>

PT6M
PT6M
PT12M
Szakszuka zdjęcie

Szakszuka

Keto
Szybki przepis
Kalorie: 110 kcal w 100g


Szakszuka to danie wywodzące się z afryki północnej. Składa się z jajek, pomidora, papryki, kiełbasy, orzechów i przypraw. Szakszuka będzie idealną odmianą dla osób, które są znudzone poranną jajecznicą jednak nie mogą rozstać się z jajkami!

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:12 minut

Przygotowanie składników: 6 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 3 jajka 
  • 200 g pomidora
  • 80g cebuli
  • Garść szczypiorku
  • 30 g papryki czerwonej 
  • 25 g kiełbasy chorizo
  • 20 g orzechów włoskich
  • Czosnek granulowany 
  • Papryka słodka 
  • Suszona bazylia 
  • Sól 
  • Pieprz cytrynowy lub zwykły 
  • 4 łyżki oleju

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Duża patelnia 
  • Silikonowa łopatka 

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.07k

Szakszuka - przepis:

Krok 1
Pomidora sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Wytnij też z niego niejadalne zielone części, a następnie pokrój w kostkę. Cebule dokładnie obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, a następnie każdy plasterek przetnij jeszcze raz na pół. Orzechy rozduś na mniejsze kawałeczki. 

Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na nim cebulkę z chorizo i papryka przez 3 minuty.  Po tym czasie dodaj kawałki pomidora.  Całość mieszaj silikonowa łopatka, aby warzywa nie przywarły do patelni. Zawartość patelni przypraw składka papryka,  granulowany czosnkiem oraz suszona bazylia. Całość podsmażaj jeszcze 2 minuty tak, aby nadmiar wody z pomidora odparował. Na patelni zrób 3 zagłębienia. W każde wbij jajko.  
Krok 3
Całości już nie mieszaj, dopraw tylko solą oraz pieprzem cytrynowym. Po bokach jajek włóż orzechy. Całość posyp świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gotowa szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 

Wskazówka: Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, możesz zastąpić go pieprzem.




Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (1 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.07k

Tagi

Jajko
Kiełbasa


Zobacz inne pyszne przepisy

Pomidora sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Wytnij też z niego niejadalne zielone części, a następnie pokrój w kostkę. Cebule dokładnie obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, a następnie każdy plasterek przetnij jeszcze raz na pół. Orzechy rozduś na mniejsze kawałeczki.  Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na nim cebulkę z chorizo i papryka przez 3 minuty.  Po tym czasie dodaj kawałki pomidora.  Całość mieszaj silikonowa łopatka, aby warzywa nie przywarły do patelni. Zawartość patelni przypraw składka papryka,  granulowany czosnkiem oraz suszona bazylia. Całość podsmażaj jeszcze 2 minuty tak, aby nadmiar wody z pomidora odparował. Na patelni zrób 3 zagłębienia. W każde wbij jajko.  Całości już nie mieszaj, aczkolwiek dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym. Po bokach jajek włóż orzechy. Całość posyp świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem.  Gotowa szakszuka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.  Wskazówka: Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, możesz zastąpić go pieprzem. 3 jajka 200 g pomidora 80g cebuli Garść szczypiorku 30 g papryki czerwonej 25 g kiełbasy chorizo 20 g orzechów włoskich Czosnek granulowany Papryka słodka Suszona bazylia Sól Pieprz cytrynowy lub zwykły 4 łyżki oleju Duża patelnia Silikonowa łopatka
3 jajka 200 g pomidora 80g cebuli Garść szczypiorku 30 g papryki czerwonej 25 g kiełbasy chorizo 20 g orzechów włoskich Czosnek granulowany Papryka słodka Suszona bazylia Sól Pieprz cytrynowy lub zwykły 4 łyżki oleju