>

PT15M
PT1H30M
PT1H45M
Strogonow z wieprzowiny zdjęcie

Strogonow z wieprzowiny

Kalorie: 98 kcal w 100g


Strogonow to bardzo popularny przepis na przyrządzenie bardzo delikatnego kawałka mięsa jakim jest polędwica. Przepis ten jest wariacją popularnego Boeuf Stroganow, który tradycyjnie przyrządzany jest z polędwicy wołowej.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:1 godzina 45 minut

Przygotowanie składników: 15 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej (polędwicy wołowej, ligawy lub rostbef) 
  • 1 papryka czerwona (260 g) 
  • 5 średnich pieczarek (130 g) 
  • 1 pomidor  (340 g) 
  • 2 żółte cebule (140 g) 
  • 10 g czosnku (3 ząbki) 
  • 160 g ogórków kiszonych (3 średnie sztuki) 
  • 4 łyżki oleju 
  • 280 ml wina 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • Szczypta chili 
  • 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • Łyżka ulubionej musztardy 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • Sól 
  • Pieprz 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Praska 
  • Duży garnek 
  • Drewniana łyżka (do mieszania)

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.25k

Strogonow z wieprzowiny - przepis:

Krok 1
Obraną cebulę pokrój w piórka natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Umyte, oraz wysuszone pieczarki wraz z ogórkami pokrój w drobne kawałki. Natomiast paprykę umyj, wysusz  (np. za pomocą ręcznika papierowego), wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój małe kosteczki. 

Krok 2
Polędwice wieprzowa dokładnie umyj w zimnej wodzie, lekko osusz aby z niej nie kapało i potnij w 3-4 cm paseczki o grubości 1 cm. Przełóż do miski a następnie dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodka. Mięso  dokładnie nasmaruj przyparawami. Następnie obsyp je mąką, tak aby oblepiła z każdej strony kawałki mięsa.

Krok 3
W garnku rozgrzej olej. Podsmażaj mięso z każdej strony. Po 5 minutach dodaj wcześniej uszykowana cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, pomidora oraz paprykę. Zawartość garnka podsmażaj przed następne 5 minut mieszając co jakiś czas drewniana łyżka, tak aby zawartość garnka nie przywarła do jego dna. Po tym czasie zalej całość winem. Dodaj również ziela angielskie, liść laurowy, szczyptę papryczki chilli, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. 

Krok 4
Całość gotuj na wysokim ogniu przez około 20 minut, tak aby alkohol oraz większa cześć wody odparowała. Pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać zawartość garnka. Po tym czasie wlej do garnka 100 ml śmietany 30%, całość jeszcze raz zamieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Strogonow najlepiej smakuje z kopytkami bądź świeżym pieczywem.

Uwaga!
Jeśli zamiast polędwicy wieprzowej masz polędwice wołową, ligawę bądź rostbef postępuj zgodnie z powyższym przepisem. Jedyny wyjątek zrób podczas dodawania wina. Mianowicie wraz z 180 ml wina dodaj również 140 ml wody. Zawartość garnka przykryj pokrywką i gotuj około 60 minut, po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj bez niej około 15 minut do odparowania wody. W przypadku polędwicy wieprzowej czas gotowania  pod przykryciem  można skrócić do 35  minut a kolejne 15 minut bez przykrycia. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.25k

Tagi

Wieprzowina
Papryka


Zobacz inne pyszne przepisy

Jeśli zamiast polędwicy wieprzowej masz polędwice wołowa, ligawę bądź rostbef postępuj zgodnie z poniższym przepisem. Jedyny wyjątek zrób podczas dodawania wina. Mianowicie wraz z 180 ml wina dodaj również 140 ml wody. Zawartość garnka przykryj pokrywka i gotuj około 60 minut, po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj bez niej około 15 minut do odparowania wody. W przypadku polędwicy wieprzowej czas gotowania pod przykryciem można skrócić do 35 minut a kolejne 15 minut bez przykrycia. Obraną cebulę pokrój w piórka natomiast czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Umyte, oraz wysuszone pieczarki wraz z ogórkami pokrój w drobne kawałki. Natomiast paprykę umyj, wysusz (np. za pomocą ręcznika papierowego), wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój małe kosteczki. Polędwice wieprzowa dokładnie umyj w zimnej wodzie, lekko osusz aby z niej nie kapało i potnij w 3-4 cm paseczki o grubości 1 cm. Przełóż do miski a następnie dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodka. Mięso dokładnie nasmaruj przyparawami. Następnie obsyp je mąką, tak aby oblepiła z każdej strony kawałki mięsa. W garnku rozgrzej olej. Podsmażaj mięso z każdej strony. Po 5 minutach dodaj wcześniej uszykowana cebulkę wraz z czosnkiem. Całość podsmażaj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki, pomidora oraz paprykę. Zawartość garnka podsmażaj przed następne 5 minut mieszając co jakiś czas drewniana łyżka, tak aby zawartość garnka nie przywarła do jego dna. Po tym czasie zalej całość winem. Dodaj również ziela angielskie, liść laurowy, szczyptę papryczki chilli, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Całość gotuj na wysokim ogniu przez około 20 minut, tak aby alkohol oraz większa cześć wody odparowała. Pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać zawartość garnka. Po tym czasie wlej do garnka 100 ml śmietany 30%, całość jeszcze raz zamieszaj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Stragonow najlepiej smakuje z kopytkami bądź świeżym pieczywem. 500 g polędwicy wieprzowej (polędwicy wołowej, ligawy lub rostbef) 1 papryka czerwona (260 g) 5 średnich pieczarek (130 g) 1 pomidor (340 g) 2 żółte cebule (140 g) 10 g czosnku (3 ząbki) 160 g ogórków kiszonych (3 średnie sztuki) 4 łyżki oleju 280 ml wina 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Szczypta chili 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżka mąki Łyżka ulubionej musztardy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% Sól Pieprz Praska Duży garnek Drewniana łyżka (do mieszania)
500 g polędwicy wieprzowej (polędwicy wołowej, ligawy lub rostbef) 1 papryka czerwona (260 g) 5 średnich pieczarek (130 g) 1 pomidor (340 g) 2 żółte cebule (140 g) 10 g czosnku (3 ząbki) 160 g ogórków kiszonych (3 średnie sztuki) 4 łyżki oleju 280 ml wina 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Szczypta chili 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżka mąki Łyżka ulubionej musztardy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% Sól Pieprz