>

PT20M
PT12M
PT32M
Wrap z kurczakiem zdjęcie

Wrap z kurczakiem

Bez piekarnika
Kalorie: 95 kcal w 100g


Wrap z kurczakiem to doskonały pomysł na ciepła posiłek. Robi się go bardzo szybko i zawiera proste składniki, zdrowe składniki, które możecie modyfikować w zależności od tego co zostało Wam akurat w lodówce. Idealnie się tez sprawdzi jako szybka przekąska na imprezę rodzinną lub domówkę.

Szczegóły


Ilość porcji: 2

Całkowity czas:32 minuty

Przygotowanie składników: 20 minut

Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 420 g piersi z kurczaka 
  • 120 g czerwonej cebuli
  • 90 małej papryki  (połowa)
  • Czubata łyżeczka papryki słodkiej 
  • Pół łyżeczki pieprzu 
  • Płaska łyżeczka soli 
  • Kmin rzymski pół łyżeczki 
  • 4 łyżki oliwy 
 
Dodatki: 
  • Sos amerykański 
  • Sos czosnkowy 
  • Mały pomidor (1szt) 
  • 1/2 ogórka długiego 
  • Liście sałaty (4 duże lub 6-8 mniejszych) 

Kopiuj listę składników

Przyda ci się również:

Deska do krojenia 
Patelnia 
Duża miska 
Folia aluminiowa

Ocena przepisu: 4.7 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:



Wyświetlenia przepisu: 1.47k

Wrap z kurczakiem - przepis:

Krok 1
Pierś z kurczaka wypłucz dokładnie w zimnej wodzie, następnie zalej ją zimna wodą. Odstaw w bezpieczne miejsce na około 30 min aby się wymęczyła. Następnie ponowię wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jesli Twoje mięso zawiera włókna bądź kości odetnij je. Gotowa pierś potnij w kosteczkę na desce do krojenia. Gotowe kosteczki przełóż do miski. Przypraw je papryką słodka, kminem rzymskim, pieprzem oraz solą. Przyprawy wmasuj w mięso, przykryj je folia aluminiowa i odstaw na około 30 min do lodówki.

Krok 2
Cebulkę obierz ze skórki i potnij w piórka. Po tym czasie rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Podsmażaj przez 1 minutę cebulkę i dodaj do niej zamarynowane mięso. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 min. Co jakiś czas mieszaj mięsko aby się nie przypaliło. Paprykę porządnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij z niej gniazdo nasienne. Pokrój ja wzdłuż na długie paski. Następnie każdy paseczek przekrój na pół.

Krok 3
Gdy już pierś z kurczaka będzie się smażyć 10 min dodaj paprykę. Calosc smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Sałatę, pomidora i ogóra umyj w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora oraz ogórka pokrój w plasterki.
Krok 4
Na tortilli połóż 1 duży liść sałaty bądź kilka mniejszych. Polej je sosem amerykańskim. Na sos ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka z papryka.


Krok 5
Kładź je na środku tortilli w kierunku jednego boku (jak to zostało pokaże na zdjęciu). Następnie połóż po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Całość polej sosem czosnkowym.


Krok 6
Tortillę zacznij składać od dołu. Spod zawiń do środka a dopiero później boki. Jak zostało to pokazane na zdjęciach. Aby się lepiej trzymała możesz owinąć tortillę od spodu folia aluminiowa.



Ocena przepisu: 4.7 / 5.0 (3 głosów)

Przepis Ci się spodobał?

Zostaw swoją ocenę:






Wyświetlenia przepisu: 1.47k

Tagi

Kurczak


Zobacz inne pyszne przepisy

Pierś z kurczaka wypłucz dokładnie w zimnej wodzie, następnie zalej ją zimna wodą. Odstaw w bezpieczne miejsce na około 30 min aby się wymęczyła. Następnie ponowię wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jesli Twoje mięso zawiera włókna bądź kości odetnij je. Gotowa pierś potnij w kosteczkę na desce do krojenia. Gotowe kosteczki przełóż do miski. Przypraw je papryką słodka, kminem rzymskim, pieprzem oraz solą. Przyprawy wmasuj w mięso, przykryj je folia aluminiowa i odstaw na około 30 min do lodówki. Cebulkę obierz ze skórki i potnij w piórka. Po tym czasie rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Podsmażaj przez 1 minutę cebulkę i dodaj do niej zamarynowane mięso. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 min. Co jakiś czas mieszaj mięsko aby się nie przypaliło. Paprykę porządnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij z niej gniazdo nasienne. Pokrój ja wzdłuż na długie paski. Następnie każdy paseczek przekrój na pół. Gdy już pierś z kurczaka będzie się smażyć 10 min dodaj paprykę. Calosc smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Sałatę, pomidora i ogóra umyj w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora oraz ogórka pokrój w plasterki. Na tortilli połóż 1 duży liść sałaty bądź kilka mniejszych. Polej je sosem amerykańskim. Na sos ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka z papryka. Kładź je na środku tortilli w kierunku jednego boku (jak to zostało pokaże na zdjęciu). Następnie połóż po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Całość polej sosem czosnkowym. Tortillę zacznij składać od dołu. Spod zawiń do środka a dopiero później boki. Jak zostało to pokazane na zdjęciach. Aby się lepiej trzymała możesz owinąć tortillę od spodu folia aluminiowa. 420 g piersi z kurczaka 120 g czerwonej cebuli 90 małej papryki (połowa) Czubata łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki pieprzu Płaska łyżeczka soli Kmin rzymski pół łyżeczki 4 łyżki oliwy Sos amerykański Sos czosnkowy Mały pomidor (1szt) 1/2 ogórka długiego Liście sałaty (4 duże lub 6-8 mniejszych) Deska do krojenia Patelnia Duża miska Folia aluminiowa
420 g piersi z kurczaka 120 g czerwonej cebuli 90 małej papryki (połowa) Czubata łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki pieprzu Płaska łyżeczka soli Kmin rzymski pół łyżeczki 4 łyżki oliwy Sos amerykański Sos czosnkowy Mały pomidor (1szt) 1/2 ogórka długiego Liście sałaty (4 duże lub 6-8 mniejszych)