Krok 1
Jeżeli szparagi zielone są młode i chude nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko dobrze je umyć i osuszyć. Jeżeli natomiast Twoje szparagi są stare i grube to polecam obrać je z zewnętrznej warstwy łyka. Główkę pozostaw nienaruszona. W obu przypadkach, od szparag odetnij twarde, niejadalne końce. (około 3-4 cm). Jeśli szparagi nie mieszczą Ci się w całości na patelni możesz przeciąć je na pół.
Krok 2
Na patelni roztop około 50g masła. Włóż szparagi na rozgrzane masło (uważaj żeby nie zrobiło Ci się brązowe). Podsmażaj je na wolnym ogniu około 12 minut. W tym czasie posól je i popieprz. Podczas smażenia staraj się obracać je, tak aby ładnie zarumieniły się z każdej strony. Najszybciej miękkie i gotowe do spożycia staną się główki, trochę dłużej zajmie to im końcom.
Pamiętaj aby przed ich zdjęciem z patelni ocenić miękkość końców a nie tylko główek.
Krok 3
Zdjęte z patelni szparagi posyp ulubionym tartym serem. Idealnie sprawdzi się mozarella bądź parmezan. Pod wpływem temperatury świeżo zdjętych z patelni szparag, ser idealnie się na nich roztopi.