>

PT3M
PT12M
PT15M
Szparagi zielone zdjęcie

Szparagi zielone

Szybki przepis
Kalorie: 35 kcal w 100g


Na naszym blogu znajdziesz przepis jak przygotować zielone szparagi z patelni. Szparagi z naszego przepisu wychodzą pyszne, miękkie z delikatnie chrupiącymi główkami.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:15 minut

Przygotowanie składników: 3 minuty

Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych - 500g (360g po odcięciu końców) 
  • 50 g masła 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Parmezan lub inny tarty ser do posypania 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

  • Patelnia

Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.59k

Szparagi zielone - przepis:

 Krok 1 
Jeżeli szparagi zielone są młode i chude nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko dobrze je umyć i osuszyć. Jeżeli natomiast Twoje szparagi są stare i grube to polecam obrać je z zewnętrznej warstwy łyka. Główkę pozostaw nienaruszona. W obu przypadkach, od szparag odetnij twarde, niejadalne końce. (około 3-4 cm). Jeśli szparagi nie mieszczą Ci się w całości na patelni możesz przeciąć je na pół. 
 
Krok 2 
Na patelni roztop około 50g masła. Włóż szparagi na rozgrzane masło (uważaj żeby nie zrobiło Ci się brązowe). Podsmażaj je na wolnym ogniu około 12 minut. W tym czasie posól je i popieprz. Podczas smażenia staraj się obracać je, tak aby ładnie zarumieniły się z każdej strony. Najszybciej miękkie i gotowe do spożycia staną się główki, trochę dłużej zajmie to im końcom. 
Pamiętaj aby przed ich zdjęciem z patelni ocenić miękkość końców a nie tylko główek. 
 
Krok 3 
Zdjęte z patelni szparagi posyp ulubionym tartym serem. Idealnie sprawdzi się mozarella bądź parmezan. Pod wpływem temperatury świeżo zdjętych z patelni szparag, ser idealnie się na nich roztopi. 


Ocena przepisu: 5.0 / 5.0 (4 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.59k

Tagi



Zobacz inne pyszne przepisy

Jeżeli szparagi zielone są młode i chude nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko dobrze je umyć i osuszyć. Jeżeli natomiast Twoje szparagi są stare i grube to polecam obrać je z zewnętrznej warstwy łyka. Główkę pozostaw nienaruszona. W obu przypadkach, od szparag odetnij twarde, niejadalne końce. (około 3-4 cm). Jeśli szparagi nie mieszczą Ci się w całości na patelni możesz przeciąć je na pół. Na patelni roztop około 50g masła. Włóż szparagi na rozgrzane masło (uważaj żeby nie zrobiło Ci się brązowe). Podsmażaj je na wolnym ogniu około 12 minut. W tym czasie posól je i popieprz. Podczas smażenia staraj się obracać je, tak aby ładnie zarumieniły się z każdej strony. Najszybciej miękkie i gotowe do spożycia staną się główki, trochę dłużej zajmie to im końcom. Pamiętaj aby przed ich zdjęciem z patelni ocenić miękkość końców a nie tylko główek. Zdjęte z patelni szparagi posyp ulubionym tartym serem. Idealnie sprawdzi się mozarella bądź parmezan. Pod wpływem temperatury świeżo zdjętych z patelni szparag, ser idealnie się na nich roztopi. 1 pęczek szparagów zielonych - 500g (360g po odcięciu końców) 50 g masła Sól Pieprz Parmezan lub inny tarty ser do posypania Patelnia
1 pęczek szparagów zielonych - 500g (360g po odcięciu końców) 50 g masła Sól Pieprz Parmezan lub inny tarty ser do posypania