Szakszuka to danie wywodzące się z afryki północnej. Składa się z jajek, pomidora, papryki, kiełbasy, orzechów i przypraw. Szakszuka będzie idealną odmianą dla osób, które są znudzone poranną jajecznicą jednak nie mogą rozstać się z jajkami!
Krok 1 Pomidora sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Wytnij też z niego niejadalne zielone części, a następnie pokrój w kostkę. Cebule dokładnie obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, a następnie każdy plasterek przetnij jeszcze raz na pół. Orzechy rozduś na mniejsze kawałeczki. Krok 2 Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na nim cebulkę z chorizo i papryka przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj kawałki pomidora. Całość mieszaj silikonowa łopatka, aby warzywa nie przywarły do patelni. Zawartość patelni przypraw składka papryka, granulowany czosnkiem oraz suszona bazylia. Całość podsmażaj jeszcze 2 minuty tak, aby nadmiar wody z pomidora odparował. Na patelni zrób 3 zagłębienia. W każde wbij jajko.
Krok 3 Całości już nie mieszaj, dopraw tylko solą oraz pieprzem cytrynowym. Po bokach jajek włóż orzechy. Całość posyp świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotowa szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Wskazówka: Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, możesz zastąpić go pieprzem.
Pomidora sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Wytnij też z niego niejadalne zielone części, a następnie pokrój w kostkę. Cebule dokładnie obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, a następnie każdy plasterek przetnij jeszcze raz na pół. Orzechy rozduś na mniejsze kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na nim cebulkę z chorizo i papryka przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj kawałki pomidora. Całość mieszaj silikonowa łopatka, aby warzywa nie przywarły do patelni. Zawartość patelni przypraw składka papryka, granulowany czosnkiem oraz suszona bazylia. Całość podsmażaj jeszcze 2 minuty tak, aby nadmiar wody z pomidora odparował. Na patelni zrób 3 zagłębienia. W każde wbij jajko. Całości już nie mieszaj, aczkolwiek dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Po bokach jajek włóż orzechy. Całość posyp świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotowa szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Wskazówka: Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, możesz zastąpić go pieprzem.
3 jajka
200 g pomidora
80g cebuli
Garść szczypiorku
30 g papryki czerwonej
25 g kiełbasy chorizo
20 g orzechów włoskich
Czosnek granulowany
Papryka słodka
Suszona bazylia
Sól
Pieprz cytrynowy lub zwykły
4 łyżki oleju
Duża patelnia
Silikonowa łopatka
3 jajka
200 g pomidora
80g cebuli
Garść szczypiorku
30 g papryki czerwonej
25 g kiełbasy chorizo
20 g orzechów włoskich
Czosnek granulowany
Papryka słodka
Suszona bazylia
Sól
Pieprz cytrynowy lub zwykły
4 łyżki oleju