Przepis na zielone smoothie to propozycja dla wszystkich osób, które szukają dietetycznego koktajlu. Dzięki użyciu szpinaku i świeżych owoców nasze smoothie zawiera dużo cennych składników odżywczych i minerałów, a co najważniejsze jest bardzo zdrową i sycącą przekąską.
Krok 1 Pomarańcze oraz cytrynę porządnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w ćwiartki. Z cytryny pozbądź się pestek. Podobnie zrób z jabłkami tylko w ich przypadku po pocięciu w ćwiartki wytnij gniazdo nasienne. Jeśli nie lubisz skórki, obierz ją. Kawałek imbiru obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2 Szpinak porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Do blendera na sam dół włóż połowę przygotowanych wcześniej kawałków pomarańczy i jabłek. Na to dodaj połowę szpinaku i całą wodę. Wszystko dokładnie zblenduj. Krok 3 Gdy składniki się połączą i zaczną tworzyć jednolitą masę możesz dodać resztę kawałków pomarańczy, jabłek i szpinaku. Dodaj również kawałki imbiru i cytryny. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj do uzyskania całkowicie jednolitej masy. Gotowe smoothie przelej do szklanki, która możesz ozdobić cytryną.
Pomarańcze oraz cytrynę porządnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w ćwiartki. Z cytryny pozbądź się pestek. Podobnie zrób z jabłkami tylko w ich przypadku po pocięciu w ćwiartki wytnij gniazdo nasienne. Jeśli nie lubisz skórki, obierz ją. Kawałek imbiru obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Szpinak porządnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Do blendera na sam dół włóż połowę przygotowanych wcześniej kawałków pomarańczy i jabłek. Na to dodaj połowę szpinaku i całą wodę. Wszystko dokładnie zblenduj.
Gdy składniki się połączą i zaczną tworzyć jednolitą masę możesz dodać resztę kawałków pomarańczy, jabłek i szpinaku. Dodaj również kawałki imbiru i cytryny. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj do uzyskania całkowicie jednolitej masy. Gotowe smoothie przelej do szklanki, która możesz ozdobić cytryną.
60 g szpinaku
330 g pomarańczy
350 g jabłek (2 sztuki)
10 g imbiru obranego
130 g cytryny (1 sztuka + plasterek do dekoracji)
180 ml wody
Duży blender
60 g szpinaku
330 g pomarańczy
350 g jabłek (2 sztuki)
10 g imbiru obranego
130 g cytryny (1 sztuka + plasterek do dekoracji)
180 ml wody