikatność urozmaici smak wielu dań.
Krok 1 Na patelni rozgrzej około 50 g masła. Gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką. Krok 2 Gdy mąka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie, aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Sos gotuj około 6 minut.
Na patelni rozgrzej około 50 g masła. Gdy się roztopi, dodaj mąkę pszenną. Składniki mieszaj nieprzerwanie trzepaczką.
Gdy mąka stanie się lekko brązowa dodaj mleko oraz śmietanę. Wszytko mieszaj bardzo energicznie, aby pozbyć się grudek. W międzyczasie przypraw sos świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Sos gotuj około 6 minut.
50 g masła
40 g mąki
220 ml mleka
250 g śmietany 18% do zup i sosów
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki soli
Patelnia
Trzepaczka
50 g masła
40 g mąki
220 ml mleka
250 g śmietany 18% do zup i sosów
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki pieprzu
1/2 łyżki soli