>

PT1M
PT7M
PT8M
Sos holenderski zdjęcie

Sos holenderski

Kalorie: 560 kcal w 100g


Sos holenderski to przepyszny, kremowy i aromatyczny sos, którego wykorzystasz w wielu przepisach. Przyrządzenie go jest bardzo proste, a smak jest nieporównywalnie lepszy od gotowych sosów holenderskich.

Szczegóły


Ilość porcji: 1

Całkowity czas:8 minut

Przygotowanie składników: 1 minuta

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 jajka L
  • 80 g masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/5 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Mała patelnia
  • Trzepaczka / mikser ręczny
  • Szklana miska
  • Garnek

Ocena przepisu: 4.6 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Sos holenderski - przepis:

Wskazówka: Przy wybieraniu miski i garnka zwróć uwagę aby miska, po włożeniu do garnku do połowy znajdowała się w garnku a pozostała jej cześć wystawała ponad garnek. Zwróć uwagę aby woda nie dotykała garnka ani mocno nie bulgotała, ponieważ zetnie żółtko. 
Krok 1 
W garnku zagotuj wodę tak aby zajęła niecałą połowę jego objętości. Żółtka jajka wbij do miski, natomiast białka nie będą Ci już potrzebne. Do żółtek dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. W międzyczasie na małym ogniu na patelni roztop masło. Pilnuj aby nie zrobiło się brązowe, jak tylko się roztopi wyłącz palnik i odczekaj 3 minuty. Nie przejmuj się białym nalotem powstającym na maśle, poniewaz podczas przelewania masła do miski osadzi się na rantach patelni.

Krok 2
Miskę wraz z składnikami włóż do garnka z lekko gotującą woda tak, aby para wodna ogrzewała miskę. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij żółtka z pozostałymi składnikami. Powinna powstać lekko zagęszczona puszysta masa. Do niej małymi  porcjami wlewaj masło z patelni. Za każdym razem porządnie wymieszaj masę mikserem lub trzepaczka. Najlepiej podzielić dodawanie masła na 5 - 6 razy, wówczas będziesz mieć pewność, że sos Ci się nie zważy a jego konsystencja będzie idealnie kremowa.  Gotowy sos jest sosem gęstym, najlepiej jeść go na świeżo od razu po zrobieniu. Smakuje idealnie z jajkiem w koszulce oraz gotowanymi szparagami. 
 
 


Ocena przepisu: 4.6 / 5.0 (7 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi

Jajko


Zobacz inne pyszne przepisy

Wskazówka: Przy wybieraniu miski i garnka zwróć uwagę aby miska, po włożeniu do garnku do połowy znajdowała się w garnku a pozostała jej cześć wystawała ponad garnek. Zwróć uwagę aby woda nie dotykała garnka ani mocno nie bulgotała, ponieważ zetnie żółtko. W garnku zagotuj wodę tak aby zajęła niecałą połowę jego objętości. Żółtka jajka wbij do miski, natomiast białka nie będą Ci już potrzebne. Do żółtek dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. W międzyczasie na małym ogniu na patelni roztop masło. Pilnuj aby nie zrobiło się brązowe, jak tylko się roztopi wyłącz palnik i odczekaj 3 minuty. Nie przejmuj się białym nalotem powstającym na maśle, poniewaz podczas przelewania masła do miski osadzi się na rantach patelni. Miskę wraz z składnikami włóż do garnka z lekko gotującą woda tak, aby para wodna ogrzewała miskę. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubij żółtka z pozostałymi składnikami. Powinna powstać lekko zagęszczona puszysta masa. Do niej małymi porcjami wlewaj masło z patelni. Za każdym razem porządnie wymieszaj masę mikserem lub trzepaczka. Najlepiej podzielić dodawanie masła na 5 - 6 razy, wówczas będziesz mieć pewność, że sos Ci się nie zważy a jego konsystencja będzie idealnie kremowa. Gotowy sos jest sosem gęstym, najlepiej jeść go na świeżo od razu po zrobieniu. Smakuje idealnie z jajkiem w koszulce oraz gotowanymi szparagami.  2 jajka L 80 g masła 1 łyżka soku z limonki 1/5 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli Mała patelnia Trzepaczka / mikser ręczny Szklana miska Garnek
2 jajka L 80 g masła 1 łyżka soku z limonki 1/5 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli