Szaszłyki to przysmak bez którego nie obejdzie się żaden grill. Co jednak zrobić gdy mamy ochotę na ten przepis a za pogoda za oknem nas nie rozpieszcza? Odpowiedzią są szaszłyki z piekarnika, które możesz przygotować o każdej porze roku.
Krok 1 Mięso dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 12 równej wielkości kostek. Przełóż do czystej miseczki, dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj tak, aby przyprawa odkleiła z każdej strony mięso.
Krok 2 Pomidory, pieczarki, paprykę oraz cukinie wypłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem. Pieczarki przekrój na pół. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój na 12 równych kawałków. Cukinię najlepiej pociąć na 3 prążki o grubości 4 cm, następnie każdy z tych prążków pokrój w ćwiartki. Metoda ta sprawdzi się przy grubych cukiniach, jeśli masz chudszą, każdy prążek wystarczy przeciąć na 2 połówki. Pamiętaj, że wówczas potrzebujesz 6 prążków. Cebule obierz i potnij w ćwiartki. Krok 3 Ser halloumi potnij wzdłuż na 3 paski, a następnie wszerz na 4 paski tak, aby łącznie powstało Ci łącznie 12 kostek. W małej miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem granulowanym, tymiankiem, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
Krok 4 Patyczek zacznij nadziewać od pomidorków koktajlowych. Następnie na patyczek nabij kolejno cukinię, cebule, kurczaka, paprykę, ser halloumi oraz pieczarkę. Ważne jest aby cukinię, cebulę, paprykę oraz pieczarkę zacząć nabijać od strony wewnętrznej, kończąc na zewnętrznej. Tak jak zostało to pokazane za zdjęciach. Gotowe saszłyki wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego szaszłyka za pomocą łyżeczki polej z góry wcześniej przygotowanymi przyprawami z oliwą. Krok 5 Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, tzatziki lub tatarskim.
Mięso dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokroj tak aby otrzymać 12 równej wielkości kostek. Przełóż do czystej miseczki, dodaj przyprawę gyros. Całość wymieszaj tak aby przyprawa odkleiła z każdej strony mięso. Pomidory, pieczarki, paprykę oraz cukinie wypłucz w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem. Pieczarki przekrój na pół. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój na 12 równych kawałków. Cukinię najlepiej pociąć na 3 prążki o grubości 4 cm, następnie każdy z tych prążków pokrój w ćwiartki. Metoda ta sprawdzi się przy grubych cukiniach, jeśli masz chudszą każdy prążek wystarczy przeciąć na 2 połówki.
Pamiętaj, że wówczas potrzebujesz 6 prążków.
Cebule obierz i potnij w ćwiartki.
Ser hallumi potnij wzdloz na 3 paski a następnie wszerz na 4 paski tak aby łącznie powstało Ci łącznie 12 kostek. W małej miseczce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z czosnkiem granulowanym, tymiankiem, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.
Patyczek zacznij nadziewać od pomidorków koktajlowych.
Następnie na patyczek nabij cukinię oraz cebule. Ważne jest to aby zacząć nabijać zarówno cukinie jak i cebulkę od strony skórki, tak aby miąższ od strony wewnętrznej dotykał kolejny element saszłyka. Potem nadziewaj kolejno kurczaka, paprykę, serek hallumi oraz pieczarkę. Paprykę oraz pieczarkę zacznij nabijać od strony wewnętrznej kończąc na zewnętrznej. Zupełnie na odwrót niż jak było to w przypadku cukinii i papryki. Gotowe szaszłyki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego szaszłyka za pomocą łyżeczki polej z góry wcześniej przygotowanymi przyprawami z oliwa.
Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcja termoobiegu przez 25 minut.
Gotowe szaszłyki najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym, tzatziki lub tarskim.
250 g mięsa piersi z kurczaka
Papryka czerwona (3/4 szt)
1/2 średniej cukinii
4 średnie cebulki czerwone lub żółte
1 opakowanie sera halloumi (225g)
6 małych pieczarek
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżka przyprawy kebab
5 łyżek oliwy
Czosnek granulowany
Tymianek
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
12 patyczków do szaszłyków
Średnia miska
Mała miseczka
Ręcznik papierowy
Deska do krojenia
Nóż
Papier do pieczenia
250 g mięsa piersi z kurczaka
Papryka czerwona (3/4 szt)
1/2 średniej cukinii
4 średnie cebulki czerwone lub żółte
1 opakowanie sera halloumi (225g)
6 małych pieczarek
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżka przyprawy kebab
5 łyżek oliwy
Czosnek granulowany
Tymianek
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz