Wrap z kurczakiem to doskonały pomysł na ciepła posiłek. Robi się go bardzo szybko i zawiera proste składniki, zdrowe składniki, które możecie modyfikować w zależności od tego co zostało Wam akurat w lodówce. Idealnie się tez sprawdzi jako szybka przekąska na imprezę rodzinną lub domówkę.
Krok 1 Pierś z kurczaka wypłucz dokładnie w zimnej wodzie, następnie zalej ją zimna wodą. Odstaw w bezpieczne miejsce na około 30 min aby się wymęczyła. Następnie ponowię wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jesli Twoje mięso zawiera włókna bądź kości odetnij je. Gotowa pierś potnij w kosteczkę na desce do krojenia. Gotowe kosteczki przełóż do miski. Przypraw je papryką słodka, kminem rzymskim, pieprzem oraz solą. Przyprawy wmasuj w mięso, przykryj je folia aluminiowa i odstaw na około 30 min do lodówki. Krok 2 Cebulkę obierz ze skórki i potnij w piórka. Po tym czasie rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Podsmażaj przez 1 minutę cebulkę i dodaj do niej zamarynowane mięso. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 min. Co jakiś czas mieszaj mięsko aby się nie przypaliło. Paprykę porządnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij z niej gniazdo nasienne. Pokrój ja wzdłuż na długie paski. Następnie każdy paseczek przekrój na pół. Krok 3 Gdy już pierś z kurczaka będzie się smażyć 10 min dodaj paprykę. Calosc smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Sałatę, pomidora i ogóra umyj w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora oraz ogórka pokrój w plasterki.
Krok 4
Na tortilli połóż 1 duży liść sałaty bądź kilka mniejszych. Polej je sosem amerykańskim. Na sos ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka z papryka.
Krok 5 Kładź je na środku tortilli w kierunku jednego boku (jak to zostało pokaże na zdjęciu). Następnie połóż po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Całość polej sosem czosnkowym.
Krok 6 Tortillę zacznij składać od dołu. Spod zawiń do środka a dopiero później boki. Jak zostało to pokazane na zdjęciach. Aby się lepiej trzymała możesz owinąć tortillę od spodu folia aluminiowa.
Pierś z kurczaka wypłucz dokładnie w zimnej wodzie, następnie zalej ją zimna wodą. Odstaw w bezpieczne miejsce na około 30 min aby się wymęczyła. Następnie ponowię wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jesli Twoje mięso zawiera włókna bądź kości odetnij je. Gotowa pierś potnij w kosteczkę na desce do krojenia. Gotowe kosteczki przełóż do miski. Przypraw je papryką słodka, kminem rzymskim, pieprzem oraz solą. Przyprawy wmasuj w mięso, przykryj je folia aluminiowa i odstaw na około 30 min do lodówki. Cebulkę obierz ze skórki i potnij w piórka. Po tym czasie rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni. Podsmażaj przez 1 minutę cebulkę i dodaj do niej zamarynowane mięso. Całość smaż na średnim ogniu przez 10 min. Co jakiś czas mieszaj mięsko aby się nie przypaliło. Paprykę porządnie umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij z niej gniazdo nasienne. Pokrój ja wzdłuż na długie paski. Następnie każdy paseczek przekrój na pół. Gdy już pierś z kurczaka będzie się smażyć 10 min dodaj paprykę. Calosc smaż jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Sałatę, pomidora i ogóra umyj w zimnej wodzie a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidora oraz ogórka pokrój w plasterki.
Na tortilli połóż 1 duży liść sałaty bądź kilka mniejszych. Polej je sosem amerykańskim. Na sos ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka z papryka. Kładź je na środku tortilli w kierunku jednego boku (jak to zostało pokaże na zdjęciu). Następnie połóż po 2-3 plasterki pomidora i ogórka. Całość polej sosem czosnkowym. Tortillę zacznij składać od dołu. Spod zawiń do środka a dopiero później boki. Jak zostało to pokazane na zdjęciach. Aby się lepiej trzymała możesz owinąć tortillę od spodu folia aluminiowa.
420 g piersi z kurczaka
120 g czerwonej cebuli
90 małej papryki (połowa)
Czubata łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki pieprzu
Płaska łyżeczka soli
Kmin rzymski pół łyżeczki
4 łyżki oliwy
Sos amerykański
Sos czosnkowy
Mały pomidor (1szt)
1/2 ogórka długiego
Liście sałaty (4 duże lub 6-8 mniejszych)
Deska do krojenia
Patelnia
Duża miska
Folia aluminiowa
420 g piersi z kurczaka
120 g czerwonej cebuli
90 małej papryki (połowa)
Czubata łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki pieprzu
Płaska łyżeczka soli
Kmin rzymski pół łyżeczki
4 łyżki oliwy
Sos amerykański
Sos czosnkowy
Mały pomidor (1szt)
1/2 ogórka długiego
Liście sałaty (4 duże lub 6-8 mniejszych)