Przepis na żeberka pieczone w miodzie i musztardzie z naszego bloga kulinarnego sprawi, że Twoje żeberka z piekarnika będą idealnie soczyste oraz kruche. Pieczone żeberka idealnie będą komponować się z ulubioną sałatką oraz frytkami.
Żeberka pieczone w miodzie i musztardzie - przepis:
Krok 1 Żeberka porządnie umyj w zimnej wodzie, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Przełóż na deskę do krojenia i potnij je na prostokątne kawałki. Każdy kawałek powinien zawierać kość (żebro). Pocięte żeberka przełóż do dużej miski. Krok 2 Do mięska dodaj czosnek przeciśnięty praskę, miód, musztardę, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz 3 łyżki oleju. Dokładnie natrzyj każdy kawałek żeberka powyższą marynatą. Przykryj miskę folia spożywcza i odłóż do lodówki na min. 1h. Możesz też marynatę zrobić dzień wcześniej i marynować żeberka cała noc w lodowce.
Krok 3
Cebule obierz i pokrój w piórka. Paprykę dokładnie umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój ja w długie paseczki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cześć pokrojonej w plasterki papryki i pokrojonej w piórka cebuli. Na warzywa układaj żeberka koło siebie. Pomiędzy żeberka ewentualnie na ich wierzch połóż resztę papryki i cebuli. Całość zalej 100 ml ciemnego piwa. Krok 4 Żeberka przykryj pokrywka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Piecz je 90 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz żeberka jeszcze 10 minut bez przykrywki. Następnie wyjmij je, obróć każde żeberko na druga stronę i piecz kolejne 20 minut bez przykrycia.
Żeberka polecam jeść z frytkami z młodych ziemniaków (link do przepisu) oraz ulubioną sałatką.
Żeberka porządnie umyj w zimnej wodzie a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Przełóż na deskę do krojenia i potnij je na prostokątne kawałki. Każdy kawałek powinien zawierać kość (żebro). Pocięte żeberka przełóż do dużej miski. Do mięska dodaj czosnek przeciśnięty praskę, miód, musztardę, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz 3 łyżki oleju. Dokładnie natrzyj każdy kawałek żeberka powyższą marynata. Przykryj miskę folia spożywcza i odłóż do lodówki na min. 1h. Możesz tez marynatę zrobić dzień wcześniej i marynować żeberka cała noc w lodowce.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Paprykę dokładnie umyj osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój ja w długie paseczki.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż cześć pokrojonej w plasterki papryki i pokrojonej w piórka cebuli. Na warzywa układaj żeberka koło siebie. Pomiędzy żeberka ewentualnie na ich wierzch upchał resztę papryki i cebuli. Całość zalej 100 ml ciemnego piwa. Żeberka przykryj pokrywka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcja termoobiegu. Piecz je 90 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz żeberka jeszcze 10 minut bez przykrywki. Następnie wyjmij je, obróć każde żeberko na druga stronę i piecz kolejne 20 minut bez przykrycia.
Żeberka polecam jeść z frytkami z młodych ziemniaków (link do przepisu) oraz ulubiona sałatka.
500 g mięsa
60 g musztardy (2 łyżki)
60 g miodu (2 czubate łyżki)
15 g czosnku (2 duże ząbki)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz
3 łyżki oleju
100 ml ciemnego piwa
120 g cebul(2 sztuki - czerwona i żółta)
220 g żółta papryka
Duża miska
Deska do krojenia
Folia spożywcza
Naczynie żaroodporne z przykryciem
500 g mięsa
60 g musztardy (2 łyżki)
60 g miodu (2 czubate łyżki)
15 g czosnku (2 duże ząbki)
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz
3 łyżki oleju
100 ml ciemnego piwa
120 g cebul(2 sztuki - czerwona i żółta)
220 g żółta papryka