Sos tatarski to przepis na klasyczny sos sporządzony na bazie majonezu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, smażonych serów i nie tylko. Sos tatarski składa się z prostych składników, które razem zapewniają niesamowite doznania smakowe.
Krok 1 Ogórki, pieczarki oraz kapary drobno posiekaj. Podobnie zrób z umytym i osuszonym szczypiorkiem oraz obrana cebulką. Krok 2 Do miski dodaj kolejno składniki tj: majonez, jogurt, musztarda, cebula, ogórki, pieczarki, kapary, sok z limonki, szczypior, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj. Sos najlepiej zjeść od razu po jego zrobieniu. W przeciwnym razie należy przechowywać go w lodówce pod przykryciem.
Ogórki, pieczarki oraz kapary drobno posiekaj. Podobnie zrób z umytym i osuszonym szczypiorkiem oraz obrana cebulką. Do miski dodaj kolejno składniki tj: majonez, jogurt, musztarda, cebula, ogórki, pieczarki, kapary, sok z limonki, szczypior, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj. Sos najlepiej zjeść od razu po jego zrobieniu. W przeciwnym razie należy przechowywać go w lodowce pod przykryciem.
100 g majonezu (3 łyżki)
30 g jogurtu naturalnego kremowego (1 łyżka)
15 g ulubionej musztardy (1 łyżeczka)
40 g cebuli żółtej
20 g ogórków korniszonów
25 g pieczarek z zalewy
15 g kaparów z zalewy
Łyżka soku z limonki
Łyżka szczypiorku
Sól
Pieprz
Średnia miska
Deska do krojenia
Nóż
100 g majonezu (3 łyżki)
30 g jogurtu naturalnego kremowego (1 łyżka)
15 g ulubionej musztardy (1 łyżeczka)
40 g cebuli żółtej
20 g ogórków korniszonów
25 g pieczarek z zalewy
15 g kaparów z zalewy
Łyżka soku z limonki
Łyżka szczypiorku
Sól
Pieprz