>

PT10M
PT25M
PT35M
Szaszłyki zdjęcie

Szaszłyki

Szybki przepis
Kalorie: 190 kcal w 100g


Szaszłyki to przysmak bez którego nie obejdzie się żaden grill. Co jednak zrobić gdy mamy ochotę na ten przepis a za pogoda za oknem nas nie rozpieszcza? Odpowiedzią są szaszłyki z piekarnika, które możesz przygotować o każdej porze roku.

Szczegóły


Ilość porcji: 12

Całkowity czas:35 minut

Przygotowanie składników: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 250 g mięsa piersi z kurczaka 
  • Papryka czerwona (3/4 szt) 
  • 1/2 średniej cukinii 
  • 4 średnie cebulki czerwone lub żółte 
  • 1 opakowanie sera halloumi (225g) 
  • 6 małych pieczarek 
  • 12 pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżka przyprawy kebab 
  • 4 łyżki oliwy 
  • Czosnek granulowany 
  • Tymianek 
  • Bazylia 
  • Oregano 
  • Sól 
  • Pieprz 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • 12 patyczków do szaszłyków 
  • Średnia miska 
  • Mała miseczka 
  • Ręcznik papierowy 
  • Deska do krojenia 
  • Nóż 
  • Papier do pieczenia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Szaszłyki - przepis:

Krok 1
Mięso dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 12 równej wielkości kostek. Przełóż do czystej miseczki, dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj tak, aby przyprawa odkleiła z każdej strony mięso.

Krok 2
Pomidory, pieczarki, paprykę oraz cukinie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem. Pieczarki przekrój na pół. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój na 12 równych kawałków. Cukinię najlepiej pociąć na 3 prążki o grubości 4 cm, następnie każdy z tych prążków pokrój w ćwiartki. Metoda ta sprawdzi się przy grubych cukiniach, jeśli masz chudszą, każdy prążek wystarczy przeciąć na 2 połówki. Pamiętaj, że wówczas potrzebujesz 6 prążków. Cebule obierz i potnij w ćwiartki.

Krok 3
Ser halloumi potnij wzdłuż na 3 paski, a następnie wszerz na 4 paski tak, aby łącznie powstało Ci łącznie 12 kostek. W małej miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem granulowanym, tymiankiem, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.

Krok 4
Patyczek zacznij nadziewać od pomidorków koktajlowych. Następnie na patyczek nabij kolejno cukinię, cebule, kurczaka, paprykę, ser halloumi oraz pieczarkę. Ważne jest aby cukinię, cebulę, paprykę oraz pieczarkę zacząć nabijać od strony wewnętrznej, kończąc na zewnętrznej. Tak jak zostało to pokazane za zdjęciach. Gotowe saszłyki wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdego szaszłyka za pomocą łyżeczki polej z góry wcześniej przygotowanymi przyprawami z oliwą.

Krok 5
Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, tzatziki lub tatarskim


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (2 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.05k

Tagi

Ser
Papryka
Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Mięso dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokroj tak aby otrzymać 12 równej wielkości kostek. Przełóż do czystej miseczki, dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj tak aby przyprawa odkleiła z każdej strony mięso. Pomidory, pieczarki, paprykę oraz cukinie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem. Pieczarki przekrój na pół. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój na 12 równych kawałków. Cukinię najlepiej pociąć na 3 prążki o grubości 4 cm, następnie każdy z tych prążków pokrój w ćwiartki. Metoda ta sprawdzi się przy grubych cukiniach, jeśli masz chudszą każdy prążek wystarczy przeciąć na 2 połówki. Pamiętaj, że wówczas potrzebujesz 6 prążków. Cebule obierz i potnij w ćwiartki. Ser hallumi potnij wzdloz na 3 paski a następnie wszerz na 4 paski tak aby łącznie powstało Ci łącznie 12 kostek. W małej miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem granulowanym, tymiankiem, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Patyczek zacznij nadziewać od pomidorków koktajlowych. Następnie na patyczek nabij cukinię oraz cebule. Ważne jest to aby zacząć nabijać zarówno cukinie jak i cebulkę od strony skórki, tak aby miąższ od strony wewnętrznej dotykał kolejny element saszłyka. Potem nadziewaj kolejno kurczaka, paprykę, serek hallumi oraz pieczarkę. Paprykę oraz pieczarkę zacznij nabijać od strony wewnętrznej kończąc na zewnętrznej. Zupełnie na odwrót niż jak było to w przypadku cukinii i papryki. Gotowe szaszłyki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego szaszłyka za pomocą łyżeczki polej z góry wcześniej przygotowanymi przyprawami z oliwa. Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcja termoobiegu przez 25 minut. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, tzatziki lub tarskim. 250 g mięsa piersi z kurczaka Papryka czerwona (3/4 szt) 1/2 średniej cukinii 4 średnie cebulki czerwone lub żółte 1 opakowanie sera halloumi (225g) 6 małych pieczarek 12 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przyprawy kebab 5 łyżek oliwy Czosnek granulowany Tymianek Bazylia Oregano Sól Pieprz 12 patyczków do szaszłyków Średnia miska Mała miseczka Ręcznik papierowy Deska do krojenia Nóż Papier do pieczenia
250 g mięsa piersi z kurczaka Papryka czerwona (3/4 szt) 1/2 średniej cukinii 4 średnie cebulki czerwone lub żółte 1 opakowanie sera halloumi (225g) 6 małych pieczarek 12 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przyprawy kebab 5 łyżek oliwy Czosnek granulowany Tymianek Bazylia Oregano Sól Pieprz