Sos holenderski to przepyszny, kremowy i aromatyczny sos, którego wykorzystasz w wielu przepisach. Przyrządzenie go jest bardzo proste, a smak jest nieporównywalnie lepszy od gotowych sosów holenderskich.
Wskazówka: Przy wybieraniu miski i garnka zwróć uwagę aby miska, po włożeniu do garnku do połowy znajdowała się w garnku a pozostała jej cześć wystawała ponad garnek. Zwróć uwagę aby woda nie dotykała garnka ani mocno nie bulgotała, ponieważ zetnie żółtko.
Krok 1
W garnku zagotuj wodę tak aby zajęła niecałą połowę jego objętości. Żółtka jajka wbij do miski, natomiast białka nie będą Ci już potrzebne. Do żółtek dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. W międzyczasie na małym ogniu na patelni roztop masło. Pilnuj aby nie zrobiło się brązowe, jak tylko się roztopi wyłącz palnik i odczekaj 3 minuty. Nie przejmuj się białym nalotem powstającym na maśle, poniewaz podczas przelewania masła do miski osadzi się na rantach patelni.
Krok 2 Miskę wraz z składnikami włóż do garnka z lekko gotującą woda tak, aby para wodna ogrzewała miskę. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij żółtka z pozostałymi składnikami. Powinna powstać lekko zagęszczona puszysta masa. Do niej małymi porcjami wlewaj masło z patelni. Za każdym razem porządnie wymieszaj masę mikserem lub trzepaczka. Najlepiej podzielić dodawanie masła na 5 - 6 razy, wówczas będziesz mieć pewność, że sos Ci się nie zważy a jego konsystencja będzie idealnie kremowa. Gotowy sos jest sosem gęstym, najlepiej jeść go na świeżo od razu po zrobieniu. Smakuje idealnie z jajkiem w koszulce oraz gotowanymi szparagami.
Wskazówka: Przy wybieraniu miski i garnka zwróć uwagę aby miska, po włożeniu do garnku do połowy znajdowała się w garnku a pozostała jej cześć wystawała ponad garnek. Zwróć uwagę aby woda nie dotykała garnka ani mocno nie bulgotała, ponieważ zetnie żółtko.
W garnku zagotuj wodę tak aby zajęła niecałą połowę jego objętości. Żółtka jajka wbij do miski, natomiast białka nie będą Ci już potrzebne. Do żółtek dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. W międzyczasie na małym ogniu na patelni roztop masło. Pilnuj aby nie zrobiło się brązowe, jak tylko się roztopi wyłącz palnik i odczekaj 3 minuty. Nie przejmuj się białym nalotem powstającym na maśle, poniewaz podczas przelewania masła do miski osadzi się na rantach patelni.
Miskę wraz z składnikami włóż do garnka z lekko gotującą woda tak, aby para wodna ogrzewała miskę. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij żółtka z pozostałymi składnikami. Powinna powstać lekko zagęszczona puszysta masa. Do niej małymi porcjami wlewaj masło z patelni. Za każdym razem porządnie wymieszaj masę mikserem lub trzepaczka. Najlepiej podzielić dodawanie masła na 5 - 6 razy, wówczas będziesz mieć pewność, że sos Ci się nie zważy a jego konsystencja będzie idealnie kremowa. Gotowy sos jest sosem gęstym, najlepiej jeść go na świeżo od razu po zrobieniu. Smakuje idealnie z jajkiem w koszulce oraz gotowanymi szparagami.
2 jajka L
80 g masła
1 łyżka soku z limonki
1/5 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/4 łyżeczki soli
Mała patelnia
Trzepaczka / mikser ręczny
Szklana miska
Garnek
2 jajka L
80 g masła
1 łyżka soku z limonki
1/5 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/4 łyżeczki soli